Το πρώτο κράτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει πλήρως τη χρήση της γλυφοσάτης, δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup του κολοσσού των αγροχημικών της Monsanto που έχει εξαγοράσει η Bayer, έγινε την Τρίτη η Αυστρία, μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Με ενδιαφέρον πλέον αναμένεται η στάση της Ένωσης, που από το 2017 έχει εξασφαλίσει πενταετή άδεια χρήσης της ουσίας, για την οποία ολοένα και πληθαίνουν τα επιστημονικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν καρκινογόνα.
Συγκεκριμένα, στο κοινοβούλιο της Αυστρίας εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει πλήρως να χρησιμοποιείται η γλυφοσάτη, η αμφιλεγόμενη δραστική ουσία ενός από τα πιο δημοφιλή ζιζανιοκτόνα στον κόσμο. Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής τάχθηκε υπέρ του μέτρου στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βιένη χθες Τρίτη.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο παράγει και διαθέτει στην αγορά η Monsanto, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού της χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας Bayer, αποτελεί τον στόχο μιας πλημμύρας αγωγών στα δικαστήρια των ΗΠΑ, με τους προσφεύγοντες να καταγγέλλουν πως τους προκάλεσε καρκίνο.
Όπως είναι γνωστό, στις ΗΠΑ εκκρεμμούν χιλιάδες δίκες κατά της πολυεθνικής, με τον αριθμό να πολλαπλασιάζεται μετά τη δικαίωση του πρώτου ανθρώπου που προσέφυγε κατά της εταιρείας, Ντουέιν Τζόνσον, η οποίες εκτιμώνται σε 13.000. Η εταιρεία έχει ήδη αναγκαστεί από τη Δικαιοσύνη να καταβάλλει σε αποζημιώσεις περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, με τη στάση ωστόσο της Bayer να παραμένει αταλάντευτη στην υποστήριξη της επίμαχης ουσίας της γλυφοσάτης.
«Τα επιστημονικά στοιχεία για την καρκινογόνο δράση του δηλητηρίου αυξάνονται» δήλωσε, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών, Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ, συμπληρώνοντας πως «είναι δική μας ευθύνη να απαγορεύσουμε αυτό το δηλητήριο από το περιβάλλον μας».
Το νομοσχέδιο, που κατήρτισαν κοινοβουλευτικοί των Σοσιαλδημοκρατών (SPΟ), ενδέχεται να θέσει την Αυστρία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ. Το 2017, η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια. Τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύουν τη χρήση προϊόντων εγκεκριμένων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μόνο υπό ιδιαίτερες περιστάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητείτο η ενιαία αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την έρευνά τους για να ανάψουν το πράσινο φως στη γλυφοσάτη το 2017, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές (Efsa) βασίστηκαν στην έκθεση του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) της Γερμανίας, η οποία αποτελεί «αντιγραφή και επικόλληση» μελετών της Monsanto και άλλων εταιρειών. Σημειώνεται πως η εν λόγω έκθεση οδήγησε στην ανανέωση της πενταετούς άδειας για το αμφιλεγόμενο προϊόν τον Δεκέμβριο του 2017, και ακολούθως στην αντίστοιχη από τη χώρα μας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Μάρτιο του 2018.
thepressproject.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
γιαυτο αυτοι[στο διοικητηριο της ευρωπης] τρωνε μωρα που δεν ειναι επιρεασμενα απο το εν λογω ζιζανιοκτωνο