Μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) κινήθηκαν στη δυτική Λιβύη κι ενεπλάκησαν για σύντομο διάστημα σε εχθροπραξίες με μια αντίπαλη δύναμη, πιστή στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι, καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα.
Η προέλαση του ΛΕΣ κατέλαβε εξαπίνης διπλωμάτες και αναλυτές, καθώς φάνηκε να εκμεταλλεύεται το ότι η προσοχή ήταν στραμμένη στη γειτονική Αλγερία, όπου ο πρώην, πλέον, πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.
Η Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μοιρασμένη διχασμένη ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη, και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη σε αυτήν, και στα εδάφη που ελέγχει ο ΛΕΣ του Χάφταρ στα ανατολικά, όπου έχει εγκατασταθεί μια παράλληλη κυβέρνηση κι ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο.
Ο Χάφταρ έχει μετατραπεί σε μείζονα παίκτη στη βορειοαφρικανική χώρα και απολαύει την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θέλουν να επιτρέψουν την επικράτηση ισλαμιστών και τζιχαντιστών. Οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν επίδοξο μιμητή του Καντάφι.
Οι δυνάμεις του ελέγχουν την ανατολική και πρόσφατα επεκτάθηκαν στη νότια Λιβύη. Σε μια νέα κλιμάκωση, ο ΛΕΣ κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες προς τη δύση. Χθες βράδυ, σημειώθηκε μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του και μια αντίπαλη δύναμη πιστή στον Φάγεζ ας Σάρατζ – ο πρωθυπουργός της ΚΕΕ βασίζεται σε ένα μωσαϊκό ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων -στη Γαριάν, που κράτησε περίπου μία ώρα. Δεν έχει υπάρξει καμία πληροφορία για απώλειες ως τώρα.
Η ΚΕΕ κήρυξε τις δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού. Ο Σάρατζ κατήγγειλε την «κλιμάκωση» αυτή από πλευράς του ΛΕΣ και τον κάλεσε, χωρίς να τον κατονομάσει, να «σταματήσει τη γλώσσα των απειλών». Αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον ο ΛΕΣ μπορεί να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στην Τρίπολη, καθώς έχει υπέρ-επεκταθεί με την προέλασή του στον νότο.
Ορισμένοι διπλωμάτες εκτιμούν πως μπορεί να πρόκειται για εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου με σκοπό να πιεστεί ο Σάρατζ να ικανοποιήσει τους όρους του Χάφταρ και της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, ιδίως να δεχθεί να διοριστεί ο στρατάρχης επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι προέτρεψε τους νέους στην Τρίπολη να εμπλακούν στη μάχη ανάμεσα στον ΛΕΣ και στο Ισλαμικό Κράτος, σε άλλη μια ένδειξη πως επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση. Οι εξελίξεις στη Λιβύη χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες που προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία Σάρατζ-Χάφταρ και να μοιραστούν την εξουσία. Έγινε μάλιστα την ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισκεπτόταν την Τρίπολη, στην προσπάθειά του να προωθήσει πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
defence-point.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice