Διαφημίσεις

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, τόσο μαζικά όσο και στη δεκαετία του ’70, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο αγόρασαν τόσο πολύ χρυσό το 2018 με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα αποθέματα τους περισσότερο από 651 τόνους, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC)και αυτή είναι η υψηλότερη ποσότητα από το 1971.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 74%. Με την τιμή του χρυσού σήμερα στα 1310 δολάρια ανά ουγγιά (περίπου 31 γραμμάρια), ο όγκος των αγορών έφτασε στα 27 δισ. δολάρια.

Όπως εξηγεί ο Τζον Μάλιγκαν, εκπρόσωπος του WGC, «οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και έχουν επενδύσει περισσότερο σε ρευστά και ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με περίπου 274 τόνους ήταν η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τις αγορές χρυσού κατά 51,5 τόνους και το Καζακστάν κατά 50,6 τόνους. Στην Ευρώπη, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ήταν από τους σημαντικότερους αγοραστές χρυσού. Για πρώτη φορά από το 2016, η Κίνα έχει επίσης αποκαλύψει στοιχεία για τα αποθέματα χρυσού από την Κεντρική της Τράπεζα – και ανέφερε αύξηση περίπου 10 τόνων.

«Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους», λέει ο εμπειρογνώμονας του WGC Μάλιγκαν. Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να γίνουν πιο ανεξάρτητες από το δολάριο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές στην περίπτωση της Ρωσίας, καθώς η χώρα αυξάνει σταθερά τα αποθέματα χρυσού επί 13 χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ρωσία αγόραζε περισσότερους από 200 τόνους χρυσού κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το WGC, η χώρα χρηματοδότησε την αγορά το 2018 κυρίως μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού στην Τουρκία. Η χώρα αντιμετώπισε σοβαρή νομισματική κρίση το φθινόπωρο του 2018. Μόνο τον περασμένο Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα έριξε 16 τόνους χρυσού για την υπεράσπιση του εθνικού νομίσματος. Παρ ‘όλα αυτά, προχωρά σε μια σημαντική αύξηση των αποθεμάτων χρυσού.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν πρόσφατα γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, τόσο το ρούβλι όσο και η λίρα υποτιμήθηκαν κατά περιόδους μαζικά.

Οι αγορές χρυσού έχουν επίσης πολιτική διάσταση, λέει ο Μάλιγκαν. «Οι χώρες θέλουν να αποφύγουν κάποιους κινδύνους από τη συγκέντρωση συναλλάγματος σε δολάρια» προσθέτει. Η ουγγρική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε επίσης στη μεγαλύτερη αγορά χρυσού, εδώ και 30 χρόνια, για να επιβάλει τις διαρθρωτικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Ρωσία θα συνεχίσει να αγοράζει πολύ χρυσό στο μέλλον. Ένας λόγος μπορεί να είναι οι «πιθανές νέες κυρώσεις και το αδύναμο ρούβλι». Άλλες αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αυξήσουν τις αγορές χρυσού, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο και, συνεπώς, οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου.

Επιπλέον, πολλές από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού, έχουν ιστορικά σχετικά μικρά αποθέματα. «Θέλουν να τα καλύψουν τώρα», λέει ο εμπειρογνώμονας του WGC Τζον Μάλιγκαν.

Μόνο λίγες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις: η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας πώλησε περίπου τέσσερις τόνους, η Budnesbank 3,9 τόνους. Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες πούλησαν το 2018 μόνο 15,6 τόνους στην αγορά.

Σύμφωνα με το WGC, η φρενίτιδα αγοράς των κεντρικών τραπεζών ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη της ζήτησης χρυσού το 2018, που ήταν αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το γεγονός ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν έχει αυξηθεί πιο πολύ οφείλεται στον αριθμό των υψηλών προμηθειών του WGC. Με 3347 τόνους, η παραγωγή των ορυχείων χρυσού έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ. Επίσης, η ποσότητα του χρυσού που ανακτάται από την ανακύκλωση έχει φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 1173 τόνων.

el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Έρχεται κάτι; Κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αγοράζουν συνεχώς τεράστιες ποσότητες χρυσού”
  1. ….μια πανηλιθια κατασταση των διποδων της ασιας για το ”’γυαλιζων”’ μεταλλο που κρεμαμενο στα αυτια των , στις μυτες των , στα χειλια των , στα βυζια των , στους ορχεις των , και αλλου στα αποκρυφα γυναικεια μερη νομιζαν και νομιζουν οτι ”’ναμπερ ουαν ”’ σκαταδες καλοντυμενοι. Η βαρβαροτητα ΠΑΝΤΟΤΕ ΛΑΜΠΟΚΟΠΟΥΣΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek