Διαφημίσεις

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας μελετά το πώς μπορεί να μεγεθύνει τη συμμετοχή της στην πυρηνική αποτροπή του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, πάντως δεν αναμένεται να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα συμμάχων της στην επικράτειά της, δήλωσε χθες σύμβουλος της προεδρίας της χώρας αρμόδιος για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

«Η Πολωνία θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την εμπλοκή της και τη συνεργασία της στο πλαίσιο της πυρηνικής αποτροπής του NATO και να αναλάβει ευθύνες — όμως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων (σ.σ. στο έδαφός της) είναι εντελώς διαφορετικό θέμα», εξήγησε ο Γιάτσεκ Σιβέρα, σύμβουλος του πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα για ζητήματα ασφαλείας, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το σχόλιο του κ. Σιβέρα καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως θα αναπτυχθούν ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, που γειτονεύει με την Πολωνία.

Οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για δεκαετίες. Αν και οι λεπτομέρειες για αυτά παραμένουν στρατιωτικό μυστικό, πιστεύεται πως ως και 20 πυρηνικές βόμβες βρίσκονται στη αεροπορική βάση Μπούχελ, στη δυτική Γερμανία. Θα φορτωθούν σε αεροσκάφη Tornado εάν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν.

Στο ιδιόλεκτο του NATO, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε συμμαχικές χώρες ονομάζεται «πυρηνικός καταμερισμός» (nuclear sharing).

Η συμμετοχή της Πολωνίας μέχρι σήμερα περιορίζεται σε διαβουλεύσεις όπως οι άκρως απόρρητες συνομιλίες για τον πυρηνικό καταμερισμό στο πλαίσιο οργάνων του NATO που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά όπλα.

Ο κ. Ντούντα είχε πει τον Οκτώβριο πως η Πολωνία θα συμμετάσχει περισσότερο στην πυρηνική αποτροπή της στρατιωτικής συμμαχίας. Η δήλωση αυτή του πολωνού προέδρου είχε εκληφθεί τότε ως ένδειξη πως θα αναπτύσσονταν στην επικράτεια της χώρας του πυρηνικά όπλα.

Πέραν της Γερμανίας, αμερικανικά πυρηνικά όπλα πιστεύεται πως είναι αποθηκευμένα επίσης στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στην Τουρκία. Ειδικοί εκτιμούν πως είναι περίπου εκατό.

Εκτός από τις ΗΠΑ, άλλα δυο κράτη μέλη του NATO (η Βρετανία και Γαλλία) διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.

zougla.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Η Πολωνία μελετά την ανάληψη ευρύτερου ρόλου στην πυρηνική αποτροπή του NATO”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek