Ιδρυτής της Βικιπαίδεια είναι ο Τζίμι Γουέιλς (Jimmy Wales), επιχειρηματίας του διαδικτύου, από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Η Βικιπαίδεια εμφανίστηκε στο διαδίκτυο το 2001 και ήταν βασισμένη σε ένα λογισμικό με την ονομασία Wiki.
To 2003 ο Γουέιλς ίδρυσε το Ίδρυμα Βικιμίντια (Wikimedia Foundation) ως Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό (ΜΚΟ), με έδρα την Φλόριντα των ΗΠΑ. Σήμερα, το Ίδρυμα Βικιμίντια έχει πλέον έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, ώστε να είναι κοντά στα μεγαθήρια της τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ, και απασχολεί 400 εργαζόμενους, παρουσιάζοντας ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 109 εκατομμύρια δολάρια.
Το Ίδρυμα Βικιμίντια με το επιχείρημα ότι ασχολείται με «εκπαιδευτικές δράσεις δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων», δεν φορολογείται. Λαμβάνει δε κρατική επιχορήγηση, ενώ οι χρηματικές δωρεές εκπίπτουν φορολογικά για τους δωρητές.
Tα εγχειρήματα του Ιδρύματος Βικιμίντια είναι πλέον τόσο πολυπληθή, ώστε συνθέτουν μια παγκόσμια κοινότητα. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλά τοπικά Παραρτήματα της μητρικής οργάνωσης, Ομάδες Χρηστών, αλλά και Θεματικές Οργανώσεις. Τα Παραρτήματα είναι αυτόνομοι οργανισμοί χωρίς νομικό έλεγχο ή ευθύνη για τους ιστοτόπους του Ιδρύματος Wikimedia και αντιστρόφως.
Στον επίσημο ιστότοπο του Ιδρύματος Βικιμίντια διαβάζουμε ότι μεταξύ των παλαιότερων δωρητών, αλλά και των πιο πρόσφατων του Κληροδοτήματος Βικιμίντια (Wikimedia Endowment) που δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, συγκαταλέγονται οι εξής:
• Ο Αμερικανο-εβραίος ουγγρικής καταγωγής Tζωρτζ Σόρος, με δωρεά 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, • Το νεοφιλελεύθερο αμερικανικό Ίδρυμα Tides (Tides Foundation), επενδυτικό ταμείο που χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων και ο Τζωρτζ Σόρος, γνωστό για τη χρηματοδότησή του στη περιβόητη Συμμαχία για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη (Alliance For Global Justice – AFGJ) που θεωρείται ότι υποκίνησε, μεταξύ άλλων, τις επιθέσεις του κινήματος Black Lives Μatter στις ΗΠΑ.
Το Ίδρυμα Tides υποτίθεται ότι ασχολείται με τα δικαιώματα των LGBT, των μεταναστών, των γυναικών, τη προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στη πραγματικότητα όμως είναι φερετζές εκατοντάδων φορέων του βαθέως αμερικανικού κράτους. Οι δωρεές του Ιδρύματος Tides στη Βικιπαίδεια από το 2016 ως το 2018, έφτασαν τα 15 εκατομμύρια δολάρια.
• Το αμερικανικό φιλανθρωπικό Ίδρυμα Alfred Sloan, με ιδρυτή τον Άλφρεντ Σλόαν, παλαιό πρόεδρο της Τζένεραλ Μότορς επί 30 χρόνια, με 9 εκατ. από το 2008 ως το 2019, • Το βρετανικό επενδυτικό ταμείο Arcadia του ζεύγους ιστορικών Λίζμπετ Ράουζινγκ (Lisbet Rausing) και Πίτερ Μπάλντουιν (Peter Baldwin) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αντικείμενο τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του οικοσυστήματος και της ανοιχτής πρόσβασης σε έργα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με 8,5 εκατ. από το 2017 ως το 2019,• To αμερικανικό Ίδρυμα Stanton, με ιδρυτή τον Φρανκ Στάντον (Frank Stanton), επί μακρόν πρόεδρο του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου CBS, και του μεγαλύτερου «εργοστάσιου» στρατιωτικών, πολιτικών μελετών και πληροφοριών Rand Corporation, που συνδέεται με τη CIA και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ, με 5,9 εκατ. από το 2009 ως το 2012.
• O Αμερικανο-εβραίος Craig Newmark, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του διαδικτύου, ιδρυτής της ιστοσελίδας Craigslist και χρηματοδότης της Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα, με 3,5 εκατ. από το 2016 έως το 2019, • H Amazon με 2 εκατ. το 2018-2019, • H Google με 2 εκατ. το 2019, η οποία κατευθύνει τις αναζητήσεις των χρηστών της κατευθείαν στα λήμματα της Βικιπαίδειας, • To Facebook με 1 εκατ. το 2018, που κι αυτό κατευθύνει τις αναζητήσεις των χρηστών του στη Βικιπαίδεια, • To Δίκτυο Omidyar (Omidyar Network), του Ιρανο-Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πιέρ Ομιντιάρ (Pierre Omidyar), ιδρυτή της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου e-Bay, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, με 2 εκατ. δολάρια το 2009,
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με δωρεά μη ανακοινώσιμου ποσού για το πρότζεκτ Wikipedia Zero, Η Wikipedia Zero ήταν ένα έργο του Ιδρύματος Wikimedia για την παροχή δωρεάν Wikipedia σε κινητά τηλέφωνα χωρίς καμία αξιολόγηση, ιδίως στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της πρόσβασης σε δωρεάν γνώσεις, ιδιαίτερα χωρίς κόστος χρήσης δεδομένων.
Εν ολίγοις,φανατικοί οπαδοί και παίκτες του μηδενισμού και της παγκοσμιοποιήσης, βάζουν χρήματα για να παρα-
μορφωθούμε δωρεάν και να εξυπηρετήσουμε την υστεροβουλία τους,
μέσω της ”παντογνώστριας” ιστοσελίδας…
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice