Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump διακήρυξε πως οι επιδρομές «κατέστρεψαν πλήρως και ολοκληρωτικά» τρεις βασικές υποδομές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μια διαρροή απόρρητης έκθεσης της DIA (Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών) αμφισβητεί ευθέως αυτή την εκτίμηση
Ένας πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε στην Ουάσινγκτον λίγα μόλις 24ωρα μετά τους σφοδρούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump διακήρυξε πως οι επιδρομές «κατέστρεψαν πλήρως και ολοκληρωτικά» τρεις βασικές υποδομές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μια διαρροή απόρρητης έκθεσης της DIA (Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών) αμφισβητεί ευθέως αυτή την εκτίμηση.
Η πραγματικότητα φαίνεται να είναι πολύ πιο σύνθετη. Η έκθεση αναφέρει πως οι επιθέσεις πιθανότατα καθυστέρησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για λίγους μήνες — όχι χρόνια, και πως δεν καταστράφηκε το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου.
Μάχη πληροφοριών εν μέσω γεωπολιτικής έκρηξης
Η υπόθεση αποκτά νέα διάσταση, καθώς κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Trump, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Pete Hegseth, προσπαθούν να αποδομήσουν την έκθεση, επικαλούμενοι ότι αυτή είχε χαρακτηριστεί ως «χαμηλής αξιοπιστίας».
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα αρχικά συμπεράσματα βασίζονταν σε περιορισμένα δεδομένα (κυρίως δορυφορικές εικόνες) και δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανθρωπογενείς ή ηλεκτρονικές πηγές πληροφοριών.
Όπως τονίζει ο πρώην αναλυτής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Mark Montgomery: «Η φράση ‘χαμηλή αξιοπιστία’ χρησιμοποιείται πάντα σε πρώτες αξιολογήσεις. Δεν σημαίνει ψευδές — σημαίνει ατελές».
Διπλωματικός απόηχος και ερωτήματα στρατηγικής φύσης
Η δημοσιοποίηση της διαρροής και η εσωτερική σύγκρουση για την αξιολόγηση της αποστολής δημιουργεί:
• Αβεβαιότητα για τις δυνατότητες των ΗΠΑ να καταστρέψουν πυρηνικές εγκαταστάσεις με πλήρη επιτυχία
• Ρωγμές στην εικόνα αποφασιστικότητας της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης
• Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προληπτικής στρατηγικής αποτροπής, σε μια περίοδο που το Ιράν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πυρηνική οριογραμμή
Η τελική εικόνα θέλει χρόνο — και υπομονή
Όπως εξηγεί ο Rob Greenway, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί Trump:
«Χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για μια υψηλής ακρίβειας εκτίμηση ζημιών. Τα χτυπήματα ήταν σφοδρά, αλλά μιλάμε για υπόγειες εγκαταστάσεις. Δεν είναι όλα ορατά από δορυφόρο.»
Εκτιμάται ότι η επίθεση περιλάμβανε περισσότερους από 14 βομβαρδισμούς GBU-57 των 30.000 λιβρών, ενώ χρησιμοποιήθηκε διπλάσια ποσότητα πυρομαχικών από το απαραίτητο «για να διασφαλιστεί πως δεν θα χρειαστεί επανάληψη».
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Η αμερικανική επιδρομή προκάλεσε μόνιμο πλήγμα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή αποτέλεσε απλώς μια προσωρινή καθυστέρηση και πολιτική επίδειξη ισχύος;
Καθώς οι υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών ενισχύουν το σκηνικό με νέα δεδομένα, η μάχη για την αφήγηση — και την αλήθεια — μαίνεται όχι μόνο στα πεδία μάχης, αλλά και στις αίθουσες εξουσίας της Ουάσινγκτον.
bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice