Η συμμαχία με τον Μπαχτσελί έφερε την επανεκλογή στην προεδρία με 52,55% – Η συμμαχία με τους εθνικιστές του έδωσε πλειοψηφία (339) έδρες στη Βουλή – Ο κεμαλιστής Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,67%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια – Καταγγελίες για βία και νοθεία
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα των δημοσκόπων που είχαν σχεδόν όλοι επισημάνει την δυσκολία αυτοδυναμίας στην Βουλή.
Αυτό δείχνει το πόσο σοφή ήταν πολιτικά η απόφαση του Ερντογάν για εκλογές-εξπρές, όσο ακόμη οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων στην Συρία και το Βόρειο Ιράκ είναι σε εξέλιξη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία με περίπου 52,55%, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη σύμπραξη με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί για να την πετύχει.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος των Κεμαλιστών Μουχαρέμ Ιντζέ με 30,67% ενώ τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 8,36%. Τέταρτη και… καταϊδρωμένη καθώς θεωρείται η μεγάλη απογοήτευση των εκλογών, ήρθε η Μεράλ Ακσενέρ με 7,33%.
Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9 της επικράτειας τώρα διαμορφώνεται ως εξής: Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,28% παίρνει 290 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,79% 146, το Κουρδικό με 11,5% 68, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.14% θα έχει 47 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.
Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9 της επικράτειας τώρα διαμορφώνεται ως εξής: Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,28% παίρνει 290 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,79% 146, το Κουρδικό με 11,5% 68, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.14% θα έχει 47 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.
?? Albania
?? Azerbaijan
?? Belarus
?? Bosnia Herzegovenia
?? Greece
?? Kuwait
?? Northern Macedonia
?? Pakistan
?? Palestine
?? Somalia
?? Serbia
?? Sudan
?? Qatar
?? UzbekistanWorld leaders celebrate Erdogan on #Turkey ?? election victory pic.twitter.com/5WSkmugl4E
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) June 24, 2018
Πόλωση και επεισόδια
Μέσα σε κλίμα πόλωσης, δεν έλειψαν τα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες ανέφεραν ότι στην πόλη Ούρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραΐμ Χαλίλ Γιλντίζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του φιλοκουρδικού κόμματος CHP μαζί με την φρουρά του.
Την ίδια ώρα, στο Ντιγιάρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1.000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους. Επίσης, στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας, καθώς οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκαν ψηφοδέλτια, ενώ άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δύο φορές και σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερις σάκοi με προσφραγισμενες ψήφους.
Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας. «Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν» υπογράμμισε.
Μάλιστα, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Νωρίτερα, το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον δέκα Ευρωπαίων, οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές, αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές.
Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ είχαν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές, για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας» δήλωσε ο Τεζτσάν.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, 90 ελικόπτερα και 100 οχήματα αύρες τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice