Διαφημίσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι χωρίς αμφιβολία η σκληρότερη ένοπλη σύγκρουση των τελευταίων ετών. Μια τόσο αιματηρή σύγκρουση μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς οι απλοί άνθρωποι αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε ακραίες και δύσκολες συνθήκες.

Οι πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από εμπειρίες ανθρώπων που βίωσαν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του πολέμου και τις εξιστόρησαν σε μέσα ενημέρωσης.

Αυτές συνοψίζονται σε δέκα σημαντικά, κατά τη γνώμη τους, μαθήματα επιβίωσης:

1. Συγκεντρώνουμε τρόφιμα και νερό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι ξέμειναν από τρόφιμα, είτε γιατί είχαν κλείσει όλα τα καταστήματα είτε γιατί είχαν αποκλειστεί στις οικίες τους λόγω επικινδυνότητας στους δρόμους. Όσοι είχαν προνοήσει να δημιουργήσουν απόθεμα ήταν σε ευνοϊκότερη θέση. Το ίδιο ίσχυε και για το νερό σε περίπτωση διακοπής της υδροδότησης. Όσοι είχαν φυλάξει νερό σε βαρέλια και δεξαμενές είχαν νερό για να πλυθούν οι υπόλοιποι έψαχναν για εμφιαλωμένα απλά για να μην διψάσουν.

2. Δημιούργουμε απόθεμα φαρμάκων. Τα φάρμακα είναι εξίσου πολύτιμα με την τροφή και το νερό καθώς εξαρτάται η ζωή μας από αυτά. Ειδικά σε περιπτώσεις ανθρώπων που τα χρειάζονται καθημερινά. Διατηρούμε ένα φαρμακείο με επιδέσμους, ιώδιο, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για εμετό και διάρροια μαζί με ότι άλλο νομίζουμε ότι θα μας χρειαστεί.

3. Οι υπόγειοι χώροι προσφέρουν προστασία. Σε μια πόλη που δέχεται βομβαρδισμό το μόνο ασφαλές μέρος είναι τα υπόγεια. Ιδανικότερα αν πρόκειται για οργανωμένο καταφύγιο. Αν δεν υπάρχει στην περιοχή μας, αναζητούμε εναλλακτικούς χώρους όπως είναι το μετρό και τα υπόγεια πάρκινγκ. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να κοιμηθούμε μακριά από παράθυρα γιατί σε περίπτωση βομβαρδισμού πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από σπασμένα τζάμια.

4. Η συμπεριφορά και τα ρούχα μας μπορεί να μας σκοτώσουν. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ουδέτεροι, όχι μόνο όσον αφορά τις πράξεις και τη συμπεριφορά, αλλά και όσον αφορά τα ρούχα και την εμφάνιση μας γενικότερα. Ακόμη και μια γενειάδα ή ένα ασυνήθιστο χτένισμα μπορεί να μας οδηγήσει σε μπελάδες. Οτιδήποτε πάνω μας τραβά τα βλέμματα των ενόπλων που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας μπορεί να αποβεί μοιραίο.

5. Μαθαίνουμε να περνάμε τα σημεία ελέγχου. Ο σκοπός κάθε σημείου ελέγχου είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη υπόπτων. Στα σημεία ελέγχου, οι γυναίκες και τα παιδιά δεν ελέγχονται τόσο διεξοδικά όσο οι άνδρες. Επίσης, στα ιδιωτικά αυτοκίνητα γίνεται πιο σχολαστικός έλεγχος από ότι στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Ας σκεφτούμε ότι ίσως είναι καλύτερο να πάρουμε το τρένο ή το λεωφορείο. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να ταξιδεύουμε χωρίς πολλές αποσκευές ντυμένοι κατάλληλα ώστε αν μας κατεβάσουν ή αφήσουμε μόνοι μας ένα όχημα να μπορέσουμε να περπατήσουμε για μεγάλη απόσταση.

6. Έχουμε πάντα μαζί μας ταυτότητα ή ακόμη και διαβατήριο. Οι στρατιώτες στα σημεία ελέγχου θα απαιτήσουν ταυτότητα ή κάθε άλλο έγγραφο που θα πιστοποιεί τα πραγματικά μας στοιχεία. Πολλοί άνθρωποι είχαν μαζί με την ταυτότητα και το διαβατήριο γιατί δεν γνώριζαν πότε και υπό ποιες συνθήκες θα χρειαστεί να περάσουν τα σύνορα. Το να έχουμε έγγραφα μαζί μας είναι πολύ σημαντικό γιατί θα μας γλιτώσει από αρκετούς μπελάδες.

7. Χρησιμοποιούμε μετρητά. Σε μια εμπόλεμη κατάσταση η ύπαρξη μετρητών είναι επιβεβλημένη. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σταματήσουν οι τράπεζες να λειτουργούν. Στα ΑΤΜ συνήθως υπάρχουν τεράστιες ουρές ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονταν περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων. Τα μετρητά σου δίνουν την δυνατότητα να βρεις αγαθά με μεγαλύτερη ευκολία. Ένα άλλο θέμα είναι πως θα προφυλάξουμε τα χρήματα και τα κοσμήματα μας. Μπορούμε να τα κρύψουμε σε οποιαδήποτε κρυψώνα θεωρούμε πιο ασφαλή. Σε παπούτσια, παιδικά παιχνίδια, ακόμη και σε μια τσάντα με βρώμικες πάνες.

8. Δεν κουβαλάμε όπλο. Γιατί σε ένα τυχαίο έλεγχο μπορεί να μας συλλάβουν και να βρεθούμε στην φυλακή. Ακόμη και ένα μαχαίρι είναι ικανό για να μας θεωρήσουν ύποπτους.

9. Δεν πλησιάζουμε ένοπλες ομάδες. Αποφεύγουμε τις ομάδες ενόπλων γιατί δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές τους προθέσεις. Είναι συχνό το φαινόμενο σε έκρυθμες καταστάσεις να εμφανίζονται παραστρατιωτικές ομάδες που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες και προβαίνουν σε κλοπές και βιασμούς.

10. Διαθέτουμε ηλιακό φορτιστή. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι και αυτό της επικοινωνίας. Σε περιοχές που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση πολλοί άνθρωποι ψάχνουν σημεία στα οποία θα μπορέσουμε να φορτίσουμε το κινητό τους. Ένας ηλιακός φορτιστής θα μας διευκολύνει αρκετά.

epiviosi.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από GiorgosDimou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek