Τον Απρίλη του 2017, μια φωτεινή μπάλα φωτιάς έσκισε τον ουρανό του Κιότο, στην Ιαπωνία. Αργότερα, ταυτοποιήθηκε ότι ο επικίνδυνος επισκέπτης άνηκε σε ένα αστεροειδή κοντά στον πλανήτη μας, τον 2003 YT1.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας, του Πανεπιστημίου Kyoto Sangyo, και της Ένωσης Μετεωριτών Nippon, διαπίστωσαν την καταγωγή της μπάλας φωτιάς που «άναψε» τον ορίζοντα πάνω από την Ιαπωνία, στις 29 Απριλίου 2017.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους στη ζωή στη Γη από τον «μητρικό» αστεροειδή, σε εργασία τους που δημοσιεύτηκε στην αστρονομική επιθεώρηση The Astronomical Journal.
«Αποκαλύψαμε την πραγματική ταυτότητα της μπάλας φωτιάς», ανέφερε ο Τοσιχίρο Κασούγκα, ένας από τους συγγραφείς της εν λόγω έρευνας, όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας.
«Έχει παρόμοια τροχιά με εκείνη του κοντινού στη Γη ουράνιου σώματος, του αστεροειδή 2003 YT1, που είναι κατά πάσα πιθανότητα το ουράνιο σώμα προέλευσής του».
Ο τεράστιος αστεροειδής 2003 YT1 έχει διάμετρο 2 χλμ
Ειδικότερα, ο αστεροειδής 2003 YT1 ή 164121 είναι ένας διπλός αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 2003 και καταχωρήθηκε ως κοντινό στον πλανήτη Γη αντικείμενο και πιθανώς επικίνδυνος διαστημικός βράχος.
Στο παρελθόν, ο αστεροειδής υπήρξε ενεργός και διασπάστηκε σε μικρότερα τμήματα, αποκτώντας, ταυτόχρονα, τροχιακή αστάθεια.
Σκόνη και πέτρες απελευθερώθηκαν κι εισήλθαν στη γήινη ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένης και της μπάλας φωτιάς που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, το 2017.
Έχει διάμετρο 2 χλμ και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν ξανασπάσει σε μικρότερα τμήματα, ίσως αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τον πλανήτη μας, αλλά όχι στο κοντινό μέλλον.
«Η πιθανή διάσπαση του διαστημικού βράχου θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τη ζωή στη Γη», ανέφερε ο Κασούγκα. «Το μητρικό ουράνιο σώμα 2003 YT1 θα μπορούσε να διασπαστεί και οι αστεροειδείς που θα προκύψουν θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Γη στα επόμενα 10 εκατ. χρόνια περίπου, ιδίως επειδή ο 2003 YT1 χαρακτηρίζεται από ένα μηχανισμό παραγωγής σκόνης».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν κάθε πιθανώς επικίνδυνο ουράνιο σώμα σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν οποιαδήποτε επικίνδυνη είσοδο στη ατμόσφαιρα του πλανήτη.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τίποτα δεν θα μας κάνει, μην ανησυχείτε.
Τι να τον κανουν τον κομητη οι ανθρωποι? Μονοι τους σκοτώνονται μια χαρα..