Εφιαλτικές στιγμές στο Κονγκό: Εγκληματίες πολέμου καταδιώκουν στρατό από παιδιά
Μια ένοπλη πολιτοφυλακή, που κατηγορείται για ωμότητες στο Κονγκό, αποτελείται σε μεγάλο μέρος από παιδιά, ενώ η πολιτοφυλακή που σχηματίσθηκε για να την αντιμετωπίσει είναι ύποπτη για μια εκστρατεία εθνοτικών σφαγών και βιασμών, δήλωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ.
Η έκθεσή τους, στην οποία καταγράφονται βιαιότητες που ο ΟΗΕ λέει πως μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ρίχνει φως στον ρόλο των παιδιών σε μια σύγκρουση κατά την οποία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων που διέφυγαν από τη βία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) καταφεύγοντας στην Ανγκόλα.
«Οι αφηγήσεις τους πρέπει να χρησιμεύσουν ως σοβαρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της ΛΔΚ για να αναλάβει τώρα δράση ώστε να εμποδίσει τη βία αυτή να εξελιχθεί σε ευρύτερη εθνοτική αποκάθαρση», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.
«Καλώ την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει την πρωταρχική υποχρέωσή της να προστατεύει τους ανθρώπους όλων των εθνοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κασάι».
Μια πολιτοφυλακή, η Καμουίνα Νσάπου, πολεμάει εδώ και έναν χρόνο εναντίον της κυβέρνησης του Κονγκό και έχει εκτελέσει με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 79 ανθρώπους, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
«Η μεγάλη πλειονότητα των στοιχείων της Καμουίνα Νσάπου είναι παιδιά (κορίτσια και αγόρια), μερικά ακόμη και επτά ετών», προστίθεται.
Οι πρόσφυγες ήταν πεπεισμένοι πως η Καμουίνα Νσάπου έχει μαγικές δυνάμεις και τα μέλη της πολιτοφυλακής πιστεύουν πως τα μαγικά τους –στο πλαίσιο των οποίων νεαρά κορίτσια πίνουν το αίμα αποκεφαλισμένων θυμάτων– θα τους κάνουν ανίκητους, αναφέρεται στην έκθεση.
«Αυτή η γενικευμένη πεποίθηση για τις δυνάμεις της Καμουίνα Νσάπου και ο φόβος που προκαλεί σε τμήματα του πληθυσμού στο Κασάι μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί μια κακά οπλισμένη πολιτοφυλακή, αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από παιδιά, κατάφερε επί έναν χρόνο να αντισταθεί στις επιθέσεις ενός εκπαιδευμένου εθνικού στρατού».
Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες περιπτώσεις στις οποίες η Καμουίνα Νσάπου να έχει πραγματοποιήσει φόνους σε ευρεία κλίμακα με βάση την εθνοτική ταυτότητα, αναφέρεται στην έκθεση. Συνήθως τα μέλη της εκτελούν έναν κυβερνητικό αξιωματούχο και τον αποκεφαλίζουν, αφαιρώντας το κεφάλι του για να το κάψουν σε μια «ιερή πυρά».
Μια δεύτερη πολιτοφυλακή, η Μπάνα Μούρα, η οποία σχηματίσθηκε τον Μάριο ή τον Απρίλιο, φέρεται ότι εξοπλίζεται και υποστηρίζεται από τοπικούς ηγέτες και αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας, για να επιτεθεί στις εθνότητες Λούμα και Λούλουα, στις οποίες ανήκουν οι μαχητές της Καμουίνα Νσάπου.
«Ενώ η Καμουίνα Νσάπου αναφέρεται πως έχει πραγματοποιήσει στοχευμένους φόνους -κυρίως κρατικών πρακτόρων και ατόμων ύποπτων για μαγεία- από τον Απρίλιο 2017, η Μπάνα Μούρα φέρεται ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να εξαλείψει ολόκληρους τους πληθυσμούς των Λούμπα και των Λούλουα στα χωριά στα οποία επιτίθεται», αναφέρεται στην έκθεση.
Η Μπάνα Μούρα συχνά συνοδεύεται από κονγκολέζους στρατιώτες, οι οποίοι ευθύνονται για ωμότητες ανάμεσα στις οποίες είναι και η εκτόξευση ρουκετών στο εσωτερικό μιας εκκλησίας στις 10 Ιουνίου στο χωριό Τζιμπόκο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60-90 άνθρωποι που παρακολουθούσαν μια λειτουργία, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, η οποία επικαλείται τρεις διαφορετικούς μάρτυρες.
Σε μια επίθεση σε χωριό, η Μπάνα Μούρα σκότωσε με σφαίρες, διαμέλισε και ξεκοίλιασε ανθρώπους. Πολλοί αποκεφαλίσθηκαν ή κάηαν ζωντανοί, ανάμεσα στους οποίους οι ασθενείς σ’ ένα κέντρο υγείας, αναφέρεται στην έκθεση.
Μια γυναίκα που εξακολουθούσε να αιμορραγεί από τοκετό, βιάσθηκε με την κάνη ενός τουφεκιού.
Έπειτα από επίθεση της Μπάνα Μούρα σ’ ένα άλλο χωριό, ένας μάρτυρας είπε πως έθαψε 45 αποκεφαλισμένα πτώματα, αναφέρεται στην έκθεση.
«Μερικά στοιχεία της πολιτοφυλακής Μπάνα Μούρα φέρεται ότι επιλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από πράκτορες του κράτους για τις υποτιθέμενες μαγικές δυνάμεις τους ώστε να εξουδετερώσουν τα μάγια που χρησιμοποιεί η Καμουίνα Νσάπου», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ έχει εντοπίσει 80 ομαδικούς τάφους στην περιοχή του Κασάι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
newsbomb.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice