Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Έναν «μίνι-εγκέφαλο» δημιούργησαν επιστήμονες χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του αβάν-γκαρντ συνθέτη Άλβιν Λούσιερ – και τον αξιοποιούν δημιουργώντας νέα μουσική, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Αυτή η πρωτοποριακή συγχώνευση τέχνης και επιστήμης ονομάστηκε «Revivification» και φιλοξενείται στην Art Gallery of Western Australia στο Περθ έως τις 3 Αυγούστου.

Ο Λούσιερ ήταν ένας Αμερικανός ηχητικός πειραματιστής και συνθέτης που εξερεύνησε τον ρόλο του ανθρώπινου σώματος στη δημιουργία μουσικής. Είναι περισσότερο γνωστός για έργα όπως το «Music For Solo Performer» του 1965, το οποίο χρησιμοποιούσε εγκεφαλικά κύματα για την παραγωγή μουσικής, και το «I Am Sitting In A Room» του 1971, το οποίο κατέγραφε τις φυσικές ιδιότητες του δωματίου στο γινόταν η εκτέλεσή του, αναφέρει το NME.

Το 2018 άρχισε να συνεργάζεται με την ομάδα της Revivification και δύο χρόνια αργότερα, όταν έδινε μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον, συναίνεσε να δωρίσει αιμοσφαίρια στο πρότζεκτ. Επιστήμονες στο Χάρβαρντ τα επαναπρογραμμάτισαν σε βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε τρισδιάστατα οργανοειδή που μιμούνται πτυχές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο Λούσιερ πέθανε το 2021 σε ηλικία 90 ετών.

Ένας «μίνι-εγκέφαλος» παίζει μουσική
Τώρα, ο «μίνι-εγκέφαλος» βρίσκεται σε πλήρη επίδειξη, καθώς στεγάζεται μέσα σε μια εγκατάσταση από 20 ορειχάλκινες πλάκες. Ο «μίνι-εγκέφαλος» παράγει σήματα τα οποία στέλνουν παλμούς που χτυπούν τις πλάκες για να δημιουργήσουν «σύνθετες, παρατεταμένες αντηχήσεις που γεμίζουν το χώρο», σύμφωνα με την γκαλερί.

«Μας ενδιαφέρει πολύ να μάθουμε αν το οργανοειδές πρόκειται να αλλάξει ή να μάθει με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Γκάι Μπεν-Άρι, εκ των συντελεστών του Revivification.

«Όταν είπα στην κόρη του Λούσιερ, Αμάντα, για το πρότζεκτ, γέλασε. “Αυτό είναι τόσο πολύ ο μπαμπάς μου”, σκέφτηκε. “Λίγο πριν πεθάνει κανόνισε να παίζει για πάντα. Απλά δεν μπορεί να φύγει. Πρέπει να συνεχίσει να παίζει”».

Η ομάδα συζήτησε επίσης τους ηθικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από το έργο. «Ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό, μας ενδιαφέρουν πραγματικά αυτά τα μεγάλα ερωτήματα. Αλλά αυτό το έργο δεν δίνει τις απαντήσεις. Αντίθετα, θέλουμε να προκαλέσουμε συζητήσεις», δήλωσε ο Νέιθαν Τόμσον. «Μπορεί η δημιουργικότητα να υπάρξει έξω από το ανθρώπινο σώμα; Είναι ηθικό να το κάνουμε αυτό;».

cnn.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Επιστήμονες χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα νεκρού συνθέτη για να γράψουν μουσική”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek