Ανακοινώσεις των κινεζικών αρχών δηλώνουν σήμερα ότι ο επικεφαλής μιας ξένης συμβουλευτικής εταιρείας αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6.
Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου μετέδωσε μέσω του WeChat ότι η MI6, ευρέως γνωστή ως στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών/τμήμα έξι, χρησιμοποίησε ένα άτομο που αναγνωρίζεται με το επώνυμο Huang για να δημιουργήσει “σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της συλλογής πληροφοριών”.
Υποτίθεται ότι η MI6 “καλλιέργησε” τη σχέση του Huang Mumu από το 2015, όπως περιγράφει λεπτομερώς η ίδια πηγή.
Η εθνικότητα του επικεφαλής αυτής της εταιρείας συμβούλων παραμένει αδιευκρίνιστη, μαζί με το όνομα της εταιρείας. Οι αναφορές αναφέρουν ότι το άτομο αυτό “εισήλθε επανειλημμένα στην Κίνα με οδηγίες να αξιοποιήσει τη δημόσια εικόνα του ως προκάλυμμα για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την Κίνα για τη Βρετανία” και να “εντοπίσει άλλα άτομα με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί η MI6”.
Διαβίβασα απόρρητες κινεζικές πληροφορίες στην MI6
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φέρεται να διαβίβασε 17 εκθέσεις, ορισμένες από τις οποίες περιείχαν απόρρητα κινεζικά δεδομένα, στην MI6 πριν από τον εντοπισμό του.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η έρευνα οδήγησε γρήγορα στην αποκάλυψη στοιχείων που αποδεικνύουν την εμπλοκή του Huang σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Σε βάρος του “εφαρμόστηκαν” “καταναγκαστικά μέτρα”, που συνήθως υποδηλώνουν κράτηση ή σύλληψη.
Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε από το Forayne Ophis να σχολιάσει το γεγονός, δεν έδωσε άμεση απάντηση.
Το Λονδίνο και το Πεκίνο έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για κατασκοπεία επί αρκετούς μήνες.
Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε για τις αυξανόμενες προσπάθειες των κινέζων κατασκόπων να στοχοποιήσουν δημόσιους αξιωματούχους. Ένας ερευνητής του βρετανικού κοινοβουλίου διέψευσε πρόσφατα τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία για λογαριασμό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Πέρυσι, η Κίνα πραγματοποίησε πολλαπλές επιδρομές σε διεθνείς εταιρείες συμβούλων.
Τον Μάιο, το Πεκίνο δημοσιοποίησε την έρευνα στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Capvision, επικαλούμενο την προστασία των “συμφερόντων εθνικής ασφάλειας” της Κίνας.
Τον Απρίλιο, οι κινεζικές αρχές ανέκριναν υπαλλήλους στο υποκατάστημα της Σαγκάης μιας άλλης αμερικανικής εταιρείας συμβούλων, της Bain.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice