Έρχεται πριν το τέλος του 2024.
Αποφασισμένο να σφίξει όσο δεν πάει τον κλοιό σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είναι το ελληνικό κράτος.
Προωθώντας μία σειρά από αυτά που αποκαλεί ως «μεταρρυθμίσεις», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να περάσει τις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο-«κόλαφος» για κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία που πουλάει αγαθά ή προσφέρει υπηρεσίες!
Με το λεγόμενο «Ψηφιακό Πελατολόγιο», την χρήση του «Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής» και την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, το κράτος πρόκειται να έχει το άγρυπνο «μάτι» του πάνω από κάθε επιχείρηση και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο!
Διαβάστε προσεκτικά τι έρχεται:
Ψηφιακό Πελατολόγιο
Αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, το Ψηφιακό Πελατολόγιο πρόκειται να ενεργοποιηθεί επιτρέποντας στο κράτος να έχει πρόσβαση στο πελατολόγιο επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων αλλά και στα αγαθά/υπηρεσίες που διακινούν!
Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα είναι συνδεδεμένο με τα ηλεκτρονικά βιβλία MyData αλλά και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.
Η φορολογική αρχή θα παρακολουθεί τις κινήσεις κάθε πελάτη (βλ. καταναλωτές) αλλά και κάθε επιχείρησης!!
Οι απαραίτητες διασταυρώσεις θα γίνονται με το σύστημα των MyData και εφόσον διαπιστωθούν… αποκλίσεις στα δηλωθέντα ποσάκαι τις αποδείξειςη αρμόδια αρχή θα προβαίνει σε κυρώσεις (βλ. πρόστιμα).
Δεν το αποκαλούν τυχαία τον «Μεγάλο Αδερφό» των φορολογικών αρχών.
Πρόκειται να καταστεί -σταδιακά- υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες! Η αρχή θα γίνει με:
-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε οχήματα (βλ. συνεργεία)
-Επιχειρήσεις εκδηλώσεων: (βλ. χώροι δεξιώσεων)
Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής
Πριν το πέρας του 2024 και πιο συγκεκριμένα στις 1/12/24 πρόκειται να ενεργοποιηθεί η χρήση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, με το οποίο η ΑΑΔΕ θα μπορεί να «βλέπει», επίσης σε πραγματικό χρόνο, τη διακίνηση προϊόντων και αγαθών!
Ως δικαιολογία και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζουν την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της «μαύρης διακίνησης» αγαθών.
Η ΑΑΔΕ μάλιστα έχει ήδη στείλει σωρεία e-mail στις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο μέτρο, ενημερώνοντάς τες ήδη και για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους «παραβάτες».
Από 1/12/2024 το μέτρο θα γίνει υποχρεωτικό για:
-Επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, με βάση τις φορολογικές του 2022
-Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων, φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων.
Από 1/4/2025 στο μέτρο θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις.
Όπως έχει γίνει γνωστό μάλιστα, θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης φορτώσεων/ μεταφορτώσεων, παραλαβή τιμολογίων και προϊόντων με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης.
Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Τιμολόγηση
Ήδη από το 2020 άρχισαν οι πιέσεις και οι διορίες (που συνοδεύτηκαν από παρατάσεις) προκειμένου όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να «κόβουν» ηλεκτρονικά τιμολόγια. Η αρχή έγινε με τα MyData, δηλαδή τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από σχεδόν το σύνολο επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. Από τους πρώτους μήνες του 2025 πρόκειται να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση πρώτα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μετά σταδιακά για τις μικρότερες. Κριτήριο θα είναι ο τζίρος.
Οι «Πάροχοι»
Κοινός παρανομαστής των παραπάνω «μεταρρυθμίσεων» αποτελούν οι λεγόμενοι «Πάροχοι».
Ως «Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης» αναφέρεται η οντότητα η οποία κατόπιν εντολής άλλης οντότητας (υπόχρεη οντότητα), διαβιβάζει με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, παραστατικά πωλήσεων για λογαριασμό της υπόχρεης οντότητας.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:
«Η διαβίβαση των παραστατικών ψηφιακής τιμολόγησης γίνεται με ευθύνη του Παρόχου, σε πραγματικό χρόνο, και αυτόματα, με την έκδοση των παραστατικών. Τα προς έκδοση ψηφιακά τιμολόγια υποβάλλονται σε βασικούς ελέγχους από την πλατφόρμα myDATA και σημαίνονται με τον «Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης» (ΜΑΡΚ), ο οποίος συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε τιμολόγιο, που εκδίδεται από αδειοδοτημένο λογισμικό».
Σήμερα όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο υποχρεούνται ήδη να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω ενός Παρόχου:
«Επισημαίνεται οι προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου που έχουν ήδη επιλέξει την χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων και έχουν υποβάλλει τη «Δήλωση Αποκλειστικής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου» στη Φορολογική Διοίκηση (Α.1258/23.11.20 και Α.1138/22.6.2020), υποχρεούνται να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω παρόχου και να τα αποστέλλουν σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του δικτύου peppol και του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ».
Με οδηγό επομένως τόσο το «Ψηφιακό Πελατολόγιο» όσο και τα ηλεκτρονικά βιβλία MyData, οι λεγόμενοι «Αδειοδοτημένοι Πάροχοι», οι οποίοι δεν είναι πολλοί και στο προσεχές μέλλον ίσως μειωθούν αρκετά, θα συγκεντρώνουν έναν απίστευτο όγκο δεδομένων που θα αφορά:
1.Τα παραστατικά που «κόβονται» από κάθε επιχείρηση/επαγγελματία
2.Τον ακριβή αριθμό αλλά και την κίνηση των αγαθών/προϊόντων κάθε επιχείρησης (Η εικόνα θα δίνεται σε πραγματικό χρόνο!)
3.Τα στοιχεία ΟΛΩΝ των πελατών τους είτε αυτοί είναι απλοί καταναλωτές είτε άλλες επιχειρήσεις
Αυτοί οι λίγοι «Πάροχοι» επομένως θα γνωρίζουν τα πάντα για τους πάντες σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους! Ακολούθως, με τις αυτόματες διασταυρώσεις που θα γίνονται, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει επίσης σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε ΟΛΕΣ τις κινήσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Υπάρχουν φόβοι πως θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε ένα σημείο που για την έκδοση μίας απλής απόδειξης θα χρειάζεται ένας οποιοσδήποτε καταναλωτής να… δίνει στο Σύστημα τα στοιχεία του! Αυτά θα επεξεργάζονται από τον εκάστοτε Πάροχο που θα είναι υπεύθυνος για το «ανέβασμα» όλων των παραστατικών.
Σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα έρχεται να προστεθεί το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», ένα δυστοπικό εργαλείο της Εφορίας με το οποίο θα «σαρώνονται» όλοι οι λογαριασμοί των πολιτών προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα έσοδα και τα έξοδα, δηλαδή τις δαπάνες!
Κι όλα τα παραπάνω θα συμβούν με πρόσχημα τον περιορισμό του «μαύρου χρήματος» χωρίς καν να τεθούν περαιτέρω απαγορεύσεις στη διακίνηση των μετρητών.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αναμένουμε πλέον να βγει στη φόρα το σχετικό νομοσχέδιο πριν το τέλος του 2024.
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μουσικουλα!!!
https://youtu.be/QXyt6TXPv08?si=e0KcLbuUEdYy391Q