Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού από την σορό νεκρού ανθρώπου σε μέλος ιατροδικαστικής ομάδας, το οποίο έχασε τη ζωή του καταγράφηκε στην Ταϊλάνδη.
Σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα καταλήγει έρευνα, σύμφωνα με την οποία στην Ταϊλάνδη καταγράφηκε θανατηφόρο περιστατικό μετάδοσης του κορονοϊού από τη σορό νεκρού ασθενούς σε μέλος ιατρικού προσωπικού, προκαλώντας προβληματισμούς όσον αφορά τον υψηλό κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται τα άτομα που εργάζονται σε νεκροτομεία αλλά και γραφεία τελετών.
«Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά για μόλυνση με COVID-19 και θάνατο μέλους προσωπικού ιατροδικαστικής μονάδας», αναφέρεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Forensic and Legal Medicine.
«Η διαδικασία απολύμανσης που χρησιμοποιείται σε δωμάτια χειρουργείων, μπορούν να εφαρμοστεί επίσης και σε μονάδες παθολογίας – ιατροδικαστικής. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των σορών που είναι μολυσμένες με τον COVID-19, καθώς δεν αποτελεί καθιερωμένη πρακτική να εξετάζουμε για τον COVID-19 τα νεκρά σώματα στην Ταϊλάνδη», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η δημοσίευση σημειώνει επίσης πως στην Ταϊλάνδη μόνο δύο είναι τα μέλη ιατρικού προσωπικού που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, ένας εκ των οποίων είναι ο επαγγελματίας ιατροδικαστής που αναφέρεται στη μελέτη και ο άλλος είναι ένας νοσηλευτής.
Προς το παρόν, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια που μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στις σορούς των νεκρών ανθρώπων και οι διάφορες ασθένειες παρουσιάζουν διαφορετικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις πως ο Έμπολα, ένας ιός που προκαλεί σοβαρή αιμορραγία και οργανική ανεπάρκεια, μπορεί να επιβιώσει σε μία σορό για πάνω από επτά ημέρες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «εργαζόμενοι που έρχονται συχνά σε επαφή με πτώματα, μπορούν να κινδυνεύουν να προσβληθούν από φυματίωση, ιογενείς ιούς (ηπατίτιδα Β και C καθώς και HIV) και γαστρεντερικές μολύνσεις (χολέρα, E.coli, ηπατίτιδα Α, σαλμονέλα και τυφοειδείς και παρατυφοειδείς πυρετούς)».
Ωστόσο, εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, ο Π.Ο.Υ. σημειώνει πως «εν αντιθέσει με τη κοινή γνώμη, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι σοροί των νεκρών αποτελούν κίνδυνο επιδημικών ασθενειών μετά από μια φυσική καταστροφή. Πολλοί παθογενείς παράγοντες δεν επιβιώνουν για πολύ στο ανθρώπινο σώμα μετά τον θάνατο».
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ από την πλευρά του, στην επίσημη ιστοσελίδα του σημειώνει πως ακόμα μαθαίνει πώς μεταδίδεται ο COVID-19.
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το σώμα κάποιου που έχει πεθάνει από τον COVID-19», αναφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία.
Παρά τις αντικρουόμενες αναφορές, η Σάμερ Τζόνσον Μαγκί, ειδική στην πολιτική υγείας του Πανεπιστημίου του Νιου Χέιβεν, προτείνει σε όποιον έρχεται σε επαφή με μία σορό που έχει διαγνωστεί θετική στον COVID-19, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μολύνσεως.
«Οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με ένα σώμα θετικό στον COVID-19, ζωντανό ή νεκρό, θα πρέπει να χρησιμοποιεί προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό για να αποφύγει την έκθεση στον ιό… Οι νεκροψίες και οι περαιτέρω εξετάσεις παρουσιάζουν πραγματικούς κινδύνους για τους ιατροδικαστές, όσον αφορά μόλυνση με τον COVID-19» εξηγεί η Μαγκί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BuzzFeed News.
Παρά το γεγονός πως η Ταϊλάνδη ήταν από τις πρώτες χώρες όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του COVID-19, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 2.613 κρούσματα και 41 θάνατοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Την ίδια ώρα, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περίπου 2 εκατομμύρια κρούσματα και έχουν σημειωθεί πάνω από 125.000 θάνατοι εξαιτίας του ιού.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
amazonios.net/synechizoyn-ton-polemo-sto-skarlato-oi-quot-mpatsoi-quot-toy-diadiktyoy/
Και κάπως έτσι τέλος οι νεκροτομες. Απλά θα μας λένε ότι πέθαναν από τον ιό άσχετα από τα πραγματικά αίτια.