Εκπληκτικά αποκαλυπτικό ρωσικό δημοσίευμα ρίχνει τις “μάσκες” για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις και το μακρύ “δόρυ” της Μόσχας στην περιοχή, την Άγκυρα.
Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό δημοσίευμα παραδέχεται το τεράστιο γεωπολιτικό και οικονομικό κόστος που θα έχουν οι ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ιστορική συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου που αποκάλυψε πρώτο στην Ελλάδα το Warnews247.
Oι Ρώσοι παραδέχονται δε, πως έχουν γλιτώσει τα χειρότερα μέχρι στιγμής καθώς ο East-Med δεν έχει κατασκευαστεί ούτε καν προχωρήσει.
Αφήνουν επίσης πολλές πιθανότητες αυτό να συμβεί στο μέλλον αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα Ελλάδας και Κύπρου καθώς και από τι θα πράξουν οι ΗΠΑ.
Αν δηλαδή θα αφήσουν την Τουρκία να λειτουργεί ως “proxy state” της Μόσχας πυρπολώντας τα δυτικά σχέδια ή αν θα βάλουν “φρένο”.
Ας δούμε το ρωσικό δημοσίευμα
Η συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου
“Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφώνησαν σε ένα σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από τα υπεράκτια πεδία των δύο χωρών για την οργάνωση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν είναι προς το συμφέρον των ρωσικών εταιρειών Gazprom και NOVATEK.
Ανεπαρκή τα ισραηλινά αποθέματα για τον East-Med;
Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν στο νέο έργο την αναγνώριση του γεγονότος ότι τα αποθέματα της ισραηλινής υφαλοκρηπίδας είναι ανεπαρκή για την κατασκευή ξεχωριστού αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια συνάντηση στην Ιερουσαλήμ μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς και του Αιγύπτου υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Ταρκ αλ-Μουλά την περασμένη Κυριακή.
Το έργο προϋποθέτει ότι το αέριο από το θαλάσσιο οικόπεδο Λεβιάθαν θα οδηγείται σε αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου του οικοπέδου Λεβιάθαν στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, εκτιμάται σε 535 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τον Ιανουάριο του 2020, το Ισραήλ άρχισε να εξάγει το αέριο που παράγεται από το Λεβιάθαν στην Αίγυπτο μέσω του αγωγού EMG μεταξύ της ισραηλινής Άσκελον και της αιγυπτιακής Ελ Αρίς.
Το νέο σχέδιο Ισραήλ-Αιγύπτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, καθώς και να επηρεάσει τη δημιουργία ενός νέου κέντρου βιομηχανίας φυσικού αερίου κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με Γερμανούς παρατηρητές.
Τα νέα του Ισραηλινο-Αιγυπτιακού έργου μειώνουν τις προοπτικές κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Κύπρου προς την Ελλάδα, ο οποίος θα ανταγωνίζεται σαφώς τις εξαγωγές της Gazprom.
Θεωρήθηκε ότι ο αγωγός East-Med θα επιτρέψει την παράδοση φυσικού αερίου από τα ισραηλινά οικόπεδα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» και τον κυπριακό «Αφροδίτη» – μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα και μετά στην Ιταλία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με τη σκοπιμότητα της χρηματοδοτικής στήριξης για αυτό το νέο στοιχείο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, για την απόκτηση φυσικού αερίου που παρακάμπτει τη Ρωσία το 2021-2022.
O East-Med υπάρχει ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων
Η κατασκευή του EastMed θα εξασθενίσει περαιτέρω τη θέση της Gazprom στην ελληνική, βουλγαρική και ιταλική αγορά, όπου ο ανταγωνισμός έχει ήδη ενταθεί μετά την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Trans-Adriatic Gas Pipeline (TAP) που ξεκίνησε το 2021.
Σύμφωνα με τον Στέφαν Βολφρουμ [Stefan Wolfrum], ερευνητή στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWP), το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παγώσει εντελώς στην ιδέα του EastMed.
Αυτό το ινστιτούτο συμβουλεύει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ωστόσο, το Ισραήλ δεν θέλει να περιμένει άλλα 5-10 χρόνια για την υλοποίηση του γιγαντιαίου έργου EastMed, επειδή μιλάμε για τον μακρύτερο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο», δήλωσε ο Στέφαν.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ειδικό, επιδιώκει να λάβει έσοδα από τις εξαγωγές γρηγορότερα για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου.
«Το γεγονός ότι το Λεβιάθαν πρόκειται να συνδεθεί με τα εργοστάσια ΥΦΑ στην Αίγυπτο είναι η παραδοχή ότι τα αποθέματα της ισραηλινής υφαλοκρηπίδας δεν είναι αρκετά για την κατασκευή ξεχωριστού αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
Και τα αποθέματα της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου και της Ελλάδας δεν έχουν επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο Ίγκορ Γιουσκόφ, κορυφαίος αναλυτής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας.
Κινδυνεύουν τα ρωσικά συμφέροντα
Ωστόσο, ακόμη και ένας σχετικά μικρός όγκος εφοδιασμού με αέριο του Ισραήλ δημιουργεί πρόσθετο ανταγωνισμό στις ευρωπαϊκές και τουρκικές αγορές της Gazprom και της NOVATEK, δήλωσε ο ειδικός.
«Η επιλογή με προμήθειες αγωγών φυσικού αερίου ήταν πιο επικίνδυνη για την Gazprom, ενώ η επιλογή με αιγυπτιακό υγροποιημένο φυσικό αέριο επηρεάζει επίσης τη NOVATEK, καθώς το 80% του φυσικού αερίου από το Yamal LNG πηγαίνει τώρα στην Ευρώπη.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα πάει σε αγορές όπου οι τιμές είναι υψηλότερες τώρα», εξηγεί ο Γιουσκόφ.
«Δεν αποκλείεται ότι στο μέλλον, το ισραηλινό αέριο μπορεί να γίνει ο κύριος πόρος για αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Σχετικά πρόσφατα, είδαμε ότι η παραγωγή στην Αίγυπτο μειώθηκε και η χώρα από εξαγωγέας έγινε εισαγωγέας φυσικού αερίου.
Τώρα η Αίγυπτος κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή. Αλλά κανείς δεν παρέχει εγγυήσεις ότι η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί, συνεχίζει ο ειδικός.
«Ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών προμηθειών από οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η παραγωγή ξεκίνησε πρόσφατα.
Η εισροή πρόσθετου φυσικού αερίου θα μειώσει τις τιμές για τους ήδη λειτουργούντες προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom.
Όμως, η επιλογή των παραδόσεων με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο θα είναι πιο ακριβή από τις παραδόσεις αγωγών, οπότε θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν οικονομικά », δήλωσε ο Στανισλάβ Μιτραχόβιτς, κορυφαίος εμπειρογνώμονας του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας, λέκτορας στο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι αγοραστές στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τη διαφοροποίηση τη αγοράς.
Σε αυτήν την περίπτωση, το πλεονέκτημα των τιμών θα παραμείνει στους προμηθευτές φυσικού αερίου – Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αλγερία.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Να τα βλέπουν οι Ρωσολάγνοι Νεοτσιφτετέλληνες…