Για «οικονομικό πόλεμο» των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του έκανε λόγο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, διαμηνύοντας ότι η Τεχεράνη δεν προτίθεται να αλλάξει ούτε γράμμα στην εξωτερική της πολιτική ύστερα από τις σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.
«Η Αμερική ήθελε να εκμηδενίσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να πουλάμε πετρέλαιο, παραβιάζοντας τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας παράνομα και άδικα τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για οικονομικό πόλεμο εναντίον του Ιράν. Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε πίεση», προσέθεσε ο Ροχανί.
Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαναφέρει σε ισχύ τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν καταργηθεί μετά την υπογραφή της ιστορικής διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό και τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Τον περασμένο Μάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συνθήκη που είχε υπογραφεί επί προεδρίας του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, βάζοντας στο στόχαστρο το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και την αυξανόμενη επιρροή του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
«Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να επιλέξει: είτε να κάνει στροφή 180 μοιρών στις παράνομες δράσεις του και να συμπεριφερθεί σαν μια κανονική χώρα είτε να δει την ιρανική οικονομία να καταρρέει», δήλωσε χθες, αιτιολογώντας την επαναφορά των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Προσέθεσε, όμως, ότι η Ουάσιγκτον είναι πάντα ανοιχτή για μια νέα συμφωνία με την Τεχεράνη, η οποία θα περιλαμβάνει, πέραν του πυρηνικού προγράμματος, και τις υπόλοιπες αμερικανικές αιτιάσεις.
Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση πλήττουν καίριους τομείς της ιρανικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, το τραπεζικό σύστημα και οι αεροπορικές μεταφορές. Εξαιρούν ωστόσο οκτώ χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Κίνα και στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αγορά ιρανικού πετρελαίου στο προσεχές εξάμηνο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής και πρόσθετων κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην υπεράσπιση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 και αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Στη Μόσχα, η οποία επίσης υπερασπίζεται τη συμφωνία του 2015, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ανω Βουλής, Κονσταντίν Κόσατσεφ, εκτίμησε πως οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν είναι μέτρο πίεσης όχι τόσο της Ισλαμικής Δημοκρατίας όσο της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.
Φωτογραφία-Αντιαεροπορικός πύραυλος Sayyad 2 εκτοξεύεται στη διάρκεια ασκήσεων, σε άγνωστη τοποθεσία, στο Ιράν.
kathimerini.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice