Κρούσματα σε Ολλανδία, Δανία, Σουηδία
Χώρες της Ευρώπης αναφέρουν την εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, παρόμοιας με αυτή που εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα στην Κίνα.
Στην Ολλανδία σχεδόν 80 ανά 100.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως δεκαπέντε ετών νοσηλεύθηκαν με πνευμονία την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο ξέσπασμα εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγειονομικών Υπηρεσιών (NIVEL), όταν πέρυσι στην κορύφωση της σεζόν της γρίπης τα κρούσματα στη χώρα έφθασαν τα 60 ανά 100.000 παιδιά.
Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά ανέφερε και η Σουηδία, ενώ χθες ήρθε η σειρά της Δανίας με το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων της χώρας, το Statens Serum Institut (SSI) να αναφέρει τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε επιδημικές διαστάσεις τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και να προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση όταν χειμωνιάσει για τα καλά.
Αξιωματούχοι Υγείας δεν έχουν ακόμη δώσει μια εξήγηση για το ξέσπασμα και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσον η αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στην Ευρώπη συνδέεται με εκείνη των λοιμώξεων του αναπνευστικού που σαρώνει την Κίνα.
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και Κινέζοι αξιωματούχοι Υγείας έχουν πει ότι δεν βρέθηκαν «νέα ή ασυνήθιστα παθογόνα» στα κρούσματα πνευμονίας, αποδίδοντας την αύξησή τους σε γνωστούς ιούς, όπως εκείνος της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) το μυκόπλασμα της πνευμονίας (ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις), ο ρινοϊός και ο αδενοϊός, τους οποίους απέφευγαν τα παιδιά στα δύο χρόνια του lockdown στην Κίνα.
Μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στα τέλη του 2022 στην Κίνα το κύμα της μυστηριώδους πνευμονίας είναι ουσιαστικό το πρώτο στην ασιατική χώρα.
Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο με κατάμεστα από άρρωστα παιδιά -αλλά και ενήλικες – νοσοκομεία του Πεκίνου και άλλων περιοχών της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ιατρική κοινότητα ανά την υφήλιο.
Ο ΠΟΥ σε μια σπάνια κίνηση ζήτησε δημοσίως από τις Αρχές της Κίνας να παράσχουν στοιχεία για ξεσπάσματα πνευμονίας, που μέχρι στιγμής αποδείχθηκε ότι οφείλονταν σε γνωστούς ιούς.
«Ζητήσαμε συγκρίσεις με πριν την πανδημία και τα κύματα που βλέπουν τώρα, η κορύφωση δεν είναι τόσο υψηλή όσο εκείνη το 2018-2019.
Αυτό δεν συνιστά ένδειξη ενός νέου παθογόνου. Είναι αναμενόμενο. Είναι αυτό το οποίο αντιμετώπισαν οι περισσότερες χώρες πριν από ένα με δύο χρόνια», ανέφερε η Μαρία Φαν Κέρκοβε, διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ.
«Αυτό το φαινόμενο αναπνευστικών λοιμώξεων μετά από lockdown αναφέρεται ενίοτε ως “χρέος ανοσίας”», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Independent ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου.
«Από τη στιγμή που στην Κίνα επιβλήθηκε πολύ μεγαλύτερο σε διάρκεια και σκληρότερο lockdown απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ήταν αναμενόμενο να είναι τέτοιου μεγέθους τα κύματα μετά την έξοδο από το lockdown στην Κίνα», πρόσθεσε.
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice