Διαφημίσεις
Ακόμη και η ύλη που εκτοξεύεται από τις μαύρες τρύπες μπορεί να πέσει σε αντικείμενα στο σκοτάδι, σύμφωνα με τη NASA.

Χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA, οι αστρονόμοι βρήκαν ένα ασυνήθιστο σημάδι από τον ισχυρό πίδακα μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας που χτυπά ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο στο πέρασμά του.

Η ανακάλυψη έγινε σε έναν γαλαξία που ονομάζεται Κένταυρος Α (Cen A), που βρίσκεται περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Οι αστρονόμοι έχουν μελετήσει εδώ και καιρό το Cen A επειδή έχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο της που εκπέμπει θεαματικούς πίδακες που εκτείνονται σε ολόκληρο τον γαλαξία. Η μαύρη τρύπα εκτοξεύει αυτόν τον πίδακα σωματιδίων υψηλής ενέργειας όχι από το εσωτερικό της μαύρης τρύπας, αλλά από έντονα βαρυτικά και μαγνητικά πεδία γύρω της.

Η εικόνα δείχνει ακτίνες Χ χαμηλής ενέργειας που βλέπει ο Chandra με ροζ χρώμα, ακτίνες Χ μέσης ενέργειας με μωβ και τις υψηλότερης ενέργειας ακτίνες Χ σε μπλε.

Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πίδακας κινείται -τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία- με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Χρησιμοποιώντας τη βαθύτερη εικόνα ακτίνων Χ που έγινε ποτέ από το Cen A, βρήκαν επίσης ένα κομμάτι εκπομπής σε σχήμα V συνδεδεμένο με μια φωτεινή πηγή ακτίνων Χ, κάτι που δεν είχαν ξαναδεί σε αυτόν τον γαλαξία.

Η ταυτότητα του αντικειμένου που ανατινάζεται είναι ένα μυστήριο επειδή είναι πολύ μακριά για να φαίνονται οι λεπτομέρειες του, ακόμη και σε εικόνες από τα τρέχοντα πιο ισχυρά τηλεσκόπια.

Το ινκόγκνιτο αντικείμενο που εμβολίζεται μπορεί να είναι ένα τεράστιο αστέρι, είτε από μόνο του είτε με ένα συνοδό αστέρι. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις, προκαλώντας αύξηση της πυκνότητας του αερίου στον πίδακα. Αυτό, με τη σειρά του, πυροδοτεί την εκπομπή ακτίνων Χ που παρατηρείται με τον Chandra.

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα όπου ένας πίδακας φαίνεται να χτυπά αντικείμενα—πιθανώς τεράστια αστέρια ή σύννεφα αερίου. Ωστόσο, το C4 ξεχωρίζει από αυτά έχοντας το σχήμα V στις ακτίνες Χ.

Το Chandra είναι το μόνο παρατηρητήριο ακτίνων Χ που μπορεί να δει αυτό το χαρακτηριστικό. Οι αστρονόμοι προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί το C4 έχει αυτή τη διαφορετική εμφάνιση μετά την επαφή, αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με τον τύπο του αντικειμένου που χτυπά ο πίδακας ή με το πόσο άμεσα το χτυπά ο πίδακας.

el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek