Η τεχνητή νοημοσύνη εμπνέει γοητεία, αλλά και υπαρξιακό φόβο, καθώς πολλοί φοβούνται την τελική κυριαρχία των μηχανών.
Όμως το πρώην διοικητικό στέλεχος της Google, Eric Schmidt, πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την τεχνητή νοημοσύνη δολοφόνο… τουλάχιστον για μια δεκαετία ή δύο.
“Όλοι αμέσως μετά θέλουν να μιλήσουν για όλα τα κινηματογραφικά σενάρια θανάτου και μπορώ να προβλέψω με βεβαιότητα, ότι είναι μία έως δύο δεκαετίες μακριά. Ας ανησυχούμε λοιπόν γι ‘αυτά, αλλά ας ανησυχούμε σε λίγο γι’ αυτά”, δήλωσε ο Schmidt στο φετινό Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Defense News. Ο Schmidt, μέλος του MIT σήμερα, από τότε που εγκατέλειψε την Google φέτος τον Ιανουάριο, παρουσιάζει μια περισσότερο ρεαλιστική, παρά ανησυχητική, άοπψη για την κυριαρχία της ανάπτυξης της AI (τεχνητής νοημοσύνης).
Υποστηρίζει ότι τα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους, όσον αφορά την ΑΙ και ότι ως ανθρώπινο είδος πρέπει απλώς να διατηρήσουμε έναν σφιχτό έλεγχο σε οποιαδήποτε πρόοδο. Πρόσφατα τόνισε πώς βοηθά την Google να αποτρέψει την τύφλωση σε διαβητικούς, χρησιμοποιώντας την AI.
Ο Schmidt επικεντρώνεται γύρω από ένα βασικό γεγονός, σχετικά με την AI αυτή τη στιγμή. Πως απέχει πολύ από το να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε μεγάλες, πολύπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αντίθετα, τουλάχιστον για τώρα. Τα ρομπότ και η AI είναι καλύτερα σε επαναλαμβανόμενα καθήκοντα. αφού δεν βαριούνται, όπως κάνουν οι άνθρωποι.
“Το άλλο σημείο, που θέλω να υπενθυμίσω σε όλους, είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές έχουν σοβαρά σφάλματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κρίσιμες αποφάσεις ζωτικής σημασίας”, δήλωσε ο Schmidt. “Έτσι δεν θα ήθελα να είμαι σε ένα αεροπλάνο όπου ο υπολογιστής θα έπαιρνε όλες τις αποφάσεις γενικής νοημοσύνης για να το πετάξει. Η τεχνολογία δεν είναι αρκετά αξιόπιστη – υπάρχουν πάρα πολλά λάθη στη χρήση της. Είναι συμβουλευτική, σας κάνει πιο έξυπνο και ούτω καθεξής, αλλά δεν θα της ανέθετα εντολές και έλεγχο “.
Αυτό σημαίνει εύκολα προσδιορισμένα και μετρημένα καθήκοντα με απλά αποτελέσματα, όπως υπολογισμό αριθμών ή απομνημόνευση βάσεων δεδομένων παρά λήψη αποφάσεων ζωής ή θανάτου για πυρηνικά χτυπήματα ή διανομή πόρων. Τα ρομπότ και η AI που τα τροφοδοτεί επί του παρόντος, απαιτούν ένα σαφές σύνολο κανόνων, με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πρωτοκόλλων αποτυχίας για να τα αποτρέψουν από την υπερβολική παρέκκλιση και την πρόκληση χάους σε παγκόσμια κλίμακα. Εν ολίγοις, δεν είναι καθόλου δημιουργικά όπως εμείς, γιατί δεν τα έχουμε κατασκευάσει με αυτόν τον τρόπο.
Όπως υποστηρίζει πρέπει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για τις ανθρώπινες προθέσεις, όπως εκφράζονται από τον κώδικα στις μηχανές, όσον αφορά το παρόν, υποστηρίζει ο Schmidt, ενώ προειδοποίησε για χώρες όπως η Κίνα και η προσέγγισή τους για την ανάπτυξη ολοένα πιο έξυπνων και πιο διαισθητικών μηχανών. Το πρόγραμμα AI για ολόκληρο το έθνος της Κίνας στοχεύει να καταστήσει τη χώρα τον παγκόσμιο ηγέτη στην έρευνα και την ανάπτυξη της AI, μέχρι το έτος 2030.
Δείτε σχετικά: http://www.el.gr/tech/technology/123-technologia/118525-ston-tomea-ths-technhths-nohmosynhs-anamenetai-na-epikentrwthei-h-kina
“Είναι ένα εθνικό πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνω, αυτό που ενδιαφέρει την Κίνα είναι εκατοντάδες χιλιάδες μηχανικοί που θα παράγονται και θα εκπαιδεύονται σε αυτό. Δεν υπάρχει ανάλογο αμερικανικό ή ευρωπαϊκό δόγμα, και χρειάζεται να έχουμε ένα».
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ο Θεός δεν θα αφήσει τα σατανικά τους σχέδια να πραγματοποιηθούν!