Διαφημίσεις

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπερτονίζουν τις ρωσικές κυρώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και οι τεράστιες ελλείψεις εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Για να καταλάβω πώς αυτές οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ θα «καταστρέψουν τη Ρωσία», ζήτησα τη συνοπτική ανάλυση ενός από τα πιο ικανά οικονομικά μυαλά στον πλανήτη, του Michael Hudson, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, μιας αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου που πρέπει να διαβαστεί. Imperialism: The Economic Strategy of American Empire.Υπερ-ιμπεριαλισμός: Η οικονομική στρατηγική της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Ο Hudson παρατήρησε πώς είναι «απλώς μουδιασμένος από την σχεδόν ατομική κλιμάκωση των ΗΠΑ». Σχετικά με τη δήμευση των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων και την αποκοπή από τη SWIFT, το κύριο σημείο είναι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να θέσει η Ρωσία ένα νέο σύστημα, με την Κίνα. Το αποτέλεσμα θα τερματίσει οριστικά τη δολαριοποίηση, καθώς οι χώρες θα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες των ΗΠΑ».

By Pepe Escobar/The Cradle

Αυτό, λέει ο Hudson, μας οδηγεί στο «το μεγάλο ερώτημα: εάν η Ευρώπη και το μπλοκ του δολαρίου μπορούν να αγοράσουν ρωσικές πρώτες ύλες – κοβάλτιο, παλλάδιο, κ.λπ., και εάν η Κίνα θα προσχωρήσει στη Ρωσία σε ένα μποϊκοτάζ ορυκτών».

Ο Hudson είναι ανένδοτος ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, φυσικά, έχει περιουσιακά στοιχεία ξένων τραπεζών προκειμένου να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να υπερασπιστεί το νόμισμά της από τις διακυμάνσεις. Το ρούβλι έχει πέσει. Θα υπάρξουν νέες ισοτιμίες. Ωστόσο, εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει εάν θα πουλήσει το σιτάρι της στη Δυτική Ασία, που το χρειάζεται ή να σταματήσει η πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, τώρα που οι ΗΠΑ μπορούν να το αρπάξουν».

Σχετικά με την πιθανή εισαγωγή ενός νέου συστήματος πληρωμών Ρωσίας-Κίνας που παρακάμπτει το SWIFT και συνδυάζει το ρωσικό SPFS (System for Transfer of Financial Messages) με το κινεζικό CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), ο Hudson δεν έχει καμία αμφιβολία «η Ρωσία-Κίνα σύστημα θα το εφαρμόσουν. Ο Παγκόσμιος Νότος θα επιδιώξει να ενταχθεί και ταυτόχρονα να διατηρήσει το SWIFT – μεταφέροντας τα αποθέματά του στο νέο σύστημα».

Έτσι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι ίδιες οι ΗΠΑ, να επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση. Όπως είπε στους Global Times ο διευθύνων σύμβουλος της Bocom International Hong Hao, με το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να έχει αποδολαριοποιηθεί, «αυτή θα είναι η αρχή της αποσύνθεσης της ηγεμονίας του δολαρίου».

Είναι ένα ρεφρέν που άκουγε σιωπηλά η αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων όπως η JPMorgan και η Citigroup.

Ένα άρθρο του Bloomberg συνοψίζει τους συλλογικούς φόβους τους:

«Η εκδίωξη της Ρωσίας από το κρίσιμο παγκόσμιο σύστημα – το οποίο χειρίζεται 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα και χρησιμεύει ως σανίδα σωτηρίας σε μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου – θα μπορούσε να έχει μπούμερανγκ, να στείλει τον πληθωρισμό υψηλότερα, να ωθήσει τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα και να θωρακίσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές από τον έλεγχο της Δύσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής λύσης SWIFT που θα μπορούσε τελικά να βλάψει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ».

Όσοι έχουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 50 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να έχουν καταλάβει ότι η Ρωσία απλά δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί εντελώς από το SWIFT, αλλά ίσως μόνο μερικές από τις τράπεζές της: τελικά, οι Ευρωπαίοι έμποροι εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια.

Από τη σκοπιά της Μόσχας, αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες είναι ήδη συνδεδεμένες με το σύστημα CIPS της Κίνας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με CIPS, η πληρωμή πρέπει να γίνει στο κινεζικό γουάν. Το CIPS είναι ανεξάρτητο από το SWIFT.

Επιπλέον, η Μόσχα έχει ήδη συνδέσει το σύστημα πληρωμών της SPFS όχι μόνο με την Κίνα αλλά και με την Ινδία και τα κράτη μέλη της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU). Το SPFS συνδέεται ήδη με περίπου 400 τράπεζες.

Με περισσότερες ρωσικές εταιρείες να χρησιμοποιούν SPFS και CIPS, ακόμη και πριν από τη συγχώνευσή τους, και άλλους ελιγμούς για να παρακάμψουν το SWIFT, όπως το ανταλλακτικό εμπόριο – που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το υπό κυρώσεις Ιράν – και τις πράκτορες τράπεζες, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπληρώσει τουλάχιστον το 50% των εμπορικών απωλειών.

Το βασικό γεγονός είναι ότι η φυγή από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ είναι πλέον μη αναστρέψιμη σε ολόκληρη την Ευρασία – και αυτό θα προχωρήσει παράλληλα με τη διεθνοποίηση του yuan.

Η Ρωσία έχει τα δικά της κόλπα

Εν τω μεταξύ, δεν μιλάμε ακόμη για ρωσικά αντίποινα για αυτές τις κυρώσεις. Ο πρώην πρόεδρος Dmitry Medvedev έδωσε ήδη έναν υπαινιγμό: τα πάντα, από την έξοδο από όλες τις συμφωνίες πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ μέχρι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δυτικών εταιρειών στη Ρωσία, είναι στο τραπέζι.

Σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί, με τον υπέροχο τίτλο Η Αμερική νικά τη Γερμανία για τρίτη φορά σε έναν αιώνα: το MIC, το OGAM και το FIRE κατακτούν το ΝΑΤΟ, ο Michael Hudson κάνει μια σειρά από κρίσιμες επισημάνσεις ξεκινώντας από το πώς «το ΝΑΤΟ έγινε ο φορέας χάραξης εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης ακόμη και σε σημείο κυριαρχίας των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων».

Ο Hudson σημειώνει πώς «η Wall Street ήταν πάντα στενά συγχωνευμένη με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου (δηλαδή, τους τραπεζικούς ομίλους Citigroup και Chase Manhattan )»

Υποδεικνύει επίσης πώς «ο πιο πιεστικός στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ για την αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Εκτός από τη δημιουργία κερδών στο χρηματιστήριο για τις αμερικανικές εταιρείες, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα αφαιρέσουν μεγάλο μέρος του ατμού από τη γερμανική οικονομία».

Προειδοποιεί πώς θα αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων και πρώτα απ΄όλα στο σιτάρι. (Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.) Από την σκοπιά του Παγκόσμιου Νότου, αυτό είναι μια καταστροφή: «Αυτό θα συμπιέσει πολλές χώρες της Δυτικής Ασίας και του Παγκόσμιου Νότου με έλλειψη τροφίμων, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο πληρωμών τους και απειλώντας με χρεοκοπίες του εξωτερικού χρέους τους. Δείτε εάν είναι η Ελλάδα ανάμεσα σε αυτές”

Ο Hudson βλέπει ξεκάθαρα πώς «η πιο τεράστια ακούσια συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα ήταν να οδηγήσει τη Ρωσία και την Κίνα μαζί με το Ιράν, την Κεντρική Ασία και χώρες κατά μήκος της πρωτοβουλίας Belt and Road σε μία οικονομική και όχι μόνο συμμαχία.

Αναμφισβήτητα όμως το θανατηφόρο όπλο στο οπλοστάσιο των απαντήσεων της Ρωσίας έχει εντοπιστεί από τον επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSO)-Center for Economic Research of the Institute of Globalization and Social Movements (IGSO), Vasily Koltashov: το κλειδί είναι η κατάσχεση της τεχνολογίας – όπου η Ρωσία παύει να αναγνωρίζει Δικαιώματα των ΗΠΑ για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «απελευθέρωση αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας», ο Koltashov ζητά την ψήφιση ενός ρωσικού νόμου για τα «φιλικά και μη φιλικά κράτη». Εάν μια χώρα αποδειχτεί ότι είναι στη λίστα με μη φιλική διάθεση, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αντιγράφουμε τις τεχνολογίες της σε φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανία, μεταποίηση, ηλεκτρονικά, ιατρική. Μπορεί να είναι οτιδήποτε – από απλές λεπτομέρειες μέχρι χημικές συνθέσεις.» Αυτό θα απαιτούσε τροποποιήσεις στο ρωσικό σύνταγμα.

Ο Koltashov υποστηρίζει ότι «ένα από τα θεμέλια της επιτυχίας της αμερικανικής βιομηχανίας ήταν η αντιγραφή ξένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις». Τώρα, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Κίνας με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές διαδικασίες παραγωγής της για την αντιγραφή δυτικών προϊόντων: η απελευθέρωση της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας θα προκαλέσει ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στο πρώτο στάδιο. Θα είναι καταστροφή για αυτούς».

Ως έχει, η στρατηγική της ΕΕ θα μπορούσε να είναι αδιέξοδη. Η Κίνα είναι έτοιμη να αρπάξει όλους τους ρωσικούς φυσικούς πόρους – με την Ευρώπη να έχει απομείνει ως θλιβερός όμηρος των ωκεανών και των άγριων κερδοσκόπων. Φαίνεται ότι μια συνολική διαίρεση ΕΕ-Ρωσίας είναι μπροστά – με ελάχιστες συναλλαγές και μηδενική διπλωματία.

kourdistoportocali.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Follow the money> Πως Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να παρακάμψουν από κοινού τις οικονομικές κυρώσει”
  1. Η ΡΟΣΙΑ τις εχει παρακαμψει τις τραπεζ πληρωμες , και η γερμανια εχει κανωνισει να περνει ρωσσικο αεριο

    πως ; εμ δεν εβαλακαν κυρωσεις σε ολες τις τράπεζες

    μην ακουτε το μαζη , το φιλη και αλλους που λενε οτι μαντρωσανε την γερμανια, ισα ισα θα ειναι οι αμεσα κερδισμενοι

    αλλα εχουν αυτοι τα σχεδια τους εχει και ο θεος

    εμεις στην ελλαδα θα περασουμε μεγαλυτερη κριση και σχεδον εξοντοση, ειτε με τα μετρα ειτε με τα εμβολια του θανατου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek