Διαφημίσεις

Πόλη του Βατικανού (Reuters) : Η κρίσιμη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και των Χιλιανών επισκόπων με θέμα την συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα, έληξε την Πέμπτη εν μέσω αυξανόμενων εικασιών μεταξύ κληρικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι ορισμένοι από αυτούς θα παραιτηθούν.

Το Βατικανό ανακοίνωσε,  ότι με το πέρας των τετραήμερων συναντήσεων, ο πάπας παρέδωσε στον καθέναν από τους 34 επισκόπους επιστολή. Ο Φραγκίσκος δήλωσε πως οι συζητήσεις ήταν “ειλικρινείς” και οτι συζήτησαν  “οδυνηρά γεγονότα που αφορούν καταχρήσεις – ανηλίκων, εξουσίας και συνείδησης .”

Ανάφερε ότι οι επίσκοποι συμφώνησαν σε βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η ενότητα των Εκκλησιών, χωρίς όμως να επεκταθεί. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με “την αποφασιστική πρόθεση να αποκατασταθεί η ζημία που έχει γίνει” , δήλωσε ο Πάπας.

Ένας από τους επισκόπους αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή και υπάρχει εντεινόμενη φήμη,  ότι ο ίδιος ή το Βατικανό ίσως ανακοινώσει την παραίτηση ενός ή περισσοτέρων επισκόπων που συνεπλάκησαν στο σκάνδαλο που κλόνισε τη χώρα.

Το βασικό πρόσωπο της κρίσης,  είναι ο Χουάν Μπάρος, τον οποίο ο πάπας όρισε αρχιεπίσκοπο στην πόλη Οσόρνο το 2015, παρά τις κατηγορίες ότι είχε συγκαλύψει την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον μέντορά του, τον ιερέα Φερνάντο Καραντίμα. Ο Μπάρος ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ένας εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την έκθεση της εφημερίδας Clarin της Αργεντινής ότι ο Μπάρος και αρκετοί άλλοι επίσκοποι είχαν προσφέρει στον πάπα τις παραιτήσεις τους.

Ο επίσκοπος του Σαν Μπερνάρντο, Χουάν Ιγνάσιο Γκονζάλες, κατά την έναρξη των συναντήσεων, δήλωσε ότι δεν εξαρτάται από αυτούς η παραίτηση ή η απομάκρυνση ορισμένων εμπλεκόμενων επισκόπων, όπως ζητούν πολλοί Χιλιανοί, αλλά είναι μία απόφαση που πρέπει να παρθεί από κοινού, με τον Πάπα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Χιλή τον περασμένο Ιανουάριο, ο Φραγκίσκος είχε δηλώσει ότι δεν είχε αποδείξεις εναντίον του Μπάρος, πίστευε ότι ήταν αθώος και ότι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, οι κατηγορίες εναντίον του ήταν “συκοφαντικές.”

 

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή στη Ρώμη, ο Πάπας, επικαλούμενος νέες πληροφορίες, έστειλε στη Χιλή τον Αρχιεπίσκοπο της Μάλτας Τσάρλς Σκικλούνα συνοδευόμενο από τον Ισπανό ιερέα Τζόρντι Μπερτομέου, προκειμένου να διερευνήσουν τις κατηγορίες. Ο Σκικλούνα, μετά από συνεντεύξεις με τα θύματα, τους μάρτυρες και άλλα μέλη της Εκκλησίας, εκπόνησε έκθεση 2.300 σελίδων η οποία εξετάστηκε σε συναντήσεις του Βατικανού.

Η εικασία ότι θα μπορούσε σύντομα να υπάρξουν δραστικές ανακοινώσεις , ενισχύθηκε την Πέμπτη, καθώς ο Τζόρντι Μπερτομέου , ο Ισπανός ιερέας που βοήθησε τον Σκικλούνα στην έρευνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι «αναμένουν κάποια μέτρα».

Σύμφωνα με τη New York Times ο Μπερτομέου φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένονται “σημαντικά” μέτρα για την αποκατάσταση της εκκλησίας της Χιλής.  “Αυτό που είναι βέβαιο,  είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την καθολική εκκλησία, όχι μόνο για τη Χιλή”, είπε έξω από το οίκημα όπου διαμένουν οι Χιλιανοί επίσκοποι.  “Δεν είναι σύνηθες να συγκαλείται εδώ μια ολόκληρη διάσκεψη επισκόπων.  Ως εκ τούτου, αν βρισκόμουν στη θέση σας, θα περίμενα μέτρα και συμπεράσματα που θα είναι σημαντικά.”

Τα θύματα κατηγόρησαν επίσης άλλους επισκόπους, είτε για συγκάλυψη των σεξουαλικών κακοποιήσεων από τον Φερνάντο Καραντίμα, με την καθυστέρηση των ερευνών, ή τη δυσφήμησή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δαιμονοποίησή τους σε ιδιωτικές συνομιλίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τον περασμένο μήνα, ο Φραγκίσκος συνάντησε τον Χουάν Κάρλος Κρούζ, τον Τζέιμς Χάμιλτον και τον Χοσέ Άντρες Μορίγιο, τρεις άνδρες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από το Καραντίμα όταν ήταν έφηβοι στο Σαντιάγκο.

Ο Καραντίμα, ο οποίος δεκαετίες πριν, είχε εκπαιδεύσει 4 επισκόπους, κρίθηκε ένοχος σε μια έρευνα του Βατικανού το 2011,  για την σεξουαλική κακοποίηση αγοριών στο Σαντιάγκο, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Δεν αντιμετώπισε ποτέ την πολιτική δικαιοσύνη για λόγους παραγραφής. Τώρα, σε ηλικία 87 ετών, ο Καραντίμα ζει σε νοσηλευτικό ίδρυμα στη Χιλή, ενώ εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από filarianna1

«Η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία και αυτό γιατί η φαντασία είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της τις πιθανότητες. Η αλήθεια όχι.» Tο έκφρασε ο Μπάιρον, μα εγώ προτιμώ τον Μαρκ Τουαίην και το ταξίδι του στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek