Διαφημίσεις

Η τιμή του χρυσού σημείωσε ρεκόρ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στις 20 Μαΐου, μία ημέρα μετά το θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου.

Οι τιμές του χρυσού spot αυξήθηκαν στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά (ουγγιά) τη Δευτέρα πριν περιορίσουν κάποια κέρδη, με την άνοδο της τιμής να ακολουθεί ένα ευρύτερο ράλι σε όλες τις αγορές μετάλλων. Άλλα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν επίσης άνοδο των τιμών, με το ασήμι να εκτοξεύεται στα 32,75 δολάρια ανά ουγγιά – την υψηλότερη τιμή του εδώ και 11 χρόνια. Η Wall Street προβλέπει ότι η τιμή του κίτρινου μετάλλου θα μπορούσε να φτάσει σύντομα τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι τιμές του χρυσού είχαν προηγουμένως ανέλθει σε υψηλά ρεκόρ τον Απρίλιο εν μέσω φόβων για πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και αναμένεται ότι η προοπτική μεγαλύτερης αστάθειας στην περιοχή μετά τον θάνατο του Ραΐσι θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου ακόμη υψηλότερα.

«Οι επενδυτές παραδοσιακά βλέπουν τον χρυσό ως “ασφαλές καταφύγιο” σε περιόδους αβεβαιότητας της αγοράς για την αντιστάθμιση των κινδύνων και ως αποθήκη αξίας», έγραψε το Russia Today. «Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ράβδοι [χρυσού] στρέφονται εν μέσω οικονομικής αστάθειας, χρηματιστηριακών κρίσεων, στρατιωτικών συγκρούσεων και πανδημιών».

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι οι συνεχιζόμενες ισχυρές αγορές από την Κίνα είχαν επίσης στηρίξει τις τιμές. Το DNYUZ εξέθεσε το θέμα, σημειώνοντας ότι «οι Κινέζοι πελάτες έχουν συρρεύσει στον χρυσό, καθώς η εμπιστοσύνη τους σε παραδοσιακές επενδύσεις όπως τα ακίνητα ή οι μετοχές έχει κλονιστεί. Ταυτόχρονα, η [Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας] έχει προσθέσει σταθερά στα αποθέματά της σε χρυσό, ενώ παράλληλα μειώνει τα αποθέματά της σε αμερικανικό χρέος». (Σχετικά: Η Κίνα ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ χρυσό, καθώς οι Κινέζοι επενδυτές και καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα ακίνητα και τις μετοχές).

Επιπλέον, οι προσδοκίες των αναλυτών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρθηκαν επίσης μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τιμή του χρυσού. Ο Dick Poon, γενικός διευθυντής της Heraeus Metals Hong Kong, δήλωσε ωστόσο στο Reuters: «Τα περιβάλλοντα γεωγραφικής έντασης γίνονται όλο και πιο περίπλοκα».

Ο Ραΐσι, αρκετοί άλλοι νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου
Ο Ραΐζι, ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου στις 19 Μαΐου στη βορειοδυτική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν της χώρας. Πριν από το δυστύχημα, είχε ταξιδέψει στη συνοριακή περιοχή, αφού συνάντησε την προηγούμενη ημέρα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για να εγκαινιάσει ένα φράγμα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η συντριβή που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους -ανάμεσά τους τρία μέλη του πληρώματος- συνέβη στο δάσος Ντιζμάρ της επαρχίας. Ο Ραΐσι δεν ήταν ο μόνος που χάθηκε στο περιστατικό. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο κυβερνήτης του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν στρατηγός Μαλέκ Ραχμάτι επέβαιναν επίσης στο μοιραίο ελικόπτερο.

Το Associated Press (AP) έγραψε ότι ο Ραΐζι θεωρούνταν προστατευόμενος και πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν. Παρά την απώλεια του προέδρου, ο Αγιατολάχ διαβεβαίωσε δημοσίως τους Ιρανούς ότι δεν θα υπάρξει «καμία διαταραχή στις λειτουργίες της χώρας».

Το σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ορίζει ότι μετά τον θάνατο ενός εν ενεργεία προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει τη θέση του προς το παρόν. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοκχμπέρ θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προέδρου – με την Τεχεράνη να έχει εντολή να διεξάγει εκλογές για την αντικατάστασή του εντός 50 ημερών.

Αρκετά έθνη εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην Τεχεράνη εν μέσω του θανάτου του Ραΐσι. Ο Αλίγιεφ, ο τελευταίος παγκόσμιος ηγέτης που συνάντησε ο Ραΐσι πριν από την άτυχη πτήση, προσέφερε κάθε αναγκαία υποστήριξη. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι στέκεται στο πλευρό του Ιράν «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του σε μια ανακοίνωση, αλλά πρόσθεσε μια προειδοποίηση σχετικά με τις δύσκολες σχέσεις του με την Τεχεράνη. «Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας προς τον ιρανικό λαό και τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρακολουθήστε τον οικονομικό σχολιαστή Mario Innecco να εξηγεί γιατί το δολάριο έχει πρόβλημα με την άνοδο των τιμών του χρυσού στο παρακάτω κλιπ.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek