Διαφημίσεις

25 εκατομμύρια κάτοικοι σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο

Το Ποποκατέπετλ, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο ενεργό ηφαίστειο στο Μεξικό, εκτόξευσε τέφρα και καπνούς σε ύψος 2.000 μέτρων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που βρίσκεται κάπου 72 χλμ. από τον κρατήρα του.

«Είκοσι δύο πτήσεις διαφόρων εθνικών και διεθνών αεροπορικών εταιρειών ακυρώθηκαν εξαιτίας ελέγχων ασφαλείας σε αεροσκάφη που συνάντησαν τέφρα εν πτήσει», εξήγησε το διεθνές αεροδρόμιο Μπενίτο Χουάρες της πόλης του Μεξικού (AICM) μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου διαβεβαίωσε πως δεν κρίθηκε απαραίτητο να ανασταλεί η λειτουργία του μέχρι στιγμής, πάντως συνεχίζει να παρακολουθείται στενά ποια κατεύθυνση παίρνει η τέφρα, η οποία αυτή τη στιγμή κινείται προς τον Κόλπο του Μεξικού (ανατολικά).

Στο κίτρινο το επίπεδο συναγερμού λόγω του ηφαιστείου

Οι ομοσπονδιακές αρχές διατήρησαν χθες Τρίτη το επίπεδο συναγερμού στο «κίτρινο», δυο βαθμίδες κάτω από εκείνο του μέγιστου κινδύνου, ωστόσο προειδοποίησαν εναντίον της πτώσης τέφρας στις τρεις πολιτείες στο κεντρικό τμήμα της χώρας που περιβάλλουν τον κρατήρα: τη Μορέλος, την Πουέμπλα και την πολιτεία του Μεξικού.

Ορισμένοι τομείς της πρωτεύουσας ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν.

Η πιο πρόσφατη εκρηκτική ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ποποκατέπετλ είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2023.

Η μεξικανική πρωτεύουσα περιβάλλεται από οροσειρά, που μειώνει τις δυνατότητες ως προς τα αεροπορικά δρομολόγια. Οι πτήσεις πάντως γενικά προσφέρουν στους επιβάτες θέα στο Ποποκατέπετλ (5.452 μέτρα υψόμετρο) και στο γειτονικό Ισταξίγουατλ (5.230 μ.).

Τις προηγούμενες 24 ώρες, στο ηφαίστειο καταγράφτηκαν 77 εκλύσεις, δονήσεις συνολικής διάρκειας 952 λεπτών και σεισμός, ανέφερε έκθεση της πολιτικής προστασίας χθες μετά το μεσημέρι.

Οι αριθμοί αυτοί δεν απέχουν πολύ από την ημερήσια ηφαιστειακή δραστηριότητα σε αυτόν τον κολοσσό, με βάση τα αρχεία.

25 εκατομμύρια κάτοικοι σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο

Το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ («το βουνό που καπνίζει», στη γλώσσα ναουάτλ) αφυπνίστηκε το 1994, έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια, κι έχουν καταγραφεί αρκετές εξάρσεις της δραστηριότητας σε αυτό. Το 1997, ηφαιστειακή τέφρα σκέπασε την πρωτεύουσα και την περιφέρειά της.

Τις περιόδους της εντονότερης δραστηριότητας, οι Αρχές απομακρύνουν εσπευσμένα κατοίκους κοντινών αγροτικών περιοχών.

Σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου ζουν συνολικά κάπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

pronews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek