Η Ταϊβάν ανέφερε την Τετάρτη ότι η Κίνα είχε αναπτύξει 43 στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά πλοία σε κοντινή απόσταση από το αυτοδιοικούμενο νησί, υπογραμμίζοντας την αδιάκοπη εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού του Πεκίνου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν την κατάσταση κατά το 24ωρο που προηγήθηκε μέχρι τις 6:00 π.μ. της Τετάρτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι 37 από τα αεροσκάφη πέρασαν τη μέση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα δεν αναγνωρίζει πλέον ως άτυπο διαχωριστικό μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε απάντηση σε αυτές τις ενέργειες, η Ταϊβάν εφάρμοσε τα συνήθη πρωτόκολλα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της κατάστασης, της ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών, της αποστολής πλοίων και της ενεργοποίησης πυραυλικών συστημάτων εδάφους. Τα μέτρα αυτά είναι συνήθεις αντιδράσεις στις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν τη διέλευση στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν, αλλά όχι στον πραγματικό εναέριο χώρο της.
Οι κινεζικοί στρατιωτικοί ελιγμοί στην περιοχή έχουν γίνει συχνότεροι και πιο δυναμικοί, ιδίως μετά την επίσκεψη της πρώην προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022. Η Κίνα ανέστειλε τη στρατιωτική επικοινωνία με τις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι της, διαβεβαιώνοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της επικράτειάς της και ότι διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να την θέσει υπό τον έλεγχό της.
Οι ενέργειες της Κίνας εκλαμβάνονται ως προσπάθειες να φθείρει το ηθικό της Ταϊβάν, να εξαντλήσει το στρατιωτικό της προσωπικό και να διαβρώσει τον εξοπλισμό της. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η de facto ανεξαρτησία του νησιού παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των πολιτών του. Η Ταϊβάν έχει αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό για να αγοράσει νέο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, τον κύριο σύμμαχό της, και να αναπτύξει ορισμένα είδη στο εσωτερικό της, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων.
Σε ένα διεθνές αμυντικό φόρουμ στο Πεκίνο, ο δεύτερος σε ιεραρχία στρατιωτικός αξιωματούχος της Κίνας, ο στρατηγός Ζανγκ Γιούχια, επανέλαβε τις απειλές της κυβέρνησης για αντίποινα σε κινήσεις προς την επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Δήλωσε ότι η Κίνα και ο στρατός της δεν θα επιτρέψουν ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια διάσπασης της Ταϊβάν από την Κίνα, ανεξάρτητα από τη μορφή της.
Στο φόρουμ αυτό στο Πεκίνο συμμετείχαν στρατιωτικοί εκπρόσωποι από πολλές χώρες, αποτελώντας για την Κίνα μια ευκαιρία να προβάλει την περιφερειακή ηγεσία και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία. Αυτό συμβαίνει παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τους γείτονες της Νοτιοανατολικής Ασίας για εδαφικές διαφορές και την Ινδία κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φόρουμ συμμετείχε αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Cynthia Carras, την κορυφαία αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας για την Κίνα. Αν και οι ΗΠΑ και η Κίνα φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο επανάληψης του στρατιωτικού διαλόγου, μέχρι την Τετάρτη δεν είχαν πραγματοποιηθεί επίσημες συναντήσεις ή αλληλεπιδράσεις με τα μέσα ενημέρωσης.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice