Η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) θα επιχειρήσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την άμυνα και την αποτροπή, αλλά και για την υποστήριξη του προσωπικού που μάχεται την τρομοκρατία, καθώς εργάζεται επί σχεδίων τεχνητής νοημοσύνης, υπέρ-υπερηχητικών τεχνολογιών, βιοτεχνολογιών και προηγμένων ηλεκτρονικών, πεδία στα οποία έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό Κίνας και Ρωσίας.
Ρωσία και Κίνα έχουν επενδύσει σημαντικά στις υπέρ-υπερηχητικές τεχνολογίες και στην ανάπτυξη αεροσκαφών ικανών να ταξιδεύουν με ταχύτητες 4-8 Mach, ενώ επιχειρούν και την ανάπτυξη παρόμοιων βλημάτων που δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν.
Η DARPA, η αμερικανική Αεροπορία (USAF) και η NASA συνεργάζονται εδώ και καιρό επί της συγκεκριμένης τεχνολογίας. «Επιδιώκουμε αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού. Έχουμε λάβει επιπλέον χρήματα και κάνουμε περισσότερα για την υπέρ-υπερηχητική τεχνολογία. Δεν πάνε όλα όπως τα θέλουμε αλλά έχουμε κάνει ένα καλό πρώτο βήμα», δήλωσε ο διευθυντής της DARPA Στίβεν Γουόκερ.
Ο Γουόκερ επιθυμεί να συνεργαστεί σχετικά με τον υφυπουργό Άμυνας, υπεύθυνο για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, Μάικ Γκρίφιν ο οποίος εργαζόταν στη NASA. «Γνωρίζει άριστα το πρόβλημα και μου δήλωσε πως θα είναι μια από τις κορυφαίες του προτεραιότητες», είπε.
Η DARPA έχει υποστηρίξει δοκιμές υπέρ-υπερηχητικών τεχνολογιών και η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων θα επιτρέψει περεταίρω πρόοδο και τη διενέργεια των πρώτων δοκιμαστικών πτήσεων το 2019. Επίσης επικεντρώνεται στην κατηγορία των όπλων λέιζερ έχοντας ήδη δοκιμάσει αρκετά και σύντομα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά.
Ταυτόχρονα, προωθείται η έρευνα στον τομέα των δορυφόρων πολύ χαμηλής τροχιάς με ιδιαίτερα ενισχυμένες δυνατότητες που θα μπορούν να καλύψουν διάφορες ανάγκες, από την παρατήρηση και την επικοινωνία, μέχρι τη διοίκηση και τον έλεγχο και την τακτική αναγνώριση. Στόχος είναι η τάξη σε τροχιά πολλών μικρών δορυφόρων ώστε να είναι αδύνατο για τον αντίπαλο να τους πλήξει όλους.
O Γουόκερ πιστεύει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μείνει πίσω από τη Ρωσία και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας όμως πως οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν ποτέ σε μια μηχανή να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου. Ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει περισσότερη έρευνα στη βιοτεχνολογία και πως στόχος είναι η ανάπτυξη ιών εντός ημερών και όχι μηνών ή ετών.
Παράλληλα όμως, στόχος είναι η προστασία των ΗΠΑ από βιολογικές επιθέσεις, ενώ θέλει να εξετάσει το ζήτημα της ανάπτυξης γονιδίων που προωθεί η Κίνα. «Η βιολογία αποτελεί ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο και βλέπουμε την Κίνα να επενδύει πολύ στην αλληλουχία του DNA στη βάση δεδομένων DNA της», είπε.
Τέλος τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία των προηγμένων ηλεκτρονικών ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα.
«Προωθούμε μια αναγέννηση στον τομέα αυτό. Τα 150 εκ. δολάρια στη διάθεσή μας είναι για να αναζητήσουμε νέες σχεδιάσεις και τεχνικές κατασκευής ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στις δικές μας πολυεθνικές εταιρίες που πρωτοπορούν στην κατηγορία των ηλεκτρονικών και να υπερασπίσουμε τη βιομηχανική μας βάση δεδομένων», ανέφερε.
«Λαμβάνουμε σοβαρή υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, το Πεντάγωνο για να κάνουμε αυτό που πρέπει, να αναλαμβάνουμε ρίσκα. Μας επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία αποφάσεων όσον αφορά την έναρξη και την παύση προγραμμάτων μας», κατέληξε ο Γουόκερ.
defence-point.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice