11:54 - 12/12/2022

Κινέζοι φοιτητές έφτιαξαν «μανδύα» που τους κάνει «αόρατους» στις κάμερες ασφαλείας

Διαφημίσεις

Κινέζοι μεταπτυχιακοί φοιτητές εφηύραν ένα απλό στην όψη, χαμηλού κόστους παλτό που μπορεί να κρύψει το ανθρώπινο σώμα, μέρα ή νύχτα, από κάμερες ασφαλείας που παρακολουθούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το παλτό InvisDefense μπορεί να είναι ορατό στα ανθρώπινα μάτια, αλλά καλύπτεται από ένα ιδιαίτερο σχέδιο που «τυφλώνει» τις κάμερες την ημέρα και στέλνει ασυνήθιστα θερμικά σήματα τη νύχτα, σύμφωνα με την ομάδα.

Το εφεύρημά τους κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό δημιουργικής εργασίας στις 27 Νοεμβρίου που χρηματοδοτήθηκε από την Huawei Technologies Co στο πλαίσιο των διαγωνισμών καινοτομίας και πρακτικής των μεταπτυχιακών σπουδών των ιδρυμάτων της Κίνας, όπως μετέδωσε η South China Morning Post,

Την επίβλεψη του έργου ανέλαβε ο καθηγητής Wang Zheng, της σχολής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Wuhan. Η εργασία των προγραμματιστών σχετικά με την εφεύρεση έγινε δεκτή από το AAAI 2023, ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Σήμερα, πολλές συσκευές παρακολούθησης μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπινα σώματα. Οι κάμερες στους δρόμους έχουν λειτουργίες ανίχνευσης πεζών και τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούν να αναγνωρίζουν πεζούς, δρόμους και εμπόδια. Το δικό μας InvisDefense επιτρέπει στην κάμερα να σας καταγράψει, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει αν είστε άνθρωπος», δήλωσε ο Wang.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κάμερες συχνά ανιχνεύουν ανθρώπινα σώματα μέσω της αναγνώρισης κίνησης και της αναγνώρισης περιγράμματος. Φέροντας ένα ειδικά σχεδιασμένο μοτίβο καμουφλάζ στην επιφάνειά του, το InvisDefense μπορεί να επηρεάσει τον αλγόριθμο αναγνώρισης της μηχανικής όρασης, τυφλώνοντας ουσιαστικά την κάμερα, ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τον χρήστη ως άνθρωπο.

Τη νύχτα, η κάμερα εντοπίζει τα ανθρώπινα σώματα μέσω υπέρυθρης θερμικής απεικόνισης. Οι ακανόνιστου σχήματος μονάδες ελέγχου της θερμοκρασίας που είναι τοποθετημένες στην εσωτερική επιφάνεια του InvisDefense δημιουργούν ένα ασυνήθιστο μοτίβο θερμοκρασίας, το οποίο μπερδεύει την υπέρυθρη κάμερα.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η ισορροπία του σχεδίου καμουφλάζ. Παραδοσιακά, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν φωτεινές εικόνες για να παρεμποδίσουν τον εντοπισμό αυτό είχε αποτέλεσμα. Αλλά ξεχώριζαν τα ανθρώπινα μάτια, κάνοντας τον χρήστη ακόμη πιο εμφανή», δήλωσε ο Wei Hui, διδακτορικός φοιτητής της ομάδας που ήταν υπεύθυνος για τον βασικό αλγόριθμο. «Χρησιμοποιούμε αλγορίθμους για να σχεδιάσουμε τα λιγότερο εμφανή μοτίβα που μπορούν να απενεργοποιήσουν την «όραση» του υπολογιστή», ανέφερε.

Η ομάδα πραγματοποίησε εκατοντάδες δοκιμές επί τρεις μήνες προτού καταλήξει στο καλύτερο μοτίβο.

Με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του InvisDefense είναι το χαμηλό του κόστος, αναφέρει η South China Morning Post.

Η εκτύπωση ενός σχεδίου στην επιφάνεια είναι σχετικά φθηνή και απαιτούνται μόνο τέσσερις μονάδες ελέγχου της θερμοκρασίας για να τυφλωθεί η υπέρυθρη κάμερα. «Το κόστος ενός πλήρους σετ InvisDefense είναι λιγότερο από 500 γιουάν (70 δολάρια ΗΠΑ)», δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Μέσω των δοκιμών στην πανεπιστημιούπολη, η ακρίβεια της ανίχνευσης πεζών μπορεί να μειωθεί κατά 57%. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος στο μέλλον. Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη κενά στην τρέχουσα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και στην τεχνολογία αναγνώρισης υπολογιστών, οι ερευνητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους αλγορίθμους μας για να βελτιώσουν τα τρέχοντα μοντέλα» σημειώνει ενώ τέλος δίνει και μια ακίομη σοβαρή διάσταση της εφεύρεσης που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες: «Το InvisDefense θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή στην αντιπαράθεση ανθρώπου-μηχανής στο πεδίο της μάχης».

lifo.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*