Η συνοριακή διαμάχη μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας για την περιοχή Esequibo αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών για πάνω από έναν αιώνα. Η διαμάχη επικεντρώνεται σε μια έκταση 62.000 τετραγωνικών μιλίων (160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων) μιας πολύ πλούσιας περιοχής που διεκδικούν και οι δύο χώρες.
Ακολουθεί το ιστορικό της διαμάχης με τη Γουιάνα
Η διαμάχη χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο παραχώρησε στη Γουιάνα την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία. Η Βενεζουέλα αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συνθήκης, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή αποτελούσε μέρος της επικράτειάς της από τους πολέμους της ανεξαρτησίας. Αυτή είναι μια απόλυτη αλήθεια. Πράγματι, στους αρχαίους χάρτες, ήταν καταγεγραμμένη και ποτέ δεν υποβλήθηκε ένσταση… μέχρι αιώνες αργότερα.
Η διαφωνία δεν επιλύθηκε ποτέ και παραμένει πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο θείος Ούγκο δεν είχε ποτέ το θράσος να το διεκδικήσει, απασχολημένος καθώς ήταν εναντίον της “Κακιάς Αυτοκρατορίας” και έσταζε ζεστό αέρα σε όλο τον κόσμο. Γνώριζε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες θα ήταν τόσο σοβαρές που κάθε συστατικό στοιχείο του Κοινοτικού Κράτους θα διαλυόταν και θα επέστρεφε και πάλι σε μια πραγματική Δημοκρατία.
Τα τελευταία χρόνια, η διαμάχη έχει γίνει πικρή, καθώς και οι δύο χώρες έχουν ανακαλύψει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Το 2022, η Γουιάνα ανέθεσε σύμβαση στην Exxon Mobil για την έρευνα πετρελαίου στην περιοχή Esequibo. Η κίνηση αυτή εξόργισε τη συμμορία των οδηγών λεωφορείων της Βενεζουέλας, η οποία προχώρησε σε απειλές με “ενέργειες” κατά της Γουιάνας.
Ακολουθούν ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας:
Η ανακάλυψη αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή Esequibo έχει καταστήσει την περιοχή ακόμη πιο πολύτιμη.
Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της παραμεθόριας περιοχής έχει αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης. Φυσικά, πρόκειται για μια πολύ πλούσια και απομονωμένη περιοχή και η στρατιωτική ελίτ έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στη λεηλασία των ορυχείων χρυσού στην περιοχή.
Η διαμάχη είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα χωρίς εύκολη λύση. Το έδαφος που ανήκει στη Βενεζουέλα είναι ακόμη μεγαλύτερο από όλες τις προεκτάσεις της χώρας της Γουιάνας!
Οι χάρτες υπάρχουν και υπάρχουν από τότε που τους σχεδίασαν οι Ισπανοί.
Πρακτικά, είναι σαν να λέει το Μεξικό εν μία νυκτί ότι το υπόλοιπο έδαφος των ΗΠΑ πρέπει να προσαρτηθεί στη χώρα του.
Δυστυχώς, είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας για πολλά χρόνια ακόμη.
Αλλά ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις που πυροδοτούν ξανά αυτή τη σύγκρουση;
Η διαμάχη έχει επίσης οδηγήσει σε μια υποτιθέμενη αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατεύματα στη συνοριακή περιοχή. Υποτίθεται, φυσικά.
Δεν μπορείτε να πάρετε τόσο κυριολεκτικά οτιδήποτε αυτού του είδους το καθεστώς.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα εντόσθια του θηρίου μπορούν να πουν ότι γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις.
Να χρησιμοποιήσουν τον “πόλεμο” ως αφορμή για να εγκαθιδρύσουν στρατιωτικό νόμο (σε μια χρονιά που οι δημοκρατικές εκλογές θα τους εξαφάνιζαν σε μια ισοπεδωμένη παιδική χαρά) και να υποτάξουν όποιον αντιτίθεται στις εντολές της ένστολης ελίτ.
Να καταστρέψουν κάθε σκιά αντίστασης και ελπίδας για μια δημοκρατική αλλαγή για τα επόμενα 30 χρόνια, εγκαθιστώντας μια νέα ελίτ
2.0 που θα κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή και θα εξαφανίσει την παραμικρή επιθυμία για εξέγερση.
Να εγκαθιδρύσουν ένα defacto στρατιωτικοκρατούμενο καθεστώς, και ο οδηγός του “λεωφορείου” να παραιτηθεί για “λόγους υγείας” ή κάποια άλλη βλακεία. Ίσως άλλες ψεύτικες εκλογές για να εξαπατήσουν όσους είναι αρκετά ανόητοι για να πάνε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμμετάσχει σε προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίλυση της διαμάχης. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει, επειδή δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση να λυθεί τίποτα. Ψάχνουν για προβλήματα, προσπαθώντας να ρίξουν ένα παραπέτασμα καπνού όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι Κουβανοί σε αυτό το άρθρο.
Στην πραγματικότητα, αυτό μετατρέπει την αντιπολίτευση σε τροφή για κανόνια.
Η διαμάχη αντιμετωπίζεται ως σημαντική πηγή αστάθειας στην περιοχή, αλλά οι απλοί άνθρωποι στους δρόμους γνωρίζουν την αλήθεια.
Αν κάποια μέρα τα πράγματα ανάψουν, οι πρώτοι στρατολογημένοι που θα επιστρατευτούν θα είναι οι νέοι της αντιπολίτευσης. Ακριβώς όπως έκανε η Ρωσία: στέλνοντας μη συμπαθούντες ως κρέας για τα κανόνια και βάζοντας στη φυλακή όσους αρνήθηκαν να εισβάλουν στην Ουκρανία για “προδοσία”.
Μιλάμε για το να σκοτώνεις δύο πουλιά με μια βολή…
Δεν είναι σαφές πώς θα επιλυθεί αυτή η διαμάχη, αλλά είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ των κολλητών του οδηγού του “λεωφορείου” (ΔΕΝ είναι ολόκληρη η Βενεζουέλα και δεν εκπροσωπούν τους πολίτες, ούτε τη χώρα, καθώς ΔΕΝ εκλέχθηκαν δημοκρατικά από τους Βενεζουελάνους) και της Γουιάνας για πολλά χρόνια ακόμα.
Οι συνέπειες του πολέμου στη Βενεζουέλα
Η Δημοκρατία της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Σε μια περίοδο μετά τον πληθωρισμό που έφτασε σε επίπεδα υπερπληθωρισμού, όταν η ανισότητα της φτώχειας αυξήθηκε δραματικά, η έλλειψη βασικών υπηρεσιών σε ορισμένες περιοχές εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα. Το δελτίο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχει τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα, με διάρκεια έως και 5 ώρες. (Παρεμπιπτόντως, οι άνθρωποι (ακόμα) δεν χρειάζονται τόσο πολύ τους ηλιακούς συλλέκτες- ένα ράφι μπαταριών με ρεύμα από το δίκτυο θα ήταν υπεραρκετό για αυτές τις συνθήκες, και δεν θα επηρέαζε πολύ το λογαριασμό ρεύματος).
Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανότητα ενός πολέμου γίνεται μια πραγματική απειλή που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άμεσο πλήγμα.
Ορισμένες συγκεκριμένες συνέπειες ενός πολέμου στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:
Θάνατοι και τραυματισμοί: Εκτιμάται ότι ένας πόλεμος στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς. Φυσικά, αυτό θα ήταν ένα πλεονέκτημα για το καθεστώς: λιγότεροι άνθρωποι για να ελέγξει.
Μετανάστευση: Ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης από τη Βενεζουέλα, που ήδη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Καταστροφή των υποδομών: Ο πόλεμος θα μπορούσε να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες, αεροδρόμια και λιμάνια.
Διακοπή του εμπορίου: Ο πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο μεταξύ της Βενεζουέλας και του υπόλοιπου κόσμου.
Φυγή κεφαλαίων: Ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων, προκαλώντας οικονομική κρίση.
Πόσοι ένστολοι θα ήταν πρόθυμοι στη ζώνη άνεσής τους να πηδήξουν σε μια άμεση σύγκρουση;
Ένας πόλεμος στη Βενεζουέλα θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην ήδη χωλαίνουσα οικονομία. Η περαιτέρω καταστροφή των υποδομών πέραν των πραγματικών επιπέδων, η διακοπή του εμπορίου και η φυγή κεφαλαίων θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Δεν είναι ότι οι επενδυτές χτυπούν την πόρτα με τους σημερινούς δρακόντειους νόμους αυτές τις μέρες, άλλωστε…
Αυτό θα μεταφραζόταν σε αύξηση της φτώχειας, μεγαλύτερης ανισότητας και των ήδη ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, αυτή τη φορά με τη δικαιολογία του στρατιωτικού νόμου και του “πολέμου”, ώστε ένας τομέας των ένστολων να διαχειρίζεται με τη βία τη μαύρη αγορά που δημιουργείται. Και όλα αυτά ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είναι απασχολημένος κυνηγώντας πεταλούδες.
Ο πόλεμος θα βλάψει επίσης την κοινωνία της Βενεζουέλας με τρόπους που δεν έχει βιώσει εδώ και πολύ καιρό. Η αναγκαστική στρατολόγηση, η βία και η καταστολή θα γίνουν καθημερινή πραγματικότητα. Στη συνέχεια, η αύξηση της εγκληματικότητας, η ανασφάλεια και η πολιτική αστάθεια θα μετέτρεπαν τη χώρα σε ένα ακόμη καυτό σημείο της Νότιας Αμερικής.
Τα αντιλαϊκά καθεστώτα ξεκινούν πολέμους για να παραμείνουν στην εξουσία.
Η ιστορία μάς δείχνει ότι αντιλαϊκά καθεστώτα έχουν καταφύγει σε πόλεμο για να παραμείνουν στην εξουσία. Ένα σαφές παράδειγμα είναι αυτό της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία εξαπέλυσε εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979 για να αποτρέψει την κατάρρευση του αφγανικού κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο πόλεμος ήταν μια αποτυχία για τη Σοβιετική Ένωση και συνέβαλε στην τελική διάλυσή της.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 1998. Ο πόλεμος προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους. Η σύγκρουση εμπόδισε την ανάπτυξη της χώρας και συνέβαλε στην περιφερειακή αστάθεια.
Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, ένα αντιλαϊκό καθεστώς που καταφεύγει σε πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία θα αντιμετωπίσει πιθανότατα σημαντική αντίσταση από τον πληθυσμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη και αιματηρή σύγκρουση που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.
Πώς να προετοιμαστείτε για στρατιωτικό νόμο και πόλεμο μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας
Οι εντάσεις μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουιάνας για την εδαφική διαμάχη του Esequibo έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τις ανησυχίες των πολιτών και των δύο χωρών για το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύγκρουσης. Εάν κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στη Βενεζουέλα και ξεσπάσει πόλεμος με τη Γουιάνα, οι πολίτες της Βενεζουέλας θα αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις, όπως
Περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης: Ο στρατιωτικός νόμος συνεπάγεται συχνά τον περιορισμό της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας, ταξιδιωτικούς ελέγχους και απαγορεύσεις δημόσιων συγκεντρώσεων.
Διακοπή βασικών υπηρεσιών: Ο πόλεμος θα μπορούσε να διακόψει βασικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει την καθημερινή ζωή των πολιτών και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών.
Ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων: Ο πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πολιτών.
Για να προετοιμαστείτε για τις συνέπειες του στρατιωτικού νόμου τα παρακατω βήματα είναι αναγκαια:
Αποθηκεύστε τρόφιμα και φάρμακα: Ένα καλό απόθεμα τροφίμων και φαρμάκων, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι κάποιος θα έχει ό,τι χρειάζεται όταν οι βασικές υπηρεσίες διακοπούν.
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και κάποια εφεδρικά αντίγραφα: Η ύπαρξη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι υψίστης σημασίας. Αυτό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος ή ξεσπάσει πόλεμος χωρίς καν να το σκεφτούμε.
Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Πληροφορίες σχετικά με το πώς να λαμβάνετε ενημερωμένες πληροφορίες,
Πώς να εκκενώσετε το σπίτι της περιοχής,
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.
Διατήρηση της ενημέρωσης: Αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύγκρουση. Οποιαδήποτε περίεργη κατάσταση, όπως μια διακοπή ρεύματος για πολύ ώρα ή η διακοπή του διαδικτύου, θα πρέπει να θεωρείται έναυσμα για τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης.
Προετοιμάστε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης: τρόφιμα, νερό, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλες βασικές προμήθειες.
Οι συνέπειες ενός ανοιχτού πολέμου είναι τόσο σοβαρές που μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Οι φήμες στους δρόμους λένε ότι πρόκειται για άλλη μια ηλίθια προσπάθεια μπλόφας για να αποφευχθεί η μετάδοση της εξουσίας στα δημοκρατικά κόμματα, η οποία θα οδηγήσει σε παραπομπές, δίκες και φυλάκιση όλων εκείνων που έκλεψαν τα χρήματα των Βενεζουελάνων.
Ο χρόνος θα δείξει, αλλά οι Βενεζουελάνοι θα πρέπει να προετοιμάζονται… σε περίπτωση που αρχίσουν τα πυροτεχνήματα.
Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με ασταθείς, διαταραγμένους ανθρώπους που κρατούν βαρύ οπλισμό.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice