Διαφημίσεις

«Τί είναι οι υπολογιστές και τα ρομπότ της εποχής μας αν δεν είναι γκόλεμ; … Τώρα, ζούμε σε μια εποχή δημιουργίας γκόλεμ. Το χάσμα μεταξύ επιστήμης και μαγείας «γίνεται στενότερο».»  Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ

Κατά την Εβραϊκή λαογραφία, το γκόλεμ είναι ένα ισχυρό ανθρωπόμορφο ον που δημιουργείται από άψυχη ύλη (πυλό ή λάσπη ) με τη χρήση καμπαλιστικής μαγείας, η οποία βασίζεται στα γράμματα και τους αριθμούς. Κάθε γράμμα αντιστοιχεί με έναν αριθμό. Το όνομα του γράμματος δονείται με έναν συγκεκριμένο στόχο της επιλογής αυτού που την ασκεί, με βάση τη γιογκική «αναπνοή βουητού».

Ενώ τα γκόλεμ συνήθως δημιουργούνται με καλές προθέσεις ή ακόμα και για να σώσουν τους Εβραίους, υπάρχουν κάποιες αναφορές και παραδόσεις, σύμφωνα με τις οποίες το γκόλεμ αφού υπηρέτησε τον κύριο του, άρχισε να αναπτύσσει υπερφυσικές δυνάμεις μέχρι που έγινε φόβος και απειλή και έπρεπε να καταστραφεί από τον δημιουργό του.

«Όπως και ο άμορφος πηλός από τον οποίο σχηματίζεται συνήθως, το γκόλεμ είναι μία άκρως ευμετάβλητη μεταφορά, με φαινομενικά απεριόριστους συμβολισμούς. Μπορεί να είναι θύμα ή κακοποιός, Εβραίος ή μη Εβραίος, άνδρας ή γυναίκα – ή μερικές φορές και τα δύο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί υπονοώντας τον πόλεμο, την κοινωνία, την απομόνωση, την ελπίδα και την απελπισία.» (περιοδικόMoment της Αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας)

«Ένα πανάρχαιο και πάντα ζωντανό προμηθεϊκό όνειρο του ανθρώπου να φτιάξει ένα τεχνητό άνθρωπο, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του.» [ΓΚΟΛΕΜ,’Η ΠΕΡΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ,ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΒΒΑΣ]

«Το δόγμα του ανθρώπου ως ίσο προς ή και ανώτερο ακόμη και από το Θεό.» [ermionh.blogspot]

Σε ένα μεταγενέστερο Μιδράς για την ανθρώπινη δημιουργία, ο Αδάμ λέγεται ότι ήταν ένα γκόλεμ, ένα σώμα χωρίς ψυχή. Μέχρι την τέταρτη ώρα της ύπαρξής του, όταν ο Θεός του εμφύσησε ζωή.

Αν και η έννοια του γκόλεμ, ως ένα τεχνητά δημιουργημένο πλάσμα, χρονολογείται στον πρώιμο Ιουδαϊσμό – στο Ταλμούδ, ο όρος θα μπει σε κοινή χρήση πολύ αργότερα. Ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα από τον Ραβίνο Ελεάζαρ του Βορμς – ο οποίος θεωρείται ως ένας κορυφαίος Γερμανός Καμπαλιστής και Ταλμουδιστής, δίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα γκόλεμ. Μέχρι το τέλος του 13ου αιώνα, το κάλεσμα των γκόλεμ,  αποτελούσε πλέον τμήμα της Καμπαλιστικής πρακτικής.

«όλες οι Τεκτονικές Οργανώσεις οφείλουν σε αυτήν [την Καμπάλα] τα Μυστικά τους και τα Σύμβολά τους.» (Άλμπερτ Πάικ, Τέκτονας  τριακοστού τρίτου Βαθμού)

Η έννοια του γκόλεμ συνδέεται επίσης με την δημιουργία του αλχημιστικού ανθρώπου, του χομούνκουλους. Εδώ η δημιουργία και η ζωή γίνεται με βάση οργανικά -και άρα χημικά- στοιχεία και την δύναμη της δημιουργίας που παίρνουν οι αλχημιστές μέσω της μαγείας τους. Παρότι η ρίζα του χομούνκουλους είναι διαφορετική από αυτή του Γκόλεμ, η ιδέα παραμένει η ίδια και είναι η τεχνητή ζωή. (mindhack.gr)

Παρά τις έννοιες που έχουν αποδοθεί  στο γκόλεμ ανά τους αιώνες, η προέλευσή του είναι αρκετά απλή.

Σύμφωνα με τον Συμφραστικό πίνακα της Αγίας Γραφής, γνωστό ως Strong’s Concordance (Συμφραστικός πίνακας του Στρονγκ) που εκδόθηκε το 1890 από τον καθηγητή Ερμηνευτικής θεολογίας, Τζέιμς Στρονγκ –, η λέξη γκόλεμ    Strong’s [H1564]   αναφέρεται στη Βίβλο μία και μόνο φορά και συγκεκριμένα στον ψαλμό 138 εδάφιο 16     (αντιστοιχεί στο ψαλ. 139 εδ.16 του εβραϊκού κειμένου) και ερμηνεύεται ως το έμβρυο (δηλ. το άπλαστο και αδιαμόρφωτο) – μία ατελής υπόσταση.

στις 19 Απριλίου 2015, ενεργοποιήθηκε το γκόλεμ που του έδωσαν το όνομα Σοφία.

Στις 11 Οκτωβρίου 2017, η Σοφία «συστήθηκε» στα Ηνωμένα Έθνη.

Και στις 25 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής Επενδύσεων για το Μέλλον, που έγινε στο Ριάντ , η Σοφία ανακηρύχτηκε πολίτης της Σαουδικής Αραβίας – το πρώτο ρομπότ που έλαβε την υπηκοότητα οποιασδήποτε χώρας.

Αποκ. 13,13-15 καὶ ποιεῖ σημεῖα μεγάλα, καὶ πῦρ ἵνα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβαίνῃ εἰς τὴν γῆν ἐνώπιον τῶν ἀνθρώπων.  Kαὶ πλανᾷ τοὺς κατοικοῦντας ἐπὶ τῆς γῆς διὰ τὰ σημεῖα ἃ ἐδόθη αὐτῷ ποιῆσαι ἐνώπιον τοῦ θηρίου, λέγων τοῖς κατοικοῦσιν ἐπὶ τῆς γῆς ποιῆσαι εἰκόνα τῷ θηρίῳ, ὃς εἶχε τὴν πληγὴν τῆς μαχαίρας καὶ ἔζησε. καὶ ἐδόθη αὐτῷ πνεῦμα δοῦναι τῇ εἰκόνι τοῦ θηρίου, ἵνα καὶ λαλήσῃ ἡ εἰκὼν τοῦ θηρίου καὶ ποιήσῃ, ὅσοι ἐὰν μὴ προσκυνήσωσι τῇ εἰκόνι τοῦ θηρίου, ἵνα ἀποκτανθῶσι.

Γιατί αυτό το ανθρωπόμορφο γκόλεμ το ονόμασαν Σοφία;

Ησ. 14,13 σὺ δὲ εἶπας ἐν τῇ διανοίᾳ σου· εἰς τὸν οὐρανὸν ἀναβήσομαι, ἐπάνω τῶν ἀστέρων τοῦ οὐρανοῦ θήσω τὸν θρόνον μου, καθιῶ ἐν ὄρει ὑψηλῷ, ἐπὶ τὰ ὄρη τὰ ὑψηλὰ τὰ πρὸς Βοῤῥᾶν, ἀναβήσομαι ἐπάνω τῶν νεφῶν, ἔσομαι ὅμοιος τῷ Ὑψίστῳ.

Η λέξη γκόλεμ και η λέξη Σοφία έχουν την ίδια λεξαριθμική αξία.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από filarianna1

«Η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία και αυτό γιατί η φαντασία είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της τις πιθανότητες. Η αλήθεια όχι.» Tο έκφρασε ο Μπάιρον, μα εγώ προτιμώ τον Μαρκ Τουαίην και το ταξίδι του στον κόσμο.

4 σχόλια στο “I AM A.I.”
  1. ασχέτως που ήρθα με τέτοια νούμερα.. μου θύμισες μια ανάμνηση..
    πόσο μάλλον όταν το κάνεις σε έμψυχο .. να λειτουργεί για σένα..

  2. Ο/Η εαν βγαλεις οτι ελληνικο υποθηκε και το καπυλευτικε η εκκλησια μονο αιμα θα τους μεινει λέει:

    μετρα μια κυριακη ποσες φορες εξημνηει το ισραηλ η εκκλησια τους

    1. Ρε φιλε και βέβαια θα εξυμνούν το ισραηλ αφού ΕΙΝΑΙ εβραϊκή αίρεση, το ίδιο είναι και τα μουσλιμια για αυτο έχουν για άγιο τον ιμπραχιμ-αμπρααχιμ -αβρααμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek