Λευκός Οίκος
Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Τύπου
13 Οκτωβρίου 2016 Εκτελεστικό Διάταγμα – Συντονισμός προσπαθειών προετοιμασίας του Έθνους για Εκδηλώσεις Διαστημικού Καιρού
πάμε λίγο πίσω
Σε μία ειδική εκδήλωση τύπου στις 18.02.2005 στα κεντρικά γραφεία της NASA Δύο επιστημονικές ομάδες έκαναν αναφορά σχετικά την φωτεινότερη καταγεγραμμένη έκρηξη Μάγναστρου της 27ης Δεκεμβρίου 2004.
https://www.nasa.gov/vision/universe/watchtheskies/swift_nsu_0205.html
Κέμπριτζ
Ένα εξωτικό αντικείμενο με διάμετρο μόλις 20 χιλιόμετρα ήταν η πηγή μιας πανίσχυρης έκρηξης που κυριολεκτικά έκανε την ατμόσφαιρα τη Γης να λάμψει στιγμιαία στις 27 Δεκεμβρίου 2004, λούζοντάς την με ακτίνες γάμμα από απόσταση 30 έως 50 χιλιάδων ετών φωτός. Το άστρο νετρονίων απελευθέρωσε σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου την ενέργεια που εκπέμπει ο Ήλιος σε 100.000 χρόνια.
Η λάμψη, διάρκειας περίπου 0,25 δευτερολέπτων, είναι η ισχυρότερη έκλαμψη ακτίνων γάμμα (πρωτονίων υψηλής ενέργειας) που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Γαλαξία μας και σίγουρα η φωτεινότερη (όπως έγινε ορατή από τη Γη) από κάθε άλλη στη σύγχρονη Αστρονομία.
Αν η πηγή της ακτινοβολίας βρισκόταν σε απόσταση έως και δέκα ετών φωτός θα είχε εξαφανίσει το στρώμα του όζοντος στη Γη και πιθανότατα θα πυροδοτούσε μαζική εξαφάνιση ειδών.
Το φαινόμενο καταγράφηκε από δεκάδες δορυφόρους και επίγεια τηλεσκόπια, επιτρέποντας σε επιστήμονες να εντοπίσουν την πηγή του: Η έκλαμψη δημιουργήθηκε λόγω μαγνητικού «σεισμού» στην επιφάνεια ενός «μάγκνεταρ» (magnetar), στην άλλη άκρη του Μίλκι Γουέι, στον αστερισμό του Τοξότη.
Καλιτεχνική απεικόνηση animation, της έκλαμψης ακτίνων γάμμα στις 27 Δεκεμβρίου 2004, καθώς αυτές επεκτείνονται από το SGR 1806-20 και επηρεάζουν τη γήινη ατμόσφαιρα (χωρίς ήχο). Credit: NASA
https://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a020000/a020000/a020077/a010084_H264_640x480.mp4
Οι μάγκνεταρ είναι ένα σπάνιο είδος άστρου νετρονίων, το νεκρό, μικρό και πυκνό σώμα που απομένει από το θάνατο και την κατάρρευση μεγάλων άστρων. Η ιδιομορφία των μάγκνεταρ είναι ότι διαθέτουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο δισεκατομμύρια φορές ισχυρότερο από της Γης.
Ένας μάγκνεταρ θα μπορούσε να σβήσει τα δεδομένα σε μια πιστωτική κάρτα από απόσταση 160.000 χιλιομέτρων, αναφέρει το NewScientist.com.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Γκένσλερ του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, εκτιμούν ότι η έκλαμψη προκλήθηκε από σεισμό στην επιφάνεια του μάγκνεταρ. Ο σεισμός δημιουργήθηκε από την απότομη ανακατανομή επιμέρους μαγνητικών πεδίων και με τη σειρά του προκάλεσε μεγαλύτερες μαγνητικές μεταβολές και εκπομπή ακίνων γάμμα. Η έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Nature.
Πάντως παρόμοιες εκλάμψεις ακτίνων γάμμα, και μάλιστα ισχυρότερες, έχουν καταγραφεί και εκτός του Γαλαξία μας. Οι πλέον ισχυρές πιστεύεται ότι δημιουργούνται κατά τη γέννηση μαύρων τρυπών.
Οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα είναι τόσο ισχυρές ώστε θα μπορούσαν να αποστειρώσουν οποιονδήποτε πλανήτη από απόσταση αρκετών ετών φωτός. (news.in.gr/)
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004 είχαμε το σεισμό και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού
Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες καθώς τουλάχιστον 300.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ισχυρά παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι).
Και τώρα, στις 26 Δεκεμβρίου 2016 περιμένουν ένα δεύτερο μεγαλύτερο κύμα ενέργειας
https://www.youtube.com/watch?v=0isfkb0duN4
filarianna1
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Αντε παλι δεν θα κοιμηθώ απόψε με αυτά που διαβάζω. Τελικά τι να την κάνω την τηλεόραση καλύτερο θρίλερ είστε !
Ρε, είπαμε… εχεμύθεια…