Διαφημίσεις

Πώς οι χρήστες των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταστούν στόχος και θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού με σκοπό το κέρδος

Συστάσεις προς χρήστες του διαδικτύου για προστασία από απάτη παγκοσμίως γνωστή ως «Sextortion», απευθύνει η Αστυνομία Κύπρου.

Σε ανακοίνωση ενημερώνονται οι χρήστες των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης (facebook), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι επιτήδειοι έχουν βρει νέους τρόπους προσέγγισης και ως εκ τούτου, μπορεί να καταστούν στόχος και θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού με σκοπό το κέρδος.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας έχει γίνει εκ νέου δέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες, ο χρήστης (συνήθως άντρας) δέχεται αίτημα φιλίας από μια ελκυστική κοπέλα με ελαφρά ενδυμασία. Ακολούθως, αφού αποδεχτεί το αίτημα, η γυναίκα επικοινωνεί μαζί του στο χώρο διαπροσωπικής επικοινωνίας (chat) και τον καλεί να έρθουν σε οπτική επαφή μέσω άλλης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (skype) και βιντεοκλήσης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ο χρήστης ανταποκριθεί, τότε η κοπέλα αρχίζει να προβαίνει σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις και τον καλεί να κάνει το ίδιο και να βγάλει τα ρούχα του, με σκοπό να τον καταγράψει.

Ακολούθως, όταν τερματιστεί η επικοινωνία, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα με το οποίο ο διαδικτυακός διαφθορέας τον ενημερώνει ότι έχει βιντεοσκοπηθεί και αν δεν καταβάλει χρηματικό ποσό θα δημοσιοποιήσει το βίντεο σε όλους τους διαδικτυακούς του φίλους. Η πράξη είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει την ονομασία «Sextortion».

Το κοινό καλείται να μην ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικούς εκφοβισμούς και να λαμβάνει κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:

-Να κάνει block το ύποπτο προφίλ -Να στέλνει αίτημα είτε μέσω της Αστυνομίας, είτε μέσω του Οργανισμού CyberEthics για να διαγραφεί και να «μπλοκαριστεί» ο λογαριασμός του δράστη -Να κάνει ανενεργό το λογαριασμό του για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να μην καταστεί δυνατόν να μπορεί να εντοπιστεί από τον δράστη με άλλο προφίλ -Να μην ανταποκρίνεται με το να αποστέλλει οποιονδήποτε χρηματικό ποσό.

Οι χρήστες καλούνται να μην ανταποκρίνονται καθόλου σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή σε βιντεοκλήσεις που προέρχονται από άγνωστα πρόσωπα.

Εάν πέσουν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού καλούνται να προβαίνουν σε καταγγελία και να ενημερώνουν άμεσα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “SOS από την κυπριακή Αστυνομία: Μην γδύνεστε μπροστά από την κάμερα του υπολογιστή”
  1. Από ότι γνωρίζω υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στα Windows 7 που επιτρέπει να συμβεί αυτό. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο κάντε αναβάθμιση στα τελευταία windows.

    Τα Windows 10 είναι πιο ασφαλή, διότι πέρα από τον καλύτερο σχεδιασμό τους σου επιτρέπουν μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού να μπλοκάρεις τα δικαιώματα της κάμερας και του μικροφώνου.

    Γενικά τα WINDOWS 10 προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα υποστηρίζονται με security updates μέχρι το 2025.

    Η δωρεάν αναβάθμιση των 7 σε 10 ισχύει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2016. Όσοι προλάβουν να τα αποκτήσουν έχει καλώς….

    1. Καλή μου Δανάη εδώ ο τύπος οικειοθελώς γδύνεται μπροστά στον υπολογιστή. Ότι λειτουργικό και να βάλεις το ίδιο είναι. Φυσικά υπάρχει και λογισμικό που μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα εν αγνοία μας, οπότε ένα χαρτάκι κολλημένο πάνω της είναι αρκετό για να μας προφυλάξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek