Η ζωή του Άρη κινδυνεύει από τους γήινους
Η παρουσία μας απειλεί να μολύνει τον γειτονικό πλανήτη με διάφορες μορφές ζωής.
Ουάσινγκτον
Η επιβεβαίωση της ύπαρξης υγρού νερού στην επιφάνεια του Άρη δείχνει να αυξάνει τις ελπίδες για εντοπισμό μικροβιακής ζωής. Όμως η επανδρωμένη αποστολή που σχεδιάζει η NASA για τη δεκαετία του 2030 απειλεί να μολύνει τον γειτονικό πλανήτη με γνώριμες, και δυνητικά ιμπεριαλιστικές, μορφές ζωής. Η τελευταία προειδοποίηση έρχεται από κοινή έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστήμης, σύμφωνα με την οποία η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη να εξερευνήσει τις πιο υποσχόμενες περιοχές του Άρη χωρίς να τις θέτει σε κίνδυνο.
Οι κίνδυνοι
Ο κίνδυνος μόλυνσης του πλανήτη με γήινα μικρόβια, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, θα μπορούσε «να αποτρέψει την προσεδάφιση ή την είσοδο ανθρώπων» στις λεγόμενες Ειδικές Περιοχές, όπως οι πλαγιές στις οποίες η NASA εντόπισε υγρό νερό.
Ηδη από το 1967, υπενθυμίζει το περιοδικό Scientific American, η Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ απαγορεύει την «επιβλαβή μόλυνση» εξωγήινων κόσμων, και ένας διεθνής φορέας με την ονομασία Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας (COSPAR) καθορίζει πρωτόκολλα πλανητικής προστασίας για τις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ρωσίας και άλλων χωρών. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Η NASΑ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποστειρώσει τα διαστημικά σκάφη που στέλνει στο Διάστημα. Όμως κανένα μέσο απολύμανσης δεν μπορεί να εξουδετερώσει όλα τα μικρόβια.
Οι λαθρεπιβάτες
Το 2013, για παράδειγμα, έρευνα της NASA εντόπιζε δύο εξωτικά είδη βακτηρίων βρέθηκαν στα αποστειρωμένα εργαστήρια όπου συναρμολογούνται διαστημικά σκάφη. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε το 2014 ότι το ρομπότ Curiosity, τελευταίος εκπρόσωπος της NASA στον κόκκινο πλανήτη, μετέφερε ανθεκτικά μικρόβια που θα μπορούσαν δυνητικά να επιζήσουν στον Άρη.
Οι σκληρές συνθήκες του διαπλανητικού ταξιδιού είναι αμφίβολο αν θα εξόντωναν τέτοιους λαθρεπιβάτες. Οι αστροναύτες των αποστολών Apollo, επισημαίνει το Scientific American, βρήκαν ζωντανά βακτήρια μέσα αποστειρωμένο ρομπότ Surveyor3 που είχε προσσεληνωθεί δυόμισι χρόνια νωρίτερα. Αν οι ρομποτικές αποστολές εγκυμονούν κίνδυνο διαπλανητικής μόλυνσης, οι επανδρωμένες αποστολές θα ήταν μακράν πιο επικίνδυνες, δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποστειρώσεις πλήρως έναν άνθρωπο.
Το ερώτημα που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να απαντηθεί είναι το εάν αξίζει να ξοδέψει κανείς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να στείλει ανθρώπους στον Άρη και να τον μολύνει με γήινη ζωή. Ο διάσημος εκλαϊκευτής της επιστήμης Καρλ Σέιγκαν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του με την περίφημη φράση «Ο Άρης ανήκει στους Αρειανούς, ακόμα κι αν οι Αρειανοί είναι μόνο μικρόβια». Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η μόλυνση να έχει ήδη συμβεί, είτε από τις αποστολές που έχουν ήδη επισκεφθεί τον Άρη, είτε από γήινους βράχους που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα σε αρχαίες προσκρούσεις αστεροειδών και κατέληξαν στον γειτονικό πλανήτη.
πηγή:tovima.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Αψογος τίτλος. Αλλα το γηινους βάλτο σε “”.
Εγω πάλι πιστεύω πως οι απατριδες ψάχνουν “πατρίδα” αλλα και εκει θα ΒΡΟΥΝ ΠΆΛΙ τους Ελλην μπρος τους αργα η γρήγορα. Φυσικα εαν καταφέρουν και βγουν εκτός τροχιάς της γης.
Ακραία; Ισως. Αλλα αυτοι και ΑυτΕΙ που ξέρουν. ΞΈΡΟΥΝ !.
Μέχρι να πάρει χαμπάρι η νάσα για το νερό στον άρη εμείς είχαμε φτιάξει και τραγούδι.
Είναι μετά να μη τους λες όταν εμείς αυτό …εσείς κρεμόσασταν από τα δέντρα;
https://www.youtube.com/watch?v=sNZCjG4TeGU
Βρήκανε νερό στον Άρη και την πήρανε χαμπάρι,
βάση ’φτιάξαν στο φεγγάρι.
Από ’κει να εκτοξευτούνε, το νεράκι να το δούνε,
στο ποτήρι να το πιούνε.
Ξεκινήσαν κάτι μάγκες, απ’ την NASA κοσμοναύτες,
σπόρους βάζουνε στις τσάντες.
Απολύκαν το νεράκι, σκάβουν ένα χωραφάκι,
ρίχνουν σπόρους στο αυλάκι.
Και αρχινήσαν να φυτρώνουν, τα φυτά να μεγαλώνουν,
τα λουλούδια να φουντώνουν
Κάνουνε για να τα κόψουν, για τη γη να τα φορτώσουν,
στα δερβίσια να τα δώσουν.
Και είχε κι ένα κοσμοναύτη, μάγκα απ’ το Σινσιννάτι,
που του θόλωσε το μάτι.
Την ανθίστηκε τη φτιάξη, το φορτίο για ν’ αρπάξει
και γι’ αλλού να το πετάξει.
Την ψωνίζει κι ένα βράδυ, που κοιμότανε οι άλλοι,
τους την σκάει από τον Άρη.
Έτσι χάθηκε με μία, το φορτίο που ’χε αξία,
πάει σ’ άλλο Γαλαξία.
εδω εχουν καταστρεψει ολη τη γη κ τωρα τους νιαζει κ ενδιαφεροντε για τα μικροβια στον Αρη που θα στηλουν,τη Καραγκιοζιες Χρηστε μου Η βλακια οντως ανικητη