Διαφημίσεις

Αν μπορούσαμε να δούμε το σύμπαν απ’ έξω (τώρα είμαστε μέσα, αποτελούμε τμήμα του) τότε θα βλέπαμε ότι οι γαλαξίες μοιάζουν με τον αφρό που κάνει η θάλασσα. Όπως μεγάλα κομμάτια αφρού, μένουν κολλημένα στην επιφάνεια του θαλασσινού νερού, έτσι και οι γαλαξίες, μοιάζουν να έχουν κολλήσει σε έναν προαιώνιο ωκεανό. Δεν έχουν συγκεκριμένο σχήμα. Ωστόσο λάμπουν από το φως των αστεριών. Είναι σαν ένας ιστός από λαμπερούς αφρούς που έχουν ενωθεί σε ακανόνιστα σχήματα. Ανάμεσα τους υπάρχουν σκοτεινά σημεία. Μαύρες τρύπες. Η καλύτερα, για να μην μπερδευόμαστε, ανάμεσά τους υπάρχουν μελανά κενά.

Χρειάστηκαν αιώνες για να δημιουργηθεί το σύμπαν. Η Μεγάλη Έκρηξη σκόρπισε στον χώρο τεράστιες ποσότητες από λευκά, καυτά σωματίδια. Και αυτά, έτσι όπως ήταν καυτά και με την βοήθεια της βαρύτητας «συνενώθηκαν». Έτσι σχηματίστηκαν οι γαλαξίες. Αλλά χρειάστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια για να γίνει.

Δισεκατομμύρια χρόνια είναι πάρα πολλά. Αλλά οι φυσικοί στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν θέλουν αυτό χρονικό διάστημα να το μικρύνουν ακόμα περισσότερο. Ο Νατ Μινχ Νκγουγιέν, ο Ντράγκαν Χούτερερ και ο Γιουβέι Ουέν θεωρούν ότι αν το κάνουν θα καταφέρουν να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επιστήμης. Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος; Δεν θέλουν να επιταχύνουν την διαδικασία και να καταγράψουν τις κινήσεις των αστεριών και της συμπαντικής ύλης για να δουν πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες.

Ο Νγκουγιέν είναι ο επικεφαλής της έρευνας που κάνουν οι τρεις φυσικοί για το πώς αναπτύσσεται σε δομές μεγάλης κλίμακας το σύμπαν. Και όπως λέει, «αν η βαρύτητα δρα σαν ενισχυτής των διαταράξεων που υφίσταται η ύλη για να αναπτυχθεί σε δομή μεγάλης κλίμακας, τότε η σκοτεινή ενέργεια δρα σαν αμορτισέρ που αποσβένει αυτές τις διαταραχές και επιβραδύνει την ανάπτυξη της δομής».  «Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η κοσμική δομή συσσωρεύεται, συνενώνεται και αναπτύσσεται, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη φύση της βαρύτητας και της σκοτεινής ενέργειας», λέει.

Ο ακριβής ρυθμός διαστολής, γνωστός ως σταθερά Hubble (H0), δεν είναι καθόλου σαφής. Μετρώντας τον τρόπο με τον οποίο κάποια είδη αστέρων εκρήγνυνται και αποσύρονται σε τεράστιες αποστάσεις, μπορεί να προκύψει μια επιτάχυνση 74 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ανά megparsec (ένα εκατομμύριο parsec). Αλλά ούτε αυτή η μέτρηση κατά τους ειδικούς μπορεί να είναι απολύτως ακριβής. Κάποιες άλλες μετρήσεις δίνουν επιτάχυνση 67 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Η διαφορά, τα επτά χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, θεωρώντας την ως κάποιο ασήμαντο σφάλμα.

Οι τρεις φυσικοί (Nguyen, Huterer και Wen) προσεγγίζουν διαφορετικά το μοντέλο της επίπεδης Κοσμολογίας (την συμφωνία ΛCDM, που θέλει το σχήμα του σύμπαντος να είναι επίπεδο). Θεωρούν ότι αυτό το μοντέλο ίσως είναι πηγή λανθασμένων παραδοχών.

Αν η Κοσμολογία ήταν μια παρτίδα σκάκι, αυτή θα ήταν η σκακιέρα και τα πιόνια, τα οποία θα είχαν τοποθετηθεί στα τετράγωνα με βάση την γενική θεωρία της σχετικότητας και θα μετακινούνταν από την ώθηση της σκοτεινής ενέργειας, ενώ θα ευθυγραμμίζονται από τις βαρυτικές επιρροές της σκοτεινής ύλης.

Τώρα, αν μείνουμε στο σκάκι, μπορούμε να δούμε πώς άρχισε το παιγνίδι, δηλαδή πώς σχηματίστηκε ο κόσμος. Σε χρονική στιγμή που διαρκεί όσο ένα πετάρισμα των βλεφάρων, γίνεται η έκρηξη και αρχίζουν να καταρρέουν τα αστέρια. Φτάνουμε έτσι στον σχηματισμό των γαλαξιών και την τελική ανάδειξή τους σε γιγαντιαία, διασυνδεδεμένα σπειρώματα.

Αν για κάποιο λόγο αυτή η διαδικασία παρεκκλίνει από αυτό που προβλέπει το μοντέλο της συμφωνίας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της δομής μεγάλης κλίμακας του Σύμπαντος, η ένταση μεταξύ των διαφορετικών μετρήσεων της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος θα εξαφανιζόταν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό μετρήσεων που αφορούσαν διακυμάνσεις στον κοσμικό ιστό, γεγονότα που οφείλονται στην βαρύτητα και λεπτομέρειες στο κοσμικό μικροκυματικό υπόβαθρο για να καταλήξουν σε ένα στατιστικά πειστικό συμπέρασμα ότι ο κοσμικός ιστός μεγαλώνει πιο αργά από ό,τι προβλέπει το μοντέλο της επίπεδης Κοσμολογίας, (της συμφωνίας ΛCDM).

«Η διαφορά σε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης που ενδεχομένως ανακαλύψαμε γίνεται πιο εμφανής όσο πλησιάζουμε στο σήμερα», λέει ο Nguyen. «Αυτοί οι διαφορετικοί ανιχνευτές μεμονωμένα και συλλογικά υποδεικνύουν μια καταστολή της ανάπτυξης του Σύμπαντος. Είτε μας διαφεύγουν κάποια συστηματικά σφάλματα σε κάθε έναν από αυτούς τους ανιχνευτές, είτε μας διαφεύγει κάποια νέος, όψιμος νόμος της φυσικής στο καθιερωμένο μας μοντέλο», λέει ο ίδιος.

Αν και δεν υπάρχουν προφανείς «υποψήφιοι» για το τι θα μπορούσε να είναι αυτό που φρενάρει την ανάπτυξη του κοσμικού ιστού, οι μελλοντικές μετρήσεις της δομής μεγάλης κλίμακας του Σύμπαντος θα μπορούσαν τουλάχιστον να υποδείξουν αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της ιδέας.

Το Σύμπαν χρειάστηκε 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια για να είναι τόσο καλό. Μπορούμε να περιμένουμε μερικά ακόμη χρόνια για να ανακαλύψουμε τα υπόλοιπα μυστικά του.

enikos.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Κάτι εμποδίζει το Σύμπαν να αναπτυχθεί – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες”
  1. Δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω! Οι επιστήμονες (!!!) προβληματίζονται με την dg απομάκρυνσης εκραγέντων αστέρων του Σύμπαντος! Ακόμα, δεν έχει βρεθεί φάρμακο για την γρίπη και αυτοί προληματίζονται για κάτι που δεν έχουν δει ποτέ ούτε πρόκειται να δουν και αν δουν, θα είναι μόνο το παρελθόν χιλιάδων, εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ετών!

  2. Αλήθεια είναι, κάτι εμποδίζει το Σύμπαν να αναπτυχθεί.
    Κάτσε να στείλω Nguyen, Huterer και Wen για να ξεσκαλώσουν την ανάπτυξη.
    Απύθμενη αλαζονεία από χωρικούς με κλιση στα Μαθηματικά.
    Η Σοφία, αποχώρησε μαζί με τον Σωκράτη. Έκτοτε οι μαλακίες εκτοξεύονται με επιτάχυνση από κάθε εύπορο βαρεμένο,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek