Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Ρόδου ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά του νησιού τα ξημερώματα της Τρίτης.
Η σεισμική δραστηριότητα ήταν αισθητή και στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ μία 14χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της και άλλοι 69 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς.
Όπως γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια η έφηβη «διακομίστηκε σε νοσοκομείο» αφού «υπέστη κρίση πανικού», όπου «δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών» έχασε τη ζωή της.
Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τραυματίες πήδησαν από ύψος διότι είχαν καταληφθεί από πανικό λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης, διευκρίνισε ο υπουργός.
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Στο μεταξύ καθησυχαστικοί παρουσιάζονται οι σεισμολόγοι. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, επικαλούμενος το μεγάλο εστιακό βάθος, ανέφερε στην τηλεόραση του ANT1 ότι η σεισμική δόνηση που είχαμε στη Ρόδο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί «ναι μεν είχαμε μία ισχυρή δόνηση αλλά με μεγάλο βάθος». Όπως είπε, πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους και είναι αντίστοιχος με αυτούς που είχαμε τις προηγούμενες μέρες στη βόρεια Κρήτη και την Κάσο.
«Αυτοί οι σεισμοί, πέρα από την ανησυχία που προκαλούν στο κοινό, δεν προκαλούν συχνά ζημιές και βλάβες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως συνήθως αυτοί οι σεισμοί δεν ακολοθούνται από μετασεισμούς.
Στο ίδιο κλίμα εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας.
«Είναι ένας σεισμός που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το βάθος. Είναι ένα βάθος 60 χιλιομέτρων που μας επιτρέπει να πούμε ότι ναι μεν έγινε αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και της Τουρκίας αλλά δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι και κυρίως δεν θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τόνισε ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός λόγω του βάθους που είχε. «Είναι ένα σεισμικό γεγονός το οποίο ήταν πολύ έντονο για τους κατοίκους της Ρόδου και των γύρω περιοχών αλλά από εκεί και πέρα δεν θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο».
Τι απαντά για τον σεισμό στη Ρόδο ο Άκης Τσελέντης
Μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσελέντης τόνισε πως: «Ο σημερινός σεισμός μεγέθους εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. Β της Ρόδου.
Ο σεισμός κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός και λόγω του μεγάλου βάθους των 60 χλμ η μετασεισμική ακολουθία (απούσα μέχρι τώρα) πρέπει να είναι υποτονική. Επειδή η περιοχή όμως δίνει μεγάλα γεγονότα ας περιμένουμε 2 μέρες να δούμε την εξέλιξη.
Για την ιστορία αναφέρω ότι σεισμός 7R του 227|226 π.Χ ήταν καταστροφικός, και έπεσε κι ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου. Έλαβε χώρα σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ περιοχή ΝΟΤΙΑ της Ρόδου που δεν έχει σχέσεις με το σημερινό επίκεντρο.
Έκτοτε έχουν γίνει αρκετοί σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα των 7.R με τον τελευταίο Τετάρτη 24 Απριλίου 1957. Πριν την εκδήλωση του κύριου σεισμού έγιναν αρκετοί προσεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν στις 23 Απριλίου μεγέθους 6,8 Ρίχτερ.
Η σεισμικότητα της Ρόδου καθορίζεται από το Ελληνικό ηφαιστειακό τόξο (όπου η πλάκα της Αφρικής βυθίζεται κάτω από το Αιγαίο) και το ΒΑ τέλος της ζώνης καταβύθισης υπάρχει η Ρόδος».
protothema.gr,newsbomb.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice