Διαφημίσεις

Νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας βρήκαν έναν τρόπο να μεταφράσουν τις σαρώσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε λέξεις χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτεί το διάσημο πλέον πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ικανότητα να μιλούν. Είναι μόνο μια πρωτοποριακή εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει και φαίνεται έτοιμη να αγγίξει κάθε μέρος της ζωής μας και της κοινωνίας μας.

«Δεν μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τον όρο ‘διάβασμα μυαλού’. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία δημιουργεί πράγματα για τα οποία στην πραγματικότητα δεν είμαστε ικανοί» λέει ο Αλεξάντερ Χαθ, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης και επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας που προσφέρθηκε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για αυτή τη μελέτη, περνώντας πάνω από 20 ώρες σε ένα μηχάνημα λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) ακούγοντας ηχητικά αρχεία ενώ το μηχάνημα κατέγραφε λεπτομερείς φωτογραφίες του εγκεφάλου του.

Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανέλυσε τον εγκέφαλό του και τον ήχο που άκουγε και, με την πάροδο του χρόνου, κατάφερε τελικά να προβλέψει τις λέξεις που άκουγε απλώς παρακολουθώντας την εγκεφαλική του δραστηριότητα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το γλωσσικό μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT. Tο νέο μοντέλο έμαθε πώς κατασκευάζονται οι προτάσεις, ουσιαστικά πώς μιλούν και σκέφτονται οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν το μοντέλο ώστε να αναλύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του Χαθ και των άλλων εθελοντών ενώ άκουγαν συγκεκριμένες λέξεις. Τελικά η τεχνητή νοημοσύνη έμαθε αρκετά ώστε να μπορεί να προβλέψει τι άκουγαν ή έβλεπαν ο Χαθ και οι άλλοι παρακολουθώντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αυτή υπόσχεται πολλά αλλά είναι ακόμη στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της. «Η πραγματική πιθανή εφαρμογή αυτού είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν» αναφέρει ο Χαθ που με τους συνεργάτες του εκτιμούν ότι θα μπορούσε αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από άτομα με σύνδρομο «κλειδώματος», θύματα εγκεφαλικού και άτομα των οποίων ο εγκέφαλος λειτουργεί αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν.

«Η δική μας είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορούμε να έχουμε αυτό το επίπεδο ακρίβειας χωρίς χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Επομένως, πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα σε αυτόν τον δρόμο για να βοηθήσουμε πραγματικά άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε νευροχειρουργική επέμβαση» λέει ο Χαθ.

Naftemporiki.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “ChatGPT: Η τεχνολογία του μπορεί να μεταφράζει τις σκέψεις ατόμων με αδυναμία επικοινωνίας”
  1. https://www.facebook.com/groups/601694366920532/posts/1662290524194239/
    Τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα επηρεάζουν τον #καιρό, όπως συνέβη χθες στην Ολλανδία. Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου και την νεφοκάλυψη, επίδραση που μπορεί να γίνει αισθητή έως και 150 χιλιόμετρα μακριά.

  2. η ταχνολογια επηρεαζει σιγουρα….στις εκλογες φανηκε καθαρα…η σεγκιουλαρ με τα ποσοστα της ΑΙ…. % μπονους στον κουλη η σεγκιουλαρ ΑΙ..σιχτηρ…οι Τουρκοι θα χτυπησουν”τωρα”αν ειναι προσυμφωνημενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek