Το Ιράν εξακολουθεί να συσσωρεύει εμπλουτισμένο ουράνιο, η ποσότητα του οποίου ξεπερνά κατά οκτώ φορές το επιτρεπόμενο όριο, που είχε καθοριστεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει εδώ και πολλούς μήνες την επιθεώρηση δύο παλαιότερων πυρηνικών εγκαταστάσεών του, υποστηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε μια έκθεσή της για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, η ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στη διάθεσή της η Τεχεράνη έφτανε στις 20 Μαΐου τα 1.571,6 κιλά. Το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 202,8 κιλά, με βάση τη συμφωνία (JCPOA) που υπέγραψαν το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις πριν από πέντε χρόνια.
Στην προηγούμενη έκθεση της ΙΑΕΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου ανερχόταν σε 1.020,9 κιλά.
Επιπλέον, το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 4,5%, μεγαλύτερο δηλαδή από το 3,67% που ορίζεται στην JCPOA. Το ποσοστό εμπλουτισμού δεν έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο του 2019.
Οι ειδικοί εκτιμούν γενικά ότι η ποσότητα που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας είναι 1.050 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου τουλάχιστον κατά 5%.
Επίσης, το Ιράν εξακολουθεί εδώ και τέσσερις μήνες να αρνείται στους επιθεωρητές την πρόσβαση σε δύο χώρους που ήθελαν να ερευνήσουν. Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν έχουν σχέση με τις τρέχουσες δραστηριότητες της Τεχεράνης. Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, σχετίζονταν με τα στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα του Ιράν τη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, η χώρα έχει την υποχρέωση να ανταποκρίνεται όταν της ζητούνται εξηγήσεις από την ΙΑΕΑ, καθώς έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών (TNP).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
defence-point.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice