“Το Αζερμπαϊτζάν χάρη σε ισραηλινή βοήθεια και ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα κατάφερε να καταστρέψει βαλλιστικό πύραυλο Iskander και (πάνω από ένα) ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Tα όπλα των Αρμενίων είχαν εξουδετερωθεί εξαρχής”.
Σοβαρό πρόβλημα στην Μόσχα δημιουργούν οι πληροφορίες περί εύκολης καταστροφής/αχρήστευσης ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και βαλλιστικού πυραύλου Iskander στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ από ισραηλινό Α//Α σύστημα Barak-8 και drones “καμικάζι”
Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει 12 πυροβολαρχίες Barak-8 και 75 αντιαεροπορικούς πυραύλους που αποκτήθηκαν από το Ισραήλ το 2018.
Το αντιαεροπορικό σύστημα Barak-8 στηρίζεται στη χρήση τριών διαφορετικών αντιαεροπορικών βλημάτων: Ένα για το μικρό βεληνεκές (0-35 χιλιόμετρα), ένα για το μέσο βεληνεκές (35-70 χιλιόμετρα) και ένα για το μεγάλο βεληνεκές (70-100 χιλιόμετρα).
Πως καταστράφηκε βαλλιστικός πύραυλος Iskander
“Η Αρμενία εκτόξευσε τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο Iskander εναντίον του Μπακού. Αν ο πύραυλος είχε περάσει την αντιαεροπορική άμυνα του Αζερμπαϊτζάν, θα υπήρχαν πολλοί νεκροί.
Ευτυχώς ο πύραυλος δεν πέρασε. Το αντιαεροπορικό σύστημα του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να το καταρρίψει.
Η Ρωσία ενθάρρυνε την Αρμενία να κάνει χρήση των βαλλιστικών πυραύλων Iskander και παρείχε υλικό λογιστικής υποστήριξης. Ο σκοπός ήταν να πιεστεί το Αζερμπαϊτζάν να συνθηκολογήσει και να δεχτεί την εκεχειρία.
Όμως το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Barak-8 κατέρριψε τον βαλλιστικό πύραυλο Iskander
Ευτυχώς δεν έγινε περαιτέρω χρήση του συγκεκριμένου βαλλιστικού συστήματος από την Αρμενία. Θα υπήρχε κλιμάκωση. Αυτό έπεισε και το Αζερμπαϊτζάν να συνθηκολογήσει αργότερα
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται και από στρατιωτικό αξιωματούχο της Αρμενίας που παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι όντως το Γερεβάν έκανε χρήση Iskander τον Νοέμβριο” αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες των Αζέρων.
“Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου αλλά δεν θα πω που” είπε ο Συνταγματάρχης Movses Hakobyan.
“Η Ρωσία μας είχε παραδώσει προμήθειες κατά την διάρκεια του πολέμου” πρόσθεσε.
Ermenistan medyası #Karabağ savaşında S-300’lerin nasıl vurulduğunu gösteren kamere görüntüsü yayınladı pic.twitter.com/Z3IvtiH0Cy
— Ceyhun Aşirov (@CeyhunAsirov) January 6, 2021
Πώς το Μπακού κατέστρεψε τους S-300 με ισραηλινά drones “καμικάζι”
Η στρατηγική του Αζερμπαϊτζάν κινήθηκε σε 3 επίπεδα:
- Μετατρέψτε τα μονοκινητήρια αεροσκάφη Antonov της σοβιετικής εποχής σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη
- Χρησιμοποιήστε τα Antonov για να ξεγελάσει τους S-300
- Επιτέθηκε στη συνέχεια με ισραηλινά drones “καμικάζι”
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε αεροσκάφη-δόλωματα για να προσελκύσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την Αρμενία.
Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν μια εξελιγμένη μέθοδο για την καταστροφή των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 κατά τη διάρκεια του πολέμου Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνδυάζοντας μονοκινητήρια αεροπλάνα Σοβιετικής εποχής με ισραηλινά drones”αυτοκτονίας”
Η λύση ήταν απλή: Το Αζερμπαϊτζάν χρειαζόταν ένα αεροσκάφος-δόλωμα για να δελεάσει και να εντοπίσει τα ρωσικά συστήματα. Το Μπακού άρχισε να χρησιμοποιεί ένα μονοκινητήριο Antonov An-2 της σοβιετικής εποχής, τα οποία δεν κοστίζουν περισσότερα από 100.000 $ και ήταν άμεσα διαθέσιμα.
Οι μηχανικοί του Αζερμπαϊτζάν μετέτρεψαν τα αεροπλάνα σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αντικαθιστώντας τον πιλότο με ένα κιτ που επιτρέπει το τηλεχειρισμό.
«Τα Antonov θα εμφανίζονταν στο ραντάρ ως στρατιωτικά αεροσκάφη και θα ενεργοποιούσαν τα συστήματα S-300», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Και έπειτα τα ισραηλινά Harop γνωστά ως «drones kamikaze» θα ανατίναζαν, τα ρωσικά συστήματα».
Μια δορυφορική εικόνα που δημοσιεύθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Οκτώβριο έδειξε ότι το Αζερμπαϊτζάν μετέφερε 50 An-2 στο αεροδρόμιο Yevlakh, κοντά στην πόλη Γκάνα.
«Ο ρωσικός στρατός, όπως και οι Αρμένιοι, δεν ενεργοποιούν τα συστήματά τους, εκτός αν δουν απειλή στο ραντάρ», είπε ο Can Kasapoglu, διευθυντής του τουρκικού Think-Tank EDAM.
«Το Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάστηκε να αλλάξει το πραγματικό σχήμα των Αντόνοφ, απλώς έπρεπε να εμφανιστούν ως στρατιωτικά αεροσκάφη στο ραντάρ».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ρωτάω, όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 γιατί η ΗΠΑ δεν απείλησε και δεν έθεσε κυρώσεις ? Θα σας πω εγώ..γιατί, γιατί τους χαρίσαμε στην Αμερική για δικούς τους κρυφούς σκοπούς, πιθανόν για να φυλάνε τις απόρρητες εγκαταστάσεις που χτίσανε για την ΕΛΙΤ που κοστίζουν 25 τρισ δολλάρια.