Διαφημίσεις

Να εμπιστευτούμε τις ιατρικές έρευνες;

Ο Τζον Ιωαννίδης, παγκοσμίως διαπρεπής ειδήμων στο ζήτημα της αξιοπιστίας στην ιατρική έρευνα, συνιστά να μην τις εμπιστευόμαστε. Σύμφωνα με τον ίδιο και την ομάδα του, η οποία αποτελείται από εξέχοντες ερευνητές, έως και το 90% των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών, βάσει των οποίων οι γιατροί χορηγούν συνταγές, εμβόλια ή συνιστούν χειρουργικές επεμβάσεις, είναι εσφαλμένες ή παραποιημένες.

Τον Νοέμβριο 2010, το περιοδικό The Atlantic ανέφερε: «Το έργο του Τζον Ιωαννίδη είναι ευρύτατα αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα. (…) Ωστόσο, παρά τη μεγάλη επιρροή του, θεωρεί ότι ο τομέας της ιατρικής έρευνας διέπεται από διαπλεκόμενα συμφέροντα σε τόσο μεγάλο βαθμό, που αντιστέκεται χρονίως στην αλλαγή, αλλά και στο να παραδεχτεί την προβληματικότητά του». Επιπρόσθετα, η πλειονότητα των γιατρών και των ασθενών θεωρεί ότι οι σύγχρονες ιατρικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοθεραπείας, είναι «επιστημονικά τεκμηριωμένες».

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο του Huffington Post (Απρίλιος 2010) της Ντάνα Ούλμαν, «…αυτό το ιδεώδες είναι ένα όνειρο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ένα έξυπνο μαρκετίστικο κόλπο, όχι ένα αντικειμενικό γεγονός». Η Ούλμαν αναφέρει: «Η ενότητα “Κλινικά Στοιχεία” του περιοδικού British Medical Journal ανέλυσε συνηθισμένες ιατρικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αξιολογηθεί ποιες στηρίζονται από επαρκή αξιόπιστα στοιχεία» (BMJ, 2007). Επανεξέτασαν περί τις 2.500 αγωγές και διαπίστωσαν τα εξής: • Το 13% αποδείχτηκε ωφέλιμο. • Το 23% αποδείχτηκε μάλλον ωφέλιμο. • To 8% είχε ίσες πιθανότητες να αποδειχτεί ωφέλιμο ή επιβλαβές. • Το 6% είχε χαμηλές πιθανότητες να αποδειχτεί ωφέλιμο. • Το 4% αποδείχτηκε πιθανό να αποβεί επιβλαβές ή αναποτελεσματικό. • Το 46% ήταν άγνωστο αν είναι αποτελεσματικό ή επιβλαβές.

Το χειρότερο είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι γιατροί συνιστούν μη εγκεκριμένα σκευάσματα σε ανυποψίαστους ασθενείς -περίπου σαν να χορηγούν καραμέλες. «Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να λαμβάνουν όσο το δυνατόν ασφαλή φάρμακα», γράφει η Ούλμαν. «Ωστόσο, οι γονείς θα εκπλαγούν, για να μην πω θα σοκαριστούν, μαθαίνοντας ότι ελάχιστα φάρμακα δοκιμάζονται σε παιδιά, προκειμένου να τεκμηριωθεί πως είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα». (Κονρόι, Μακίντάιρ, Τσουνάρα, 1999).

Αυτό δεν θα ήταν τόσο σοβαρό, αν τα υπό αγωγή παιδιά δεν επηρεάζονταν από αυτά τα φάρμακα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ούλμαν, «παρατηρείται αύξηση της τάξης του 350% σε ανεπιθύμητες παρενέργειες των γενόσημων φαρμάκων σε παιδιά, συγκριτικά με τα παιδιά που λαμβάνουν σκευάσματα των οποίων η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα είναι επιβεβαιωμένες» (Horen, Montastruc, Lapeyre- mestre, 2002).

Αναφέρει ότι οι γιατροί διαπράττουν «ιατρική παιδική κακοποίηση» σε τακτική βάση. Κανένας υπεύθυνος γονιός, γιατρός ή επιστήμονας δεν πρέπει να αντιμετωπίζει με ελαφρότητα αυτές τις κατηγορίες. Αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή ασθένεια από την οποία πάσχει η ιατρική βιομηχανία, και πλέον αυτή η ασθένεια έχει προσβάλει τους πάντες. Τα υποτιθέμενα στοιχεία για την τεκμηριωμένη αξία των φαρμάκων είναι ένας μύθος που έχει υποβαθμίσει την υγεία και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ έχει ο τοιχίσει τη ζωή σε πολλούς.

Η ιατρική επιστήμη είναι, επιεικώς, κομπογιαννιτισμός

Οπως επισημαίνει η Ούλμαν, «ο κομπογιαννιτισμός ορίζεται ως η χρήση μη αποδεδειγμένων θεραπειών από άτομα ή εταιρείες που επικαλούνται φανταστικά αποτελέσματα, χρεώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά». Προσθέτει ότι, «παρόλο που οι σύγχρονοι γιατροί χαρακτηρίζουν κομπογιαννιτισμό τις εναλλακτικές θεραπείες, οι συμβατικές θεραπείες είναι αυτές που διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Παρά την αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων, οι γιατροί εμφανίζονται στους ασθενείς τους με αμφίεση “επιστήμονα”».

Με δεδομένο ότι η αποτελεσματικότητα του 85% και πλέον των αγωγών της συμβατικής ιατρικής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, μπορούμε κάλλιστα να αναρωτιόμαστε αν ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταφύγει σε αυτές. Θα εμπιστευόσασταν το αυτοκίνητό σας σε ένα μηχανικό που σας προσφέρει 15% εγγύηση ότι θα επισκευάσει μια σοβαρή βλάβη του οχήματος σας με την ανεπαρκή πείρα του; Ωστόσο, αυτό ακριβώς κάνουμε όποτε εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια ενός γιατρού που εκπαιδεύτηκε από ένα παντελώς διεφθαρμένο ιατρικό σύστημα.

Η ρίζα του προβλήματος έγκειται στη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας

Για παράδειγμα, σε μία ανάλυση μελετών για αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, ο FDA διαπίστωσε ότι από τις 38 μελέτες που είχαν καταλήξει σε ευνοϊκά συμπεράσματα, είχαν δημοσιευτεί οι 37. Από τις 36 μελέτες που κατέληξαν σε μη ευνοϊκά συμπεράσματα για τα σκευάσματα, οι 22 δεν δημοσιεύτηκαν καν, ενώ οι 11 δημοσιεύτηκαν με μία διατύπωση που αλλοίωνε την έκβαση, κάνοντάς τη να φαντάζει ευνοϊκή. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι φαρμακευτικές εταιρείες-κο- λοσσοί δημοσιεύουν τα θετικά ευρήματα που θα προσελ- κύσουν γιατρούς και ασθενείς, ανεξάρτητα από το ότι το 50% των ερευνών δείχνει πως τα εν λόγω σκευάσματα είναι αναποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, οι φαρμακευτικές εταιρείες αποκρύπτουν από το κοινό ότι στις μισές μελέτες, τα σκευάσματά τους αποδείχτηκαν άχρηστα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις μελέτες που καταλήγουν σε αρνητικά συμπεράσματα. Διενεργούν όσο το δυνατόν περισσότερες μελέτες, και μόλις προκόψουν δύο μελέτες με ευνοϊκά αποτελέσματα, αποκρύπτουν όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να έχουν προκόψει 20 μελέτες με αρνητικά αποτελέσματα και δύο με θετικά – και αυτές οι δύο επαρκούν για να εγκριθεί το φάρμακο από τον FDA και να διανεμηθεί στον πληθυσμό. Παρότι οι θετικές μελέτες δημοσιεύονται στα ιατρικά περιοδικά, οι αρνητικές θάβονται κάτω από το χαλί και δεν ξανακούει κανείς γι’ αυτές – εκτός φυσικά αν τις σκαλίσει κάποιος ειδήμονας, όπως ο δρ Ιωαννίδης.

Το 2005, ο δρ Ιωαννίδης έδειξε ότι οι πιθανότητες να είναι αληθή τα συμπεράσματα μίας τυχαία επιλεγμένης επιστημονικής μελέτης, είναι χαμηλότερες του 50%. Όπως λέει ο ίδιος: «Εντός αυτού του πλαισίου, ένα εύρημα έχει χαμηλές πιθανότητες να είναι αληθές, αν: α) οι διεξαγόμενες μελέτες για τον συγκεκριμένο τομέα είναι μικρότερης έκτασης, β) τα μεγέθη των αποτελεσμάτων είναι μικρότερα, γ) οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι του συνηθισμένου και η προεπιλογή των ελεγχόμενων σχέσεων μικρότερης έκτασης, δ) η ευελιξία στο σχεδίασμά, τον ορισμό, την έκβαση και το αναλυτικό μοντέλο είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνηθίζεται, ε) εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και/ή μεροληψία, στ) σε έναν επιστημονικό τομέα εμπλέκονται πάνω από μία ομάδες, αποζητώντας ευνοϊκότερα στατιστικά στοιχεία.

Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι για τα περισσότερα σχέδια και πλαίσια μελετών, το τελικό συμπέρασμα μίας έρευνας έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ψευδές. Επιπλέον, σε πολλούς επιστημονικούς τομείς, τα υποτιθέμενα ευρήματα συχνά μπορεί απλώς να εκφράζουν την επικρατούσα μεροληψία, διατυπωμένη με επακριβή νούμερα».

Το 2008, σε μία νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Journal, ο δρ Ιωαννίδης αποκαλύπτει ότι σε ένα μεγάλο μέρος τους οι δημοσιευμένες ιατρικές έρευνες είναι αμφισβητήσιμες σε μεγάλο βαθμό. Διαπίστωσε ότι οι πιο παραπλανητικές μελέτες είναι εκείνες που αφορούν φορτισμένα ή φλέγοντα θέματα. Σε αυτά συγκαταλέγονται άρθρα που συντελούν στη διάδοση δημοφιλών αγωγών, όπως η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα στεφανιαία στεντ για την πρόληψη των εμφραγμάτων, και η καθημερινή πρόσληψη ασπιρίνης για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως γνωρίζουμε, πολλά από τα «συμπεράσματα» αυτών των ερευνών ήταν παραποιημένα. Εντούτοις, εκατομμύρια άτομα υποβάλλονται σε αυτές τις αγωγές, με επακόλουθο τη νόσηση ή ακόμη και το θάνατο. Η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, λ.χ., προκάλεσε πρωτοφανή αύξηση του επιπολασμού καρκίνου του μαστού και καρδιοπάθειας, ενώ τα στεφανιαία στεντ δεν μείωσαν τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο.

Αν το 41% των πιο ονομαστών ερευνών έχει αποδεδειγμένα δώσει εσφαλμένα ή παραποιημένα αποτελέσματα -όπως έδειξε ο δρ Ιωαννίδης στις αναλύσεις του- τότε το φάσμα και η επίπτωση του προβλήματος είναι ασύλληπτα. Και το χειρότερο είναι ότι αφότου οι πιο ονομαστές έρευνες διαψεύστηκαν επανειλημμένα μέσω μελετών, οι ερευνητές εξακολούθησαν να επικαλούνται τα αποτελέσματά τους προκειμένου να προωθηθούν τα αντίστοιχα προϊόντα. Σύμφωνα με την ανάλυση, σε μία περίπτωση, οι ερευνητές επικαλούνταν τα «θετικά» αποτελέσματα της μελέτης τους, τουλάχιστον για 12 χρόνια αφότου είχε αποδειχτεί πως ήταν παραποιημένα.

Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο ότι σπάνια διενεργούνται αμερόληπτες, ανεξάρτητες έρευνες – και από αυτές τις ελάχιστες, σπάνια κάποια δημοσιεύεται. Είναι πολύ δύσκολο για έναν ανεξάρτητο ερευνητή να βρει επαρκείς πόρους για την έρευνά του – και αν η έρευνα για οποιονδήποτε λόγο δεν δημοσιευτεί, είναι ανούσιο να επενδύσει χρόνο και χρήμα σε αυτή. Μέσα από αυτό το τοπίο, διασφαλίζεται ότι όσα γνωστοποιούνται στην κοινή γνώμη ως «ιατρικά γεγονότα», ευσταθούν εν μέρει, στην καλύτερη περίπτωση. Όπως λέει το ρητό, «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την άγνοια» και πλέον αντιμετωπίζουμε, συλλογικά και ατομικά, τις συνέπειες της ελλιπούς αυτοδιαχείρισης της υγείας μας.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες κλινικές μελέτες που αφορούν φαρμακοθεραπεία είναι χρηματοδοτούμενες, τουλάχιστον τμηματικά, από φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό είναι επόμενο, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν οικονομικά συμφέροντα από την προώθηση των σκευασμάτων τους. Για παράδειγμα, οι μελέτες για τις στατίνες, που είναι τα πιο επικερδή φάρμακα καθώς αποφέρουν πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες διαιωνίζουν το μύθο ότι η υπερχοληστερολαιμία είναι ένας εχθρός που οφείλουμε να καταπολεμήσουμε λαμβάνοντας στατίνες εφ’ όρου ζωής.

Νέες ανακαλύψεις από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Annals of Medicine τον Οκτώβριο 2010, δείχνουν ότι το 92% από 145 μελέτες που διενεργήθηκαν κατά το διάστημα 2008-2009, είναι αναξιόπιστες, αφού δεν αποκαλύπτουν τον τύπο του ψευδοφαρμάκου που χρησιμοποίησαν. Με το «μαγείρεμα» των στοιχείων που αφορούν το πλασέμπο δηλαδή, με τη χρήση ενός παράγοντα που αύξησε τις τιμές χοληστερόλης στην ομάδα ελέγχου, οι ερευνητές «αποδεικνύουν» εύκολα ότι οι στατίνες είναι πιο αποτελεσματικές από το ψευδοφάρμακο.

Παρότι οι απάτες αποκαλύπτονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμωρούνται με χρηματικά πρόστιμα για αλλοίωση αποτελεσμάτων ή μη κοινολόγηση σοβαρών παρενεργειών, συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σαν να μην έγινε τίποτα. Οι κολοσσιαίες επώνυμες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Merck και η Pfizer, δεν τιμωρούνται με κλείσιμο, ακόμη και αν κριθούν ένοχες για μαζική εξαπάτηση. Είναι παράλογο να προσδοκούμε ότι οποιαδήποτε κλινική μελέτη μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας μπορεί να δώσει αρνητικά αποτελέσματα για δικό της σκεύασμα. Πάντως, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι οι κύριοι χρηματοδότες των περισσότερων κλινικών ερευνών παγκοσμίως. Εξαιτίας του μονοπωλίου τους, οι έρευνες διενεργούνται με μεθοδολογία που εξασφαλίζει «επιστημονικές αποδείξεις» – και ο όρος «επιστημονικές» πάντα τυγχάνει σεβασμού.

Αυτό που καλούμαστε να εμπεδώσουμε είναι ότι παρόλο που η επίδραση ενός φαρμάκου ή μίας αγωγής είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές ή η αγωγή αποτελεσματική. Κατά παρόμοιο τρόπο, η έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για ένα βότανο ή μία εναλλακτική θεραπεία, δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο βότανο δεν είναι ασφαλές ή η θεραπεία είναι αναποτελεσματική. Εμείς οι ίδιοι καλούμαστε να μεριμνήσουμε για την αυτοδιαχείριση της δικής μας υγείας και της υγείας των μελών της οικογένειάς μας – κανένας άλλος δεν θα το κάνει για λογαριασμό μας. Σας συνιστώ να κάνετε τη δική σας έρευνα και να αποφασίσετε μόνοι σας τι σας ωφελεί και τι όχι.

Η ασυδοσία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών

Η εξαπάτηση των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών δεν έχει τελειωμό. Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ πεθαίνουν περίπου 200.000 Αμερικανοί εξαιτίας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Κάποτε, τα συνήθη φάρμακα ελέγχονταν αυστηρά στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Ωστόσο, τώρα η πλειονότητα των κλινικών μελετών διενεργείται με ανήθικη μεθοδολογία σε άλλες ηπείρους, σε φτωχές χώρες που δεν έχουν κανονισμούς. Σε αυτά τα κράτη, τα έγγραφα συναίνεσης υπογράφονται από πάμφτωχα, αναλφάβητα άτομα, συχνά με το δακτυλικό τους αποτύπωμα, ο κίνδυνος μηνύσεων είναι μηδαμινός και η επίβλεψη του FDA είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, γεγονός που δίνει στις εταιρείες μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Χάρη στην παγκοσμιοποίηση, οι φαρμακευτικές εταιρείες βρήκαν νέες μεθόδους αδίστακτης κερδοφορίας.

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πάει στη Ρουμανία, την Τυνησία, την Τουρκία, την Εσθονία, τις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας, την Πολωνία και στη Ρωσία, ακόμη και σε απομονωμένα χωριά σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βρουν ανθρώπους πρόθυμους να μετάσχουν σε κλινικές μελέτες για νέα σκευάσματα, και να πείσουν τον FDA να εγκρίνει το φάρμακο ως ασφαλές και αποτελεσματικό για τους Αμερικανούς. Στο Μπανγκλαντές έχουν διενεργηθεί 76 κλινικές μελέτες, στο Μαλάουι 61, στην Ομοσπονδία της Ρωσίας 1.513, στη Ρουμανία 876, στην Ταϊλάνδη 786, στην Ουκρανία 589, στο Καζακστάν 15, στο Περού 494, στο Ιράν 292, στην Τουρκία 716 και στην Ουγκάντα 132.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, έως το 1990, εκτός των ΗΠΑ είχαν διενεργηθεί μόλις 271 μελέτες, ενώ μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, ο αριθμός τους έφτασε τις 6.458. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 2.000%! Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (ΑΙΥ) τηρεί βάση δεδομένων. Από το 2008, έχει καταγράψει 58.788 μελέτες σε 173 χώρες εκτός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναφορά του επικεφαλής των επιθεωρητών, μόνο το 2008, το 80% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον FDA και αφορούσαν νέα σκευάσματα, περιείχαν δεδομένα από κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν εκτός των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες διενεργούν τις κλινικές μελέτες τους σε μακρινές χώρες. Ουσιαστικά, 20 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες πλέον «διεξάγουν το ένα τρίτο των κλινικών ερευνών τους αποκλειστικά σε περιοχές εκτός των ΗΠΑ». Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ 2.900 διαφορετικά σκευάσματα που απευθύνονται σε περίπου 4.600 παθήσεις υποβάλλονται σε έλεγχο, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά.

Σε αυτό το σημείο, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών που διεξάγονται σε μακρινές χώρες, ανταποκρίνονται στην κατάσταση της υγείας του ανθρώπου της Δύσης; Στις φτωχές χώρες, οι άνθρωποι μπορεί να μεταβολίζουν τα φάρμακα διαφορετικά απ’ ό,τι ο άνθρωπος της Δύσης. Η ύπαρξη ορισμένων διαδεδομένων ασθενειών των εξωτικών χωρών, όπως η ελονοσία και η φυματίωση, μπορούν να αλλοιώσουν την έκβαση των κλινικών μελετών.

Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες ποτέ δεν κέρδιζαν περισσότερα. Το κόστος διενέργειας των ερευνών είναι παρασάγγες χαμηλότερο σε περιοχές όπου το μέσο άτομο ζει με ένα δολάριο την ημέρα. Ορισμένα από τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν σε μακρινές χώρες, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες Celebrex, το οποίο στις ΗΠΑ προωθείτο μέσω της τηλεόρασης επί 10 και πλέον χρόνια.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Pfizer, που είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική επιχείρηση παγκοσμίως, έχει ξοδέψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την προώθηση του σκευάσματος ως αναλγητικού για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας και άλλων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της δυσμηνόρροιας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας διατηρεί αρχεία των περισσότερων μελετών που διενεργούνται εντός και εκτός των ΗΠΑ. Η βάση δεδομένων του αριθμεί 290 μελέτες για το Celebrex, από τις οποίες οι 183 έγιναν στις ΗΠΑ, και οι 107 σε 36 άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία, η Ρωσία, το Μεξικό, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ουκρανία. Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές για όλες τις μελέτες που διενεργούν στο εξωτερικό, και, κατά συνέπεια, δεν επιδιώκουν να το πράττουν.

Τι έγινε με το Celebrex; Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν Celebrex είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσους λάμβαναν παλαιότερα και φθηνότερα αναλγητικά. Επίσης, διατυπώθηκαν υποψίες ότι η Pfizer είχε συγκαλύψει μία μελέτη που αναδείκνυε αυτούς τους κινδύνους. Η στάση της Pfizer είναι αυτονόητη: Αρνήθηκε ότι η μελέτη είχε συγκαλυφθεί και επέμεινε ότι «ενήργησε με υπευθυνότητα και υπέβαλε όλες τις σχετικές πληροφορίες εγκαίρως στον FDA».

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το περιοδικό Journal of the Royal Society of Medicine ανέφερε περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα. Στο μεταξύ, η Pfizer συνιστούσε το Celebrex σε άτομα που έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ευελπιστώντας ότι θα επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου. Δεν τους βγήκε. Απεναντίας, οι πωλήσεις του Celebrex άρχισαν να μειώνονται. Ενώ το 2004 το σκεύασμα είχε αποφέρει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, έκτοτε οι πωλήσεις του σημείωσαν μεγάλη κάμψη.

Ο βασικότερος παράγοντας που ενθάρρυνε τη διενέργεια ερευνών σε μακρινές χώρες, ήταν ένα παραθυράκι στους κανονισμούς του FDA: Αν μία μελέτη που διενεργεί ται στις ΗΠΑ δείχνει ότι το σκεύασμα είναι αναποτελεσματικό, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μελέτες που διενεργήθηκαν στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη έγκριση. Όταν μία εταιρεία χρειάζεται θετικά στοιχεία και μάλιστα επειγόντως, στρέφεται σε χώρες του εξωτερικού και κάνει τη δουλειά της εύκολα.

Στη δεκαετία του 1990, η εταιρεία Aventis Pharmaceuticals (πλέον Sanofi Aventis) ανέπτυξε το Ketek, ένα αντιβιοτικό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού. Το 2004, όταν ο FDA το ενέκρινε ως αποτελεσματικό και ασφαλές, η απόφασή του βασίστηκε σε αποτελέσματα μελετών που είχαν διενεργηθεί σε χώρες όπως η Ουγγαρία, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Τουρκία. Η έγκριση ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου μία ερευνήτρια στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 57 μήνες φυλάκισης, για αλλοίωση στοιχείων σχετικά με το Ketek.

Η δρ Ανν Κίρκμαν Κάμπελ από την Αλαμπάμα, προφανώς έπεσε μόνο σε εθελοντές πρόθυμους να μετάσχουν σε κλινική έρευνα που αφορούσε φάρμακο. Επιστράτευσε πάνω από 400 ενηλίκους ντόπιους, καθώς και όλο το προσωπικό του γραφείου της. Σε αντάλλαγμα, εισέπραξε 400 δολάρια για κάθε άτομο από τη Sanofi Aventis. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι παραποιήθηκαν τα δεδομένα του 91% και πλέον των ασθενών της. Η δρ Κίρκμαν Κάμπελ δεν ήταν η μόνη προβληματική ερευνήτρια της Aventis. Παρότι υπήρχαν και άλλοι αμφιλεγόμενοι ερευνητές, το σκεύασμα Ketek εγκρίθηκε χάρη στις μελέτες που διενεργήθηκαν στο εξωτερικό.

Με δεδομένες τις μαζικές απάτες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν προγράμματα μαζικών εμβολιασμών, συνιστώ σε όλους να κάνουν αναλυτική έρευνα προτού πέσουν θύματα εκμετάλλευσης όσων θησαυρίζουν από τις απάτες τους. Οι κολοσσιαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα γίνονταν νάνοι, αν αποφασίζαμε να απέχουμε από τα επικίνδυνα προϊόντα τους, να μην ενδίδουμε στον εκφοβισμό τους και να φροντίζουμε την υγεία μας με φυσικά μέσα.

Ιατρικές & Φαρμακευτικές Ασυδοσίες - Εικόνα1

Προστασία της αγέλης

Ο φυσικός τρόπος ζωής, η φυσική άμυνα έναντι της τεχνολογικής παρέμβασης των εμβολίων επανέρχεται ξανά και ξανά στις συζητήσεις με τους αντιεμβολιαστές. Ο Λάρι Κουκ, ακτιβιστής κινηματογραφιστής και εμπνευστής της καμπάνιας «Stop Mandatory Vaccination» (Σταματήστε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς), περιγράφει ότι όλες οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με φυσικό τρόπο και παραπέμπει σε πλήθος μελετών ενάντια στα εμβόλια. «Τα εμβόλια δεν λειτουργούν. Εάν λειτουργούσαν, δεν θα υπήρχε καμία ανησυχία για τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Οι εμβολιασμένοι δεν θα νοσούσαν από τις ασθένειες για τις οποίες έχουν εμβολιαστεί. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Το CDC και όσοι σπρώχνουν εμβόλια λένε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν για να λειτουργήσει το προϊόν. Προσωπικά, είχα ανεμοβλογιά, είχα παρωτίτιδα, το ξεπέρασα κι έχω ανοσία για πάντα. Δεν χρειάζεσαι τις ενέσεις. Χτίσε φυσικά το ανοσοποιητικό και, όταν και αν, την περάσεις, πάρε φυσικά φάρμακα ώστε μετά να έχεις ανοσία για πάντα».

Ορισμένοι αντιεμβολιαστές επικαλούνται το φαινόμενο της «προστασίας της αγέλης» και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Όταν το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης είναι υψηλό, προστατεύονται ακόμα και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κι αυτό το ονομάζουμε «προστασία της αγέλης». Για την ιλαρά, βέβαια, το ποσοστό αυτό πρέπει να ξεπερνά το 95%. «Υπάρχει άλλο προϊόν στην ιστορία της ανθρωπότητας που πρέπει όλοι να το χρησιμοποιήσουν για να λειτουργήσει;» αναρωτιέται ρητορικά ο Κουκ. «Μόνο στον κόσμο των εμβολίων συμβαίνουν αυτά. Ακόμη και σε 100% εμβολιασμένους πληθυσμούς γίνονται εξάρσεις».

Ωστόσο, πολλοί μιλούν για αντικοινωνική συμπεριφορά. «Αν σκέφτονταν όλοι έτσι, τότε κανείς δεν θα τα έκανε», λέει ο Μάσκατ. «Μια θετική πλευρά της αντιεμβολιαστικής κίνησης», προσθέτει η κυρία Θεοδωρίδου, «είναι η ανάπτυξη ακυτταρικού εμβολίου του κοκκύτη, όπως και οι προσπάθειες για βελτίωση της επιτήρησης των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά και η δημιουργία προγράμματος αποζημίωσης από ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων». Ο Κουκ, ωστόσο, επισημαίνει ότι σκανδαλωδώς στις ΗΠΑ «δεν μπορείς να μηνύσεις έναν κατασκευαστή για θάνατο ή τραυματισμό από εμβόλιο, καθώς η βιομηχανία απολαύει ομοσπονδιακής ασυλίας».

Ο Οφιτ υποστηρίζει ότι τα media συνηθίζουν να παρουσιάζουν ιστορίες που έχουν δύο όψεις, γιατί θέλουν να εξάπτουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών τους. «Η θρησκεία, η φιλοσοφία, η πολιτική έχουν όντως δύο πλευρές, αλλά η επιστήμη δεν είναι πολιτικώς ορθή απ’ αυτή την άποψη. Στην επιστήμη δομείς μια υπόθεση, την εξετάζεις και στο τέλος είσαι ή σωστός ή λάθος. Ο Αντριου Ουέικφιλντ είπε ότι το εμβόλιο MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) προκαλούσε αυτισμό και ήταν θετικό που το είπε, γιατί είναι σωστό να κάνεις υποθέσεις. Ωστόσο, η υπόθεσή του εξετάστηκε σε πολλές έρευνες και βρέθηκε ότι δεν ήταν σωστή: το MMR δεν προκαλεί αυτισμό. Τα media όμως συνεχίζουν να παρουσιάζουν δύο πλευρές για τα εμβόλια, σαν να εξακολουθούν να υπάρχουν δύο πλευρές. Αυτό το ονομάζω θέμα της ψευδούς ισορροπίας».

Ο Οφιτ διακρίνει δύο βασικές τάσεις μέσα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Απ’ τη μια υπάρχει ένα αντιεμβολιαστικό αίσθημα, είναι άνθρωποι που δεν νιώθουν να τους αφορά το ζήτημα, που δεν βλέπουν την ανάγκη, αλλά δεν είναι σκληροπυρηνικοί. Επειτα, είναι οι επαγγελματίες. Η Μπάρμπαρα Λόι Φίσερ και οι άλλοι. Ναι, είμαι πολύ επικριτικός μαζί τους. Πιστεύω ότι παραπληροφορούν, ότι τοποθετούν κακές πληροφορίες στο διαδίκτυο και ότι παρακινούν τους ανθρώπους να πάρουν κακές αποφάσεις που θα βλάψουν τα παιδιά τους. Ναι, αυτούς δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους δαιμονοποιώ» δηλώνει απερίφραστα.

Στις μομφές αυτές οι αντιεμβολιαστές απαντούν μ’ ένα ισχυρό επιχείρημα: «Τα κέρδη από τα συμπληρώματα διατροφής και τις εναλλακτικές θεραπείες, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας». «Ο υγιής σκεπτικισμός είναι θεμιτός, αλλά ο κυνισμός δεν είναι. Πριν από 50 χρόνια οι εμβολιασμοί δεν ήταν θέμα, γιατί ο κόσμος εμπιστευόταν τους υπευθύνους της Υγείας, πράγμα που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα έως ένα βαθμό, απλώς τώρα έχουμε γίνει πιο κυνικοί και πιο καχύποπτοι». λέει ο Οφιτ.

Πρόσφατα, το ντοκιμαντέρ «Vaxxed: Απ’ τη συγκάλυψη στην καταστροφή» του γιατρού Ουέικφιλντ έγινε δεκτό στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του ηθοποιού Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Tribeca, και αποσύρθηκε μετά από λίγο εν μέσω έντονων διαμαρτυριών. Ο Ουέικφιλντ έχει χάσει ακόμη και την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά για τους αντιεμβολιαστές αυτό δεν λέει κάτι καινούργιο. Για εκείνους, ο αντίπαλος είναι ένας παντοδύναμος Γολιάθ που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και κυρίως να απαξιώνει όσους του αντιστέκονται, ακόμη και να τους βγάζει εντελώς απ’ τη μέση. Στο διαδίκτυο μεταδίδονται ειδήσεις για περίεργους θανάτους Αμερικανών ομοιοπαθητικών γιατρών που μιλούσαν ενάντια στους εμβολιασμούς.

@MORITZ ANDREAS / ELISABET GARGANE

Ενα δυνατό ανοσοποιητικό και η ενεργοποίηση της ικανότητας αυτοϊασης του οργανισμού με φυσικούς τρόπους, είναι η μοναδική έγνοια για όποιον θέλει να έχει τον έλεγχο της υγείας του, για τους  υπόλοιπους ασχολούνται οι φαρμακευτικές και τα ενεργούμενα τους. Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες σοβαροί ιατροί που μπορούν να κατευθύνουν έναν υπεύθυνο άνθρωπο στο θέμα τις υγείας του ιδίου όπως και της οικογένειας του, το να βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα και να παίρνεις αποφάσεις υγείας βασιζόμενος στο ιντερνέτ είναι τουλάχιστον ανεύθυνο.

ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ!!!

Ιατρικές & Φαρμακευτικές Ασυδοσίες - Εικόνα2Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΝΑΓΚΗ MORITZ ANDREAS

Επί πολλές δεκαετίες, πιστεύαμε ότι τα εμβόλια έχουν εξαλείψει τα πιο τρομερά λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την αντίληψη. Από την άλλη, αδιαμφισβήτητα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδικά εμβόλια, τα αντιγριπικά και τα λοιπά εμβόλια, ευθύνονται για τη σοβαρή μείωση της φυσικής ανοσίας σε εκατομμύρια παιδιά και ηλικιωμένους. Με κάθε λαμβανόμενο εμβόλιο, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο, με επακόλουθο να αποδιοργανωθεί και να ευνοηθεί η εμφάνιση εκφυλιστικών νοσημάτων.

Στη Συνωμοσία των Εμβολίων, ο Andreas Moritz παραθέτει αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι:

-Τα εμβόλια συντελούν στη διάδοση των περισσότερων σύγχρονων ασθενειών -Ο παιδικός εμβολιασμός, το αντιγριπικό εμβόλιο και τα λοιπά εμβόλια αποδιοργανώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα -Η μεγάλη έξαρση των αλλεργιών, της αρθρίτιδας, του άσθματος, του αυτισμού, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του καρκίνου, του διαβήτη (βρεφικής και παιδικής ηλικίας), των νεφροπαθειών, των αποβολών, των νευρολογικών και αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνδέεται άμεσα με τον εμβολιασμό -Τα εμβολιασμένα παιδιά εμφανίζουν 120% περισσότερο άσθμα. 317% περισσότερο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. 185% περισσότερες νευρολογικές διαταραχές και 146% περισσότερο αυτισμό, συγκριτικά με τα μη εμβολιασμένα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

terrapapers.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

31 σχόλια στο “Ιατρικές & Φαρμακευτικές Ασυδοσίες”
  1. Τράβα και πες τα αυτά στον παιδίατρο μας..
    Ούτε που θα συνεχίσει τη συζήτηση όσο και να τον τσιγκλαω.
    Μην διαβάζεις από το Ίντερνετ μου λέει. Τι να κάνω του λέω να πάω να σπουδάσω ιατρική? Το έχω κάνει εγώ για’σένα είναι η απάντηση..
    Στα παιδιά σου έκανες όλα τα εμβόλια?
    Όλα μου λέει. Με το χέρι στην καρδιά!
    Τον πιστεύω.. Η δεν γνωρίζει ή γνωρίζει κάτι που Εμείς αγνοούμε..
    Ότι και να συμβαίνει, πειθαρχω στις ιατρικές διαδικασιες, αλλά τα παιδάκια μου κοινωνούν Σώμα και Αίμα Χριστου κάθε Κυριακή..

    1. Δογματικός μου ακούγεται και δεν μ αρέσει.Ο σωστός επιστήμονας είναι πάντα ανοιχτός στην νέα γνώση και επιβάλλεται να έχει ευρεία και πολύπλευρη οπτική όχι μόνο της επιστήμης του αλλά και του κόσμου ολόκληρου.Μπορεί να είναι καλός στον τομέα του αλλά αν είναι δογματικός στο λάθος του θα την πληρώσουν κι άλλοι… κάτι σαν τον κυβερνήτη του Τιτανικού!

    2. ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΓΕΥΜΑΤΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΔΩΡΑ….

    3. ΑΔΕΡΦΕ ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΠΑΕΙ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ “ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟ” ΚΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ..ΟΛΟΙ ΑΡΧΙΚΑ ΤΣΙΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΑΛΑΚΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ.

    4. Μα για ανεγκέφαλα πρόβατα σαν και ελόγου σου είναι οι φαρμακευτικές και οι ιατρικοί πατροναριστές τους, για πρόβατα που ζουν ακόμα στον μεσαίωνα και «…αλλά τα παιδάκια μου κοινωνούν Σώμα και Αίμα Χριστου κάθε Κυριακή» περιμένουν αν τους σώσει ο μπάρμπα Χρίστος. Αξιοκαταφρόνητοι κι αξιοκατάκριτοι όσο και ηλίθιοι.

      1. Ααααχ! Να μπορούσες να μπεις στο μυαλό μου να δεις πόσο στ’αρχιδια μου σ’εχω γραμμένο φίλε Κωνσταντίνε..
        Βλέπεις τι όμορφα εκθέτει ο καθένας την άποψη του? Όμορφα τακτοποιημένα με επιχειρήματα και πραγματικά κέρδισα αρκετά από τις απαντήσεις τους. Η δική σου απάντηση όμως προωθεί το μίσος, το σκοταδισμό και τον ίδιο τον μεσαίωνα που τόσο σθεναρά απαξιώνεις υποτίθεται.. Επιπλέον είσαι εκτός θέματος..
        Έχω μπόλικο χώρο. Συνέχισε να απαντάς.. Έχω Εχω ενα σημείο στο σώμα μου ννα τις αποθηκευω..

    5. ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 1 ΕΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΩΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΗΠΙΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ (ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ Η ΩΤΙΤΙΔΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ). ΤΑΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΕΣ 10 ΦΟΡΕΣ ΩΤΙΤΙΔΑ, ΜΙΑ ΒΡΟΧΙΤΙΔΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΤΗ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 3,5 ΧΡΟΝΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12-15 ΑΝΤΙΒΙΩΣΕΙΣ. ΑΛΛΑΞΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ!!!ΒΡΗΚΑ ΣΩΣΤΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ!!! ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΗΠΙΕ ΧΗΜΙΚΑ. ΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΟΛΑ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ. ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ, ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ.

  2. ΛΙΓΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΗΡΘΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Η’ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΚΑΙ ΓΙΑ “ΑΘΩΑ” ΦΑΡΜΑΚΑ:

    http://www.myquinstory.info/wp-content/uploads/2010/01/FLOX_REPORT_REV_11.pdf

  3. Το θέμα είναι μεγάλο και δεν υπάρχει μια απάντηση.
    Αν ο κόσμος μας ήταν αγγελικά πλασμένος θα έλεγα σε όλους να κάνουν όλα τα εμβολια και να υπακούν πάντα τους γιατρούς.Δυστυχώς όμως ο κόσμος βρωμάει.Το κέρδος και ο έξωαποδώ κάνουν κουμάντο.Για παράδειγμα ελάχιστα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα με φυσιολογικό τοκετό, οι καισαρικές βολεύουν και πληρώνουν με αποτέλεσμα τα σύγχρονα Ελληνόπουλα να ξεκινάνε την ζωή τους χάνοντας την πρώτη τους μάχη, αυτή της γέννησης, της πορείας προς τον “έξω κόσμο”.Κάποιο χέρι τα αρπάζει βίαια και τα βγάζει παραφύσει από την κοιλιά της μάνας τους!Στις 9 από τις 10 περιπτώσεις αυτό γίνεται ξεκάθαρα για το χρήμα, εις βάρος του ανθρώπου.
    Η συνέχεια είναι ανάλογη και θλιβερή.Ασθένειες και θεραπείες για τις οποίες τίποτα δεν είναι απόλυτο και ξεκάθαρο σε μεγάλο ποσοστό.Όπως ισχύει σε κάθε επάγγελμα το ποσοστό τών σωστών και άξιων επαγγελματιών είναι πολύ μικρό.Πόσους “άγιους” παπάδες γνωρίζετε;Πόσους τίμιους δικηγόρους;Πόσους ήρωες στρατιωτικούς; Πόσους καλούς και πρόθυμους ταξιτζήδες, υδραυλικούς, εμπόρους,πόσους καλούς γενικώς;….Τόσοι είναι και οι καλοί γιατροί.Το σύστημα είναι χτισμένομε βάση την οικονομία και όχι τον άνθρωπο, οι περισσότροι ακολουθουν την πεπατημένη άσχετα αν είναι σωστή ή όχι… κοπάδι έχουμε γίνει και σημασία έχει ο ισολογισμός.Σήμερα όχι, δεν έχω εμπιστοσύνη στον πρώτο δογματικό γιατρό που θα συναντήσω, ούτε στην θεραπεία που θα μου προτείνει.Θα πρέπει να τον διπλο-τριπλο-τσεκάρω και να με πεισει οτι είναι ΙΑΤΡΟΣ και όχι απλά γιατρουδάκος φραγκοσυλλέκτης… και θα προτιμήσω έναν πολύ καλό ομοιοπαθητικό ιατρό για τα περισσότερα προβλήματα παρά να γεμίσω με άχρηστες τοξίνες τον οργανισμό μου από τις συνταγές που σερβίρονται κατόπιν τρίλεπτης διάγνωσης στην ιατρική πιάτσα.
    Οπότε η στάση μας στα θέματα υγείας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Αν πρόκειται να αγοράσουμε αυτοκίνητο συνήθως το ψάχνουμε για μήνες και εξετάζουμε κάθε χαρακτηριστικό πριν αποφασίσουμε, για την υγεία μας όμως συνήθως αρκεί μια δεκάλεπτη επίσκεψη στον γιατρό που καλύπτει το ταμείο μας και “ότι κάτσει”!Παράλογο δεν είναι;

  4. ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ.ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ “ΜΕΛΕΤΕΣ” ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΣ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΣΤΩ ΛΙΓΑ ΑΠ ΌΣΑ ΛΕΕΙ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΠΑΡΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ.ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΜΕΙΩΝΟΥΝ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΛΟ.ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΒΑΛΕΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΣ?ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ?ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ.ΚΙ ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ=ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΑ ΜΜΕ.ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ .ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΜΦΑΝΤΙΚΑ.ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ.ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΚΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΑΠ ΌΛΑ.

    1. ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ “ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ” ! η χοληστερινη παει να επιδιωρθωσει την κακη επιδραση της ομοκυστεινης, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ : επειδη υπαρχουν τα μονοπωλιακα ψευτο-φαρμακα, οι στατινες. Η ομοκυστεινη μειωνεται με 2-3 βιταμινες του συμπεγματος Β, που ΔΕΝ εχουν μονοπωλειο… Τοσες πληροφοριες δωρεαν υπαρχουν, … Δες και το βιβλιο του Μαριου Δημοπουλου, “Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ” να φριξεις με το περιγραφει… μην πιστευεις κανενα ! ψαξε μονος σου !

  5. το κομμάτι που αναφέρεται στον τζον ιωαννίδη είναι εντελώς λάθος. ο άνθρωπος έχει κάνει έρευνα στην στατιστική που χρησιμοποιείτε στις έρευνες και αυτό είναι που κατακρίνει. επίσης εδώ είναι η πραγματική διάφορα της επιστήμης με τους τσαρλατάνους ότι η επιστήμη δεν επαναπαύεται με ένα αποτέλεσμα απλά και το δοκιμάζει πολλές φορές για τα αποτελέσματα όπως επίσης δεχετε όταν κάτι είναι λάθος η έχει περιθώρια βελτίωσης. σε αντίθεση όταν μιλάς με υπερασπιστές των “εναλακτικών τρόπων θεραπείας” η καραμέλα είναι μια τα παίρνεις από της φαρμακευτικές.

    1. Ρε παλιοψευταρα, τωρα θα σου δειξω εγω για τα «στατιστικα» και τις υπολοιπες μλκς που γραφεις… Παρε τις «Αραβικες Νυχτες» των Ελληνων γιατρων, απο τον Τζων Ιωαννιδη… Και για πες μας, ησουνα και εσυ στο τραινο ???? ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27563/ Arabian nights—1001 tales of how pharmaceutical companies cater to the material needs of doctors:

  6. Οσες ανηφορες ,τοσες κατηφορες….οσες ημερες τοσες νυχτες….ΟΣΕΣ ΑΡΩΣΤΙΕΣ ,ΤΟΣΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ !!! …ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ Η ΦΥΣΗ !!….ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ‘ΕΞΥΠΝΟΙ’ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ… ‘ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ’ !!!! Αν παρατηρησει καποιος τα οικοσιτα ζωα του ,οταν αυτα εχουν καποιο προβλημα ,τρεχουν και ‘τρωνε’ καποιο χορτο που τα γιατρευει !!! Πολλες ομαδες ερευνητων με την ζωη αγριων ζωων ,εχουν εκφρασει αποψεις στο θεμα αυτο !! και για καποιους που θα αμφισβητησουν τα λεγομενα λεω…ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΑΦΥΣΙΚΑ…ΑΦΥΣΙΚΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ !!!!

  7. Και άλλη μια απόδειξη το πόσο κομπογιανιτικη είναι η ιατρική επιστήμη σήμερα (και όχι μόνο η ιατρική) είναι τα “αυτοάνοσα”.
    Ότι νόσημα δεν μπορεί και καλά να εξηγηθεί καλείται “αυτοάνοσο” και δεν δίνεται ελπίδα στον κόσμο ενώ λίγο ως πολύ ξέρουν καλά ποιοι, πως και γιατί ευθύνονται για αυτά, αλλά …. “είναι πολλά τα λεφτά Άρη”

    1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΔΙΟΤΙ δίνεται “ελπίδα” στον κόσμο, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΑΚΩΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝΕ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ !!! ΑΛΟΙΜΟΝΟ !!!

    2. τόσα ξέρεις τόσα λες… Τα αυτοάνοσα νοσήµατα αντιµετωπίζονται επιπλέον µε τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρµάκων. Στόχος του είναι αφ’ ενός να καταστείλει τη
      λανθασµένη υπερδιέγερση του ανοσολογικού συστήµατος (πού
      χαρακτηρίζει όλα τα αυτοάνοσα νοσήµατα) και έτσι να θέσει το νόσηµα σε
      ύφεση και αφ’ ετέρου να διατηρήσει όσο το δυνατόν ανέπαφη τη
      φυσιολογική λειτουργία του ανοσολογικού συστήµατος πού είναι η άµυνα
      κατά των λοιµώξεων.

      1. ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ; ΤΙ ΓΕΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ; ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ AIDS;

  8. Ρε παλιοψευταρα, τωρα θα σου δειξω εγω για τα “στατιστικα” και τις υπολοιπες μλκς που γραφεις… Παρε τις “Αραβικες Νυχτες” των Ελληνων γιατρων, απο τον Τζων Ιωαννιδη… Και για πες μας, ησουνα και εσυ στο τραινο ???? ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27563/ Arabian nights—1001 tales of how pharmaceutical companies cater to the material needs of doctors: case report
    Ioannis A Giannakakis, and John P A Ioannidis, Objective

    To describe how pharmaceutical companies cater to the material needs of doctors.
    Design

    Case report of memoirs.
    Setting

    Facilities that have nothing to do with medicine, somewhere in the Arabian peninsula.
    Patient population

    Random sample of doctors.
    Interventions

    Promotion by the pharmaceutical industry.
    Main outcome measures

    Short term outcomes were travel, pleasure, amusement, and gifts, and long term outcomes were the market share of specific companies.
    Results

    Short term outcomes were heterogeneous, underlying the diversity of the means employed by the pharmaceutical industry to subvert, divert, and influence medical practice. Overall, 200 doctors were dressed in white gowns, a doctor in preventive medicine quoted Hippocrates in favour of smoking, a senior doctor became a poet, a doctor trying to understand the Methods section of a poster paper wondered whether he should have been sunbathing at the beach instead, and two women doctors were kidnapped by Bedouin warriors. Long term outcomes on the sales of the company drugs are pending but are likely to be most favourable.
    Conclusions

    Eat, drink, be merry, and boost prescriptions.

  9. Αραβικές Νύχτες: Χίλιες και μία ιστορίες για το πώς οι φαρμακοβιομηχανίες «φροντίζουν» για τις υλικές ανάγκες των ιατρών….

    Το παρακάτω άρθρο των ιατρών Ιωάννη Α. Γιαννακάκη (Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Ιωάννη Π. Α. Ιωαννίδη (Τμήμα Κλινικών δοκιμών και βασισμένης σε αποδείξεις Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) δημοσιεύτηκε στο –πολύ έγκυρο– ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (23 Δεκεμβρίου 2000, τόμος 321, σελ. 1563-1564).

    Χίλιες και μία ιστορίες για το πως οι φαρμακοβιομηχανίες «φροντίζουν» τις υλικές ανάγκες των γιατρών: Αναφορά περιστατικού

    Περίληψη

    Σκοπός: Να περιγραφεί πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες επιλαμβάνονται των υλικών αναγκών των γιατρών.

    Σχεδιασμός: Αναφορά εμπειριών.

    Τοποθεσία: Χώροι που ουδεμία σχέση έχουν με την Ιατρική, κάπου στην αραβική χερσόνησο.

    Πληθυσμός ασθενών: Τυχαίο δείγμα γιατρών.

    Παρεμβάσεις: Προώθηση της φαρμακευτικής εταιρείας.

    Μετρήσεις κυρίων αποτελεσμάτων: Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ήταν ένα ταξίδι, απόλαυση, διασκέδαση και δώρα. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ήταν οι μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών.

    Πειραματικά αποτελέσματα: Τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ήταν ετερογενή, τονίζοντας έτσι την ποικιλία των μέσων που χρησιμοποιεί η φαρμακοβιομηχανία για να καταπνίξει, να αποστρέψει και να επηρεάσει την ιατρική πρακτική. Συνολικά, διακόσιοι γιατροί ντύθηκαν με λευκές κελεμπίες. ένας γιατρός Προληπτικής Ιατρικής έκανε χρήση ρήσεων του Ιπποκράτη για να δικαιολογήσει το κάπνισμα. ένας γιατρός προχωρημένης ηλικίας έγινε ποιητής. ένας γιατρός που πάσχιζε να κατανοήσει τις μεθόδους ενός επιστημονικού πόστερ αναρωτήθηκε μήπως θα ήταν προτιμότερο να είναι στην παραλία και να λιάζεται. και δύο γυναίκες γιατροί απήχθησαν από Βεδουίνους πολεμιστές. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στις πωλήσεις των φαρμάκων της εταιρείας εκκρεμούν, αλλά πιθανολογείται πως θα είναι άκρως θετικές.

    Συμπεράσματα: Φάτε, πιείτε, γιορτάστε – και στηρίξτε τις πωλήσεις.

    Εισαγωγή

    Μια ζεστή νύχτα, κατά τα τέλη Μαΐου, ο ουρανός γεμάτος αστέρια. Επιπλέω μέσα στη Νεκρά Θάλασσα. Δεν χρειάζεται να κουνήσω τα χέρια ή τα πόδια μου, δεν χρειάζεται να κολυμπήσω – μονάχα να χαλαρώνω. Η άνωση του νερού είναι το μόνο που χρειάζεται. Είναι λες και αιωρούμαι στο διάστημα σε απουσία βαρύτητας. Είναι όμορφα. Νιώθω ικανοποίηση.

    Μπορεί άραγε αυτή η εμπειρία να σχετίζεται με το πώς εξασκώ την Ιατρική; Μπορεί στ’ αλήθεια να επηρεάσει και να τροποποιήσει το πώς κάνω τις διαγνώσεις και τις θεραπείες στο ιατρείο μου; Απλά διαβάστε παρακάτω.

    Αναφορά

    Δεν έχω βρεθεί καθόλου μόνος τις τελευταίες δύο μέρες. Μένω σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο μαζί με άλλους 200 γιατρούς από την Ελλάδα. Όταν φτάσαμε, βρήκαμε λουλούδια, αβοκάντο, ανανάδες και λευκές κελεμπίες να μας περιμένουν στα δωμάτιά μας. Από τότε είμαστε ντυμένοι στα λευκά – όχι με ιατρικές ποδιές, αν κάτι τέτοιο καταλάβατε, αλλά με παραδοσιακές αραβικές κελεμπίες, με φαρδιά μανίκια, και με αραβικά μαντήλια στο κεφάλι. Οι γυναίκες φοράνε μεταξωτά φορέματα με κεντήματα.

    Βγαίνω από τη θάλασσα για να κάνω ένα ντους. Το αλάτι μού καίει τις αισθήσεις. Ώρα για φαγητό. Υπάρχουν σκηνές στην παραλία. Μέσα στις σκηνές, χαμηλά τραπέζια στέκουν φορτωμένα με πεντανόστιμες αραβικές λιχουδιές. Το κρασί ρέει άφθονο. Ξαπλώνουμε σε μαξιλάρες, όπως κάνουν οι Βεδουίνοι, και τρώμε. Διακόσιοι άνθρωποι τρώνε, πίνουν, αστειεύονται και διασκεδάζουν. Όταν το δείπνο τελειώνει, πολλοί από τους συναδέλφους μου καπνίζουν την παραδοσιακή οθωμανική πίπα, με τον καθαρό καπνό να καίει στον πάτο ενός μεγάλου γυάλινου μπουκαλιού. «Κάτω οι αντικαπνιστικές εκστρατείες! Η ζωή είναι μικρή, το είπε και ο Ιπποκράτης, απολαύστε την», αναφωνεί ένας συνάδελφός μας της Προληπτικής Ιατρικής, παθιασμένος καπνιστής, καθώς κουνάει στο χέρι το μαρκούτσι.

    Εξωτική μουσική μάς περικυκλώνει, πρώτα απαλή, μετά δυνατότερη, πιο επιβλητική, χαρούμενη. Κανονικό beach party. Σχεδόν όλοι χορεύουν, τραγουδούν, πίνουν και χαίρονται. Αλλά, να που έρχεται η μεγάλη στιγμή. Μια πανέμορφη μικρή χανούμισσα εμφανίζεται, ένα 18χρονο κορίτσι, με το τέλειο ημίγυμνο κορμί της να αστράφτει ντυμένο με πετράδια και ημιδιαφανές μετάξι, τα μαύρα μακριά μαλλιά της να κουνιούνται πάνω στους ώμους της, καθώς χορεύει τον χορό της κοιλιάς, υπό τη συνοδεία τύμπανων και φλάουτων. Αληθινός πειρασμός. Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί; Σίγουρα όχι ο κακόμοιρος μεσήλιξ γιατρός που έχει ζήσει όλη τη ζωή του σε μια μικρή βορειοελλαδίτικη πόλη, όπου βρέχει περισσότερο απ’ το Λονδίνο και έχει περισσότερη ομίχλη απ’ το Σαν Φραντσίσκο. Εργάζεται ατελείωτες ώρες – σκληρά και αγόγγυστα. Κρίνοντας από τον όγκο της πελατείας του, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους και καλύτερα δικτυωμένους επαγγελματίες. Έχει να πάει κανονικές διακοπές χρόνια ολόκληρα. Όλοι τον θεωρούν λακωνικό, σοβαρό και αφοσιωμένο στη δουλειά του. Μα τώρα φαίνεται πως η μοίρα του στέκει μπροστά του, στη μορφή της μικρής χανούμισσας. Τον πλησιάζει λικνίζοντας το κορμί της. Αυτός αρχικά δεν μπορεί να κουνηθεί, τα μάτια του κοιτούν ορθάνοιχτα. Αυτή είναι ακόμα εκεί, τον περικυκλώνει με τα χέρια της χωρίς να τον αγγίζει. Αυτός λαχανιάζει, κι ύστερα, αργά, προσπαθεί να ακολουθήσει τον χορό της. Έχει χάσει το μυαλό του. Είναι τυλιγμένος από έκσταση. Έχει μεθύσει, χαμογελάει και είναι ευτυχισμένος. Με τα πολλά, πηδάει από τις μαξιλάρες του, αναφωνώντας σε μια έκρηξη συναισθημάτων που το κορίτσι αδυνατεί να καταλάβει αλλά όλοι εμείς μπορούμε: «Συνέχισε να χορεύεις ψυχή μου, συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία, συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ, κούνα την αλαβάστρινη κοιλιά σου, συνέχισε να χορεύεις, χελιδονάκι μου…». Είμαστε μάρτυρες στη γέννηση ενός ποιητή, έστω και μεθυσμένου – άλλωστε ο θρύλος θέλει μεθυσμένους πολλούς από τους μεγάλους ποιητές της Ανατολής (και της Δύσης).

    Παρεμπιπτόντως, το ΧΧΧΧ είναι το καινούργιο αντι-υπερτασικό φάρμακο που πρόσφατα λανσαρίστηκε από τους οικοδεσπότες μας. Ας ξεκαθαρίσω: Προφανώς, η εταιρεία έχει καλύψει όλα τα έξοδά μας. Ναι, συνοδευόμαστε από αντιπροσώπους της εταιρείας, τους ίδιους που επισκέπτονται εμένα και τους υπόλοιπους στα ιατρεία μας. Και μάλιστα, να ‘τοι, εφτά και δέκα μαξιλάρια μακριά μας, ο ένας από τους δυο τους χειροκροτεί το ποιητικό ξέσπασμα. Δεν έχουμε όμως ακούσει ούτε λέξη για το ΧΧΧΧ, ούτε για κανένα άλλο φάρμακο, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Ούτε στο αεροπλάνο, ούτε στο ξενοδοχείο, ούτε κατά τις εκδρομές μας στην έρημο, πουθενά. Κουβέντα δεν έχει ειπωθεί σχετικά με φάρμακα, καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει, καμία ιατρική διάλεξη. ο σκοπός ήταν μόνο να διασκεδάσουμε. Όταν ο ένας από τους αντιπροσώπους με προσέγγισε πριν ένα μήνα, το μήνυμα ήταν σαφές: «Επιθυμούμε να σας προσφέρουμε ένα πενθήμερο εξωτικό ταξίδι δωρεάν. Δεν θα έχει σχέση με ιατρική, μην ανησυχείτε, μόνο με διασκέδαση».

    Η υπόσχεση τηρήθηκε. Δεν είναι το ίδιο όπως όταν εταιρείες πληρώνουν τα έξοδά σου για να παρακολουθήσεις κάποια επιστημονική συνάντηση.

    Σχολιασμός

    Όλοι εμείς οι γιατροί είμαστε εξοικειωμένοι με το «βαρύνον 27ο διεθνές συνέδριο ΥΥΥΥ», όπου «ΥΥΥΥ» κάποια εξαιρετικά σημαντική ιατρική υπο-ειδικότητα, και όπου αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό συνέδριο στο είδος του. Οι εταιρείες στέλνουν στο συνέδριο εκατοντάδες συμμετέχοντες μαζί με τις οικογένειές τους (παιδιά, σκυλιά και οικογενειακά βάρη), με σκοπό να προαγάγουν την ιατρική ενημέρωσή τους. Πασχίζεις να βρεις τον χώρο με τα πόστερ, αλλά είναι συνήθως κρυμμένος σε μια γωνιά, πίσω από μια 10μετρη παγόδα που ανηγέρθη προς τιμήν των καινούργιων φαρμάκων που «επαναστατικοποιούν τις θεραπείες της ειδικότητάς σας», όπως γράφει και η καρτέλα που φοράς στο πέτο. Όταν τελικά καταφέρνεις να ξεθάψεις κάποιο πόστερ που σε ενδιαφέρει, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στην ανάγνωση των μεθόδων γιατί ένας ζωηρός διάλογος ξετυλίγεται πίσω απ’ την πλάτη σου: «Που πήγατε χτες το βράδυ;». «Στο καζίνο, διασκεδάσαμε πολύ, όλα τα πλήρωσε η εταιρεία. Ύστερα μας πήγαν και για χορό». «Εμείς πήγαμε στο δείπνο της εταιρείας στο παλιό κάστρο – ήταν βαρετά, αλλά το φαγητό ήταν ωραίο». «Χτες, όλη τη μέρα την πέρασα στη σάουνα. Κάναμε και μερικά καλά ψώνια. Βρήκα μια ωραία δερμάτινη τσάντα, αλλά δεν είχα αρκετά λεφτά μαζί μου για να την αγοράσω κι έτσι θα ξαναπάω σήμερα. Θέλετε να έρθετε;». «Δυστυχώς, περιμένω ένα φίλο για να με πάει στην παραλία. Μιλήστε όμως με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, πάω στοίχημα πως θα σας την αγοράσουν αυτοί». Ύστερα, κοιτάς γύρω σου και αντιλαμβάνεσαι πως το μοναδικό άλλο άτομο εκεί είναι κάποιος που περιμένει αγωνιωδώς να τον πάνε στην παραλία. Όχι λοιπόν, δεν αναφέρομαι σε αυτό το είδος του συνεδρίου, όπου προωθούνται τα σύνορα της ιατρικής επιστήμης και εκπαίδευσης, και όπου ακόμα και τα καρπούζια στο γεύμα φέρουν σφραγίδα με το όνομα του «ισχυρότερου H1 αναστολέα στη Γη» ή όπου, ακόμα και όταν πηγαίνεις για ύπνο, βρίσκεις κάτω από το μαξιλάρι σου φυλλάδιο με τις ίδιες φράσεις – για να σου θυμίσουν πως «συγκριτικά με άλλα φάρμακα, δεν προκαλεί ζαλάδα και υπνηλία». Όχι, αυτή ήταν μια μεγαλόψυχη, απροκατάληπτη προσφορά προς τη σκληρά εργαζόμενη ιατρική κοινότητα. «Ένας απλός τρόπος να σας πούμε ευχαριστώ», όπως μου είχε εξηγήσει ο αντιπρόσωπος. Η εταιρεία και τα συμφέροντά της σίγησαν μπροστά στην απόλαυσή μας.

    Για να πούμε την αλήθεια, το όνομα της εταιρείας το συναντήσαμε σε δυο διακριτικά σημεία. Για παράδειγμα, η εταιρεία είχε νοικιάσει ένα τραίνο για λογαριασμό μας και, καθώς επιβιβαζόμασταν, αντιληφθήκαμε πως ολόκληρο το τραίνο έφερε το όνομα της εταιρείας. Μας πληροφόρησαν μάλιστα πως το ίδιο τραίνο ταξίδευε και την εποχή του Λώρενς της Αραβίας, και πήγαινε μέχρι τη Μέκκα.

    Το τοπίο ήταν γαλήνιο και μας ενέπνεε, η έρημος ήταν καταπληκτική. Και τότε είδαμε σκόνη πίσω απ’ τους λόφους. Δεν επρόκειτο για κάποια καταιγίδα. Δέκα Βεδουίνοι πολεμιστές έκαναν την εμφάνισή τους με τα τουφέκια στο χέρι. Κάποιοι από εμάς προχωρήσαμε προς την ανοιχτή πλευρά του τραίνου για να τους δούμε καλύτερα και να τραβήξουμε φωτογραφίες. Το τραίνο πήγαινε σχετικά αργά, και τα άλογά τους σύντομα βρέθηκαν να καλπάζουν δίπλα μας. «Σαν σε ταινία!» αναφώνησε μια γιατρός, τραβώντας ασταμάτητα φωτογραφίες. Δεν είχε προλάβει να μιλήσει, και ο αρχηγός των Βεδουίνων πλησίασε, την άρπαξε απ’ τη μέση και, παρά τα ουρλιαχτά της, την έβαλε να καθίσει μπροστά του πάνω στο άλογο. Μια φίλη της απήχθη από έναν άλλο πολεμιστή, με μαύρη μακριά γενειάδα. Δεν ξέρω τι θα είχε κάνει ο Λώρενς της Αραβίας στη θέση μας, πάντως εμείς μείναμε να παρακολουθούμε την απαγωγή με δέος, προσπαθώντας να σκεφτούμε τι θα έκανε ο Ποπάι αν αυτό συνέβαινε στην Όλιβ. Κάποιοι από μας αρχίσαμε να φωτογραφίζουμε τους Βεδουίνους καθώς απομακρύνονταν. Οι αντιπρόσωποι τότε μας εξήγησαν πως οι γυναίκες θα ήταν μια χαρά, και πως θα τις ξαναβλέπαμε στο ξενοδοχείο, εκτός κι αν στ’ αλήθεια ξετυλιγόταν κάποια ιστορία αγάπης στο μεταξύ.

    Ευχαριστίες

    Οι ιδέες για αυτή την ιστορία ανήκουν στις ανώνυμες ιδιοφυΐες που εργάζονται στα τμήματα προώθησης και διαφήμισης μιας ισχυρής φαρμακευτικής εταιρείας. Χωρίς τις γελοίες ιδέες τους, αυτό το γελοίο άρθρο δεν θα είχε γραφτεί ποτέ. Δεν θα αναφέρουμε το όνομα της εταιρείας –έτσι κι αλλιώς βρίσκεται παντού, αν και, ομολογουμένως, δεν έχει ακόμα βαφτίσει τον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου με το όνομά της. Μόνο ο Ι.Α.Γ. είχε την τύχη να ζήσει την «αραβική εμπειρία» – συνέγραψε ένα προσχέδιο και συνεισέφερε στο υλικό. Η ιδέα για τη συγγραφή του υλικού με τη μορφή επιστημονικής μελέτης ανήκει στον Ι.Π.Α.Ι., ο οποίος, πέρα από το ότι επινόησε το ύφος, έγραψε την περίληψη, επέκτεινε το προσχέδιο και συνέλαβε τον τίτλο.

    Η πρώτη δημοσίευση του άρθρου έγινε στην British Medical Journal, εδώ το full text στα αγγλικά.

    metavolismos.com/%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%87%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF/

    1. εισαι απλα αστειος… πες ρε σεειρα τι λεει με δικα σου λογια… ξερω δεν το εχεις,,, δεν πειραζει μαμελουκε

      1. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27563/ Arabian nights—1001 tales of how pharmaceutical companies cater to the material needs of doctors: case report Ioannis A Giannakakis, and John P A Ioannidis, = Αραβικές Νύχτες: Χίλιες και μία ιστορίες για το πώς οι φαρμακοβιομηχανίες «φροντίζουν» για τις υλικές ανάγκες των ιατρών…. Το παρακάτω άρθρο των ιατρών Ιωάννη Α. Γιαννακάκη (Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Ιωάννη Π. Α. Ιωαννίδη (Τμήμα Κλινικών δοκιμών και βασισμένης σε αποδείξεις Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) δημοσιεύτηκε στο –πολύ έγκυρο– ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (23 Δεκεμβρίου 2000, τόμος 321, σελ. 1563-1564). ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27563/

      2. British Medical Journal 2000 Dec 23; 321(7276): 1563–1564. PMCID: PMC27563.
        Arabian nights—1001 tales of how pharmaceutical companies cater to the material needs of doctors: case report. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27563/pdf/1563.pdf

      3. British Medical Journal 2000 Dec 23; 321(7276): 1563–1564. PMCID: PMC27563. Arabian nights—1001 tales of how pharmaceutical companies cater to the material needs of doctors: case report. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27563/pdf/1563.pdf _________________________________ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ British Medical Journal : “A beautiful little khanum is presented, a girl of 18, her perfect half naked body sparkling with jewels and semitransparent silk, her long dark hair shaking on her shoulders as she performs the belly dance to the sound of drums and flutes.” A real temptation. Who can resist? Not the poor middle aged doctor who has lived all his life in a little Greek city in the north, with more rain than London and more fog than San Francisco. He works endless hours—harsh and with no enjoyment. He is one of the most successful practitioners, people say, judging from the bulk of his clientele, one of the best connected. He hasn’t had a proper holiday for years. He is known to be terse, dedicated, and professional. And now, it seems that his destiny is in front of him, the little khanum. She is getting closer, rocking her body. At first he cannot move, his eyes are wide open. She is still there, surrounding him with her arms, without touching him. He catches his breath, then slowly tries to follow her dance. His mind is lost. He is wrapped in his own ecstasy. He is drunk, smiling, and happy.
        ________________________________________ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Μια πανέμορφη μικρή χανούμισσα εμφανίζεται, ένα 18χρονο κορίτσι, με το τέλειο ημίγυμνο κορμί της να αστράφτει ντυμένο με πετράδια και ημιδιαφανές μετάξι, τα μαύρα μακριά μαλλιά της να κουνιούνται πάνω στους ώμους της, καθώς χορεύει τον χορό της κοιλιάς, υπό τη συνοδεία τύμπανων και φλάουτων. Αληθινός πειρασμός. Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί; Σίγουρα όχι ο κακόμοιρος μεσήλιξ γιατρός που έχει ζήσει όλη τη ζωή του σε μια μικρή βορειοελλαδίτικη πόλη, όπου βρέχει περισσότερο απ’ το Λονδίνο και έχει περισσότερη ομίχλη απ’ το Σαν Φραντσίσκο. Εργάζεται ατελείωτες ώρες – σκληρά και αγόγγυστα. Κρίνοντας από τον όγκο της πελατείας του, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους και καλύτερα δικτυωμένους επαγγελματίες. Έχει να πάει κανονικές διακοπές χρόνια ολόκληρα. Όλοι τον θεωρούν λακωνικό, σοβαρό και αφοσιωμένο στη δουλειά του. Μα τώρα φαίνεται πως η μοίρα του στέκει μπροστά του, στη μορφή της μικρής χανούμισσας. Τον πλησιάζει λικνίζοντας το κορμί της. Αυτός αρχικά δεν μπορεί να κουνηθεί, τα μάτια του κοιτούν ορθάνοιχτα. Αυτή είναι ακόμα εκεί, τον περικυκλώνει με τα χέρια της χωρίς να τον αγγίζει. Αυτός λαχανιάζει, κι ύστερα, αργά, προσπαθεί να ακολουθήσει τον χορό της. Έχει χάσει το μυαλό του. Είναι τυλιγμένος από έκσταση. Έχει μεθύσει, χαμογελάει και είναι ευτυχισμένος. ________________________________ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ British Medical Journal : “At last he jumps from his pillows, exclaiming in an explosion of emotions in a language that the girl cannot comprehend, but all of us do, “Keep dancing my soul, keep dancing my queen, and I will prescribe any drug the company wants, keep dancing my mermaid, my dream, and I will fill all my prescription pads with XXXX, keep shaking your alabaster little belly, keep dancing my little pigeon . . . .” ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Με τα πολλά, πηδάει από τις μαξιλάρες του, αναφωνώντας σε μια έκρηξη συναισθημάτων που το κορίτσι αδυνατεί να καταλάβει αλλά όλοι εμείς μπορούμε: «Συνέχισε να χορεύεις ψυχή μου, συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία, συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ, κούνα την αλαβάστρινη κοιλιά σου, συνέχισε να χορεύεις, χελιδονάκι μου…».

      4. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ British Medical Journal 2000 Dec 23; 321(7276): 1563–1564. : “Keep dancing my soul, keep dancing my queen, and I will prescribe any drug the company wants, keep dancing my mermaid, my dream, and I will fill all my prescription pads with XXXX, keep shaking your alabaster little belly, keep dancing my little pigeon . . . .” _____________________________________________________________________
        ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ’ «Συνέχισε να χορεύεις ψυχή μου, συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία, συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ, κούνα την αλαβάστρινη κοιλιά σου, συνέχισε να χορεύεις, χελιδονάκι μου…».”

      5. δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στην ανάγνωση των μεθόδων γιατί ένας ζωηρός διάλογος ξετυλίγεται πίσω απ’ την πλάτη σου: «Που πήγατε χτες το βράδυ;». «Στο καζίνο, διασκεδάσαμε πολύ, όλα τα πλήρωσε η εταιρεία. Ύστερα μας πήγαν και για χορό». «Εμείς πήγαμε στο δείπνο της εταιρείας στο παλιό κάστρο – ήταν βαρετά, αλλά το φαγητό ήταν ωραίο».

      6. «Χτες, όλη τη μέρα την πέρασα στη σάουνα. Κάναμε και μερικά καλά ψώνια. Βρήκα μια ωραία δερμάτινη τσάντα, αλλά δεν είχα αρκετά λεφτά μαζί μου για να την αγοράσω κι έτσι θα ξαναπάω σήμερα. Θέλετε να έρθετε;». «Δυστυχώς, περιμένω ένα φίλο για να με πάει στην παραλία. Μιλήστε όμως με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, πάω στοίχημα πως θα σας την αγοράσουν αυτοί» …… Μιλήστε όμως με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, πάω στοίχημα πως θα σας την αγοράσουν αυτοί» …… Μιλήστε όμως με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, πάω στοίχημα πως θα σας την αγοράσουν αυτοί» …… Μιλήστε όμως με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, πάω στοίχημα πως θα σας την αγοράσουν αυτοί» …… Μιλήστε όμως με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, πάω στοίχημα πως θα σας την αγοράσουν αυτοί» ……Μιλήστε όμως με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας, πάω στοίχημα πως θα σας την αγοράσουν αυτοί» ……

      7. «Που πήγατε χτες το βράδυ;». «Στο καζίνο, διασκεδάσαμε πολύ, όλα τα πλήρωσε η εταιρεία. Ύστερα μας πήγαν και για χορό» ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία ….. όλα τα πλήρωσε η εταιρεία …..

      8. συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία …… συνέχισε να χορεύεις, βασίλισσά μου, και θα συνταγογραφώ όποιο φάρμακο θέλει η εταιρεία ……

      9. συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ ….. συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ ….. συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ ….. συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ ….. συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ ….. συνέχισε να χορεύεις γοργόνα μου, όνειρό μου, κι εγώ θα γεμίσω όλα μου τα μπλοκάκια με συνταγές για ΧΧΧΧ …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek