Στόχος η εκκαθάριση των υποδομών της Χεζμπολάχ σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων από τη μεθόριο
Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/9) η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο.
Πηγές του Πρώτου Θέματος αναφέρουν πως, μετά τις 24ωρες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα τούνελ της Χεζμπολάχ, ο στρατός εισβάλλει στα εδάφη του Λιβάνου προκειμένου αρχικά να εκκαθαρίσει υποδομές της σιιτικής οργάνωσης και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας πλάτους αρκετών χιλιομέτρων από τον βορρά του Ισραήλ.
Η Jerusalem Post μετέφερε πληροφορίες ότι οι IDF έχουν εξαπολύσει μαζικά πυρά αρμάτων μάχης σε συγκεκριμένες θέσεις στον νότιο Λίβανο, ενώ και η Haaretz αναφέρει ότι εξαπολύθηκαν πυρά αρμάτων και πυροβολικού. Την πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.
Από την πλευρά του, το AFP μεταφέρει την πληροφορία ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις των IDF έχουν ήδη αρχίσει σε λιβανέζικο έδαφος,
#BREAKING #Israel #Lebanon JUST IN: The Israel Defense Forces (IDF) have commenced ground operation in Lebanon.
“Israel ‘currently conducting’ limited operations inside Lebanon: US State Department.” – AFP. pic.twitter.com/JvBO4QqEKY
— The National Independent (@NationalIndNews) September 30, 2024
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άρματα μάχης, μεταγωγικά του στρατού αλλά και ισχυρές χερσαίες δυνάμεις έχουν λάβει τις τελικές οδηγίες από το επιτελείο στρατού και αναμένεται να εισβάλουν στα εδάφη του Λιβάνου από τρία διαφορετικά σημεία.
Μία ακόμη ένδειξη περί επικείμενης εισβολής είναι ότι μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ έχουν μπει επίσημα σε «σιγή ασυρμάτου» για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάτι που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι άξονες της εισβολής
Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού, ενώ επιχειρήσεις θα εκκινήσουν παράλληλα και από τη Μιζγκάβ Αμ αλλά και το κιμπούτς Κφάρ Γκιλαντί.
Ήδη οι IDF χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί. Αυτό σημαίνει ότι «η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».
Παράλληλα, βγήκε ανακοίνωση από το στρατό στους κατοίκους της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, να μείνουν κοντά σε σημεία με καταφύγιο υπό τον κίνδυνο άμεσων και μαζικών αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ.
Σημειώνεται πως αυτά τα τρία συγκεκριμένα σημεία στον ισραηλινό βορρά έχουν μετατραπεί από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου σε βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και έχουν πλήρως εκκενωθεί από τον πληθυσμό τους από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.
Στα συγκεκριμένα τρία σημεία το Ισραήλ, από τις πρώτες στιγμές της νέας κρίσης με τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, έχει αναπτύξει σημαντικότατες δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού.
Τις τελευταίες 72 ώρες στα συγκεκριμένα σημεία της ισραηλινής μεθορίου έχουν φτάσει ως ενίσχυση εκατοντάδες άρματα μάχης.
BREAKING – Lebanese Army has withdrawn from several positions on southern border, local residents, security source tell Reuters.
— Timour Azhari (@timourazhari) September 30, 2024
Άλλες πληροφορίες από τον Λίβανο που μεταφέρει το Reuters αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου έχει αποσυρθεί από «αρκετές θέσεις» στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, ενώ έχουν φύγει και κάτοικοι των περιοχών.
Footage showing an M113 Armored Personnel Carrier with the Lebanese Army heading away from the Border with Northern Israel earlier tonight. pic.twitter.com/n09poGgTvA
— OSINTdefender (@sentdefender) September 30, 2024
Οπτικό υλικό από την περιοχή δείχνει μάλιστα τις λιβανέζικές δυνάμεις να αποωρούν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Ο λιβανέζικος στρατός φέρεται να έχει αναδιπλωθεί σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων.
Η εισβολή έχει φτάσει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου:
Συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας
Παράλληλα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στην εισβολή.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας άρχισε να συνεδριάζει για το θέμα στις 19:30 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) έχοντας πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές για το είδος της εισβολής που θα επιλέξει, αναφέρει η Jerusalem Post.
Βασικός στόχος θα είναι η εκκαθάριση των υποδομών της Χεζμπολάχ, με τις οποίες η σιιτική οργάνωση θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ και ιδίως τις πόλεις στα βόρεια της χώρας.
Περίπου μία αργότερα εκδόθηκε η εντολή για τις κλειστές στρατιωτικές ζώνες στα βόρεια.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα υπέρ της απόφασης για χερσαία εισβολή. Αφορμή ήταν οι ενδείξεις για την αδυναμία της Χεζμπολάχ που αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, πηγές των IDF δήλωναν εξαιρετικά έκπληκτες από το πόσο αναποτελεσματική ήταν η Χεζμπολάχ στο να απαντήσει στην επίθεση εναντίον της τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα την περασμένη Παρασκευή.
Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να ξεκινήσει «περιορισμένης έκτασης» χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Ισραήλ ενημέρωσε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.
Οι κίνδυνοι και οι απειλές για τους IDF
Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την τελευταία εισβολή, το 2006, ο ισραηλινός στρατός ελπίζει ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένος έναντι της Χεζμπολάχ σε σχέση με το παρελθόν, γράφει η Jerusalem Post.
Αυτή τη φορά οι Iσραηλινοί στρατιώτες δυνητικά θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε απειλές, καθώς πέρα από τους αντιαρματικούς πυραύλους και τις ρουκέτες, όπως συνέβη το 2006, κίνδυνο θα αποτελούν τα drone.
Η ελπίδα, πάντως, είναι ότι με τρεις μεραρχίες ήδη στα σύνορα, δύο εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών και την εξόντωση του Νασράλα όπως και της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, οι στρατιώτες των IDF που εισβάλλουν θα είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι από ό,τι ήταν το 2006.
Το πόσο εκτεθειμένοι θα είναι σε απειλές θα καθορίσει και το βάθος της εισβολής στο έδαφος του Λιβάνου, συνεχίζει η ισραηλινή εφημερίδα.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice