Η σύγκρουση του Ισραήλ δημιουργεί διπλωματικούς κυματισμούς στην Ουκρανία
Η πρόσφατη εξέλιξη των γεγονότων στο Ισραήλ έχει επεκτείνει την επιρροή της μέχρι τα βάθη της νότιας Ουκρανίας. Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου οι διπλωματικοί ελιγμοί έχουν απήχηση σε παγκόσμια κλίμακα, η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης έχει προσθέσει επίπεδα πολυπλοκότητας στην προσπάθεια της Ουκρανίας για διεθνή υποστήριξη.
Οι διπλωμάτες που εκπροσωπούν τα έθνη της G7 αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη πρόκληση. Οι περισσότερες χώρες του “παγκόσμιου Νότου”, που αναφέρεται σε αναπτυσσόμενα έθνη σε όλη την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, έχουν ιστορικά δείξει αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, αντιλαμβανόμενες συχνά το Ισραήλ ως σύμβολο της αμερικανικής ηγεμονίας. Αυτό το αντιληπτό δυτικό διπλό πρότυπο αποδυναμώνει τα επιχειρήματά τους σε θέματα διεθνούς δικαίου και περιπλέκει τις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.
Περπατώντας στο διπλωματικό τεντωμένο σχοινί
Για έθνη όπως η Τουρκία, τα συμφέροντα της οποίας ακροβατούν μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η γεωπολιτική σκακιέρα βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Τουρκία, ενώ στοχεύει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία και να προωθήσει τα περιφερειακά της συμφέροντα, βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το διπλωματικό τεντωμένο σχοινί της Τουρκίας, καθώς προσπαθεί να αποφύγει να πάρει σαφή θέση.
Το εξελισσόμενο τοπίο της Ουκρανίας
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να μεταβάλλεται. Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα λαμβάνει τακτικά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πύραυλοι αυτοί, που χρησιμοποιήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις σε πρόσφατες ενέργειες, έχουν στοχεύσει αποτελεσματικά ρωσικά ελικόπτερα και αποθήκες πυρομαχικών. Η προμήθεια αυτή προκύπτει από συμφωνία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Η Ρωσία, ωστόσο, δεν παρέμεινε παθητική. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε τις ΗΠΑ για την παροχή αυτών των όπλων στην Ουκρανία, θεωρώντας την απερίσκεπτη και σοβαρή γκάφα. Παρά ταύτα, εξέφρασε την πεποίθησή του για την ικανότητα της Ρωσίας να αποκρούσει τις επιθέσεις από τα νέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας.
Το ανθρώπινο τίμημα της σύγκρουσης
Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν άφησε μόνο στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις, αλλά προκάλεσε και καταστροφικό ανθρώπινο φόρο αίματος. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ICMP) ανέφερε ότι περίπου 30.000 πολίτες έχουν εξαφανιστεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Αυτός ο συγκλονιστικός αριθμός περιλαμβάνει άτομα που αγνοούνται τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή, υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης.
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο γεωπολιτικό πλέγμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται να απευθύνει ομιλία σε ώρα αιχμής προς το έθνος, αναφερόμενος στην αντίδραση των ΗΠΑ στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Η ομιλία επιδιώκει να κινητοποιήσει την υποστήριξη των αιτημάτων χρηματοδότησης και για τις δύο συγκρούσεις και υπογραμμίζει τις επιπτώσεις αυτών των συγκρούσεων στον αμερικανικό πληθυσμό.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice