Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Στην Κίνα, τίποτα από αυτά δεν γίνεται πια με κέρματα ή χαρτονομίσματα. Όλα περνούν μέσα από δύο εφαρμογές: WeChat και Alipay – και αν δεν τις έχεις, η καθημερινότητα γίνεται σχεδόν αδύνατη.

Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, παίρνεις ταξί, αγοράζεις καφέ ή πληρώνεις το εισιτήριο για το μετρό. Στην Κίνα, τίποτα από αυτά δεν γίνεται πια με κέρματα ή χαρτονομίσματα. Όλα περνούν μέσα από δύο εφαρμογές: WeChat και Alipay – και αν δεν τις έχεις, η καθημερινότητα γίνεται σχεδόν αδύνατη.

Η ψηφιοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έχει προχωρήσει με τέτοια ταχύτητα, που τα μετρητά έχουν γίνει σπάνιο φαινόμενο. Στην αγορά τροφίμων Xinmin στο Πεκίνο, μόνο οι ηλικιωμένοι επιμένουν ακόμη να πληρώνουν με μετρητά. Αλλά και αυτοί, όλο και λιγότερο.

«Κάτω από τα 80, όλοι πληρώνουν ψηφιακά», λέει ο Μα Ντιάν, πωλητής φρούτων και λαχανικών. «Δέχομαι μετρητά μόνο για να βοηθήσω τους πολύ ηλικιωμένους». Η τεράστια αλλαγή έγινε μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, με τον κορονοϊό να λειτουργεί σαν καταλύτης: πολλές επιχειρήσεις δέχονταν μόνο ανέπαφες πληρωμές για λόγους υγιεινής.

Σήμερα, σε πολλά καταστήματα δεν υπάρχει καν ταμειακή μηχανή — μόνο ένας σαρωτής για QR codes. Τα ταξί σπανίως δέχονται μετρητά, ενώ η δημοφιλής εφαρμογή Didi (ο «Uber» της Κίνας) έχει κάνει σχεδόν αδύνατο να σταματήσεις ταξί στον δρόμο χωρίς κινητό.

Τεχνολογία για λίγους;
Για κάποιους ηλικιωμένους, αυτή η τεχνολογική έκρηξη είναι αδιανόητη. Ο 81χρονος Γουέι Γιουνλιάνγκ λέει πως ο γιος και ο εγγονός του του εγκατέστησαν τις εφαρμογές, αλλά δυσκολεύεται να τις χρησιμοποιήσει. «Όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα», λέει, και όταν χρειάζεται ταξί, τηλεφωνεί στην οικογένειά του.

Άλλοι όμως, όπως ο 75χρονος κύριος Γουάνγκ, έχουν προσαρμοστεί πλήρως. «Δεν χρειάζεται πια να μετράς κέρματα», λέει, και κρατά στην τσέπη του ένα μόνο χαρτονόμισμα των 100 γιουάν (περίπου 12 ευρώ) για ώρα ανάγκης, αν χάσει ή ξεχάσει το τηλέφωνό του.

WeChat και Alipay: Δύο γίγαντες με τεράστια δύναμη
Το WeChat ξεκίνησε ως κοινωνικό δίκτυο, αλλά πλέον ενσωματώνει κάθε είδους υπηρεσία, από ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι κρατήσεις γιατρού. Το Alipay, που ανήκει στον εμπορικό κολοσσό Alibaba, είναι κυρίως εργαλείο πληρωμών. Μαζί, οι δύο αυτές πλατφόρμες έχουν σχεδόν εξαφανίσει την ανάγκη για παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές, ειδικά για τους νέους, που ανοίγουν λογαριασμό μόνο για να συνδέσουν την κάρτα τους με το κινητό.

Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας προσπαθούν να προσαρμοστούν, αλλά χάνουν σταθερά έδαφος σε αυτόν τον αγώνα.

Το ψηφιακό γιουάν: η απάντηση του κράτους
Η κυβέρνηση, βλέποντας τη δύναμη που συγκέντρωσαν οι ιδιωτικές εφαρμογές, αποφάσισε να αντιδράσει. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω στο ψηφιακό γιουάν (e-CNY), ένα είδος κρατικού κρυπτονομίσματος, που δεν ελέγχεται από ιδιώτες αλλά κυκλοφορεί μέσω τραπεζών.

Παρότι η εφαρμογή λανσαρίστηκε το 2022 και έχουν δημιουργηθεί εκατομμύρια λογαριασμοί, η χρήση του ψηφιακού νομίσματος στην καθημερινότητα παραμένει περιορισμένη. Οι Κινέζοι, απλά, προτιμούν την ευκολία και τη συνήθεια των εφαρμογών που ήδη γνωρίζουν.

Η προσπάθεια δεν ήταν χωρίς εμπόδια: το 2024, κορυφαίος αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας και πρώην επικεφαλής του project για το ψηφιακό γιουάν συνελήφθη για διαφθορά και ειρωνικά, φέρεται να έκρυψε τα κέρδη του χρησιμοποιώντας… ψηφιακά νομίσματα.

newsbreak.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Κίνα: Τα μετρητά εξαφανίζονται – Όλα γίνονται με ένα QR code”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek