Διαφημίσεις

Το φωτόνιο, το μικροσκοπικό αυτό στοιχείο υπεύθυνο για την όραση μας, καθώς μεταφέρει τις οπτικές εικόνες στον εγκέφαλό μας (αλλά και στις κάμερες), απεικονίστηκε -καθώς είναι αδύνατον να φωτογραφηθεί – για πρώτη φορά από επιστήμονες. Και μοιάζει, με μάτι…

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έγραψαν ιστορία, κατορθώνονταν να επιτύχουν την πρώτη άμεση απεικόνιση του σχήματος ενός φωτονίου!

Το επίτευγμα είναι σημαντικό διότι τα φωτόνια είναι αδύνατο να φωτογραφηθούν! Ωστόσο οι επιστήμονες υπολόγισαν την κυματική τους λειτουργία και κατάφεραν να παράγουν μια ακριβή εικόνα ενός φωτονίου καθώς εκπέμπεται.

Τα φωτόνια είναι τα σωματίδια που μας επιτρέπουν να βλέπουμε, τόσο με τα μάτια μας όσο και με τις κάμερες. Όταν φτάνουν στον αμφιβληστροειδή ή τους αισθητήρες της κάμερας μας, φέρουν μαζί τους πληροφορίες σχετικά με την πηγή που τα εξέπεμψε ή αντικείμενα που έχουν «μεσολαβήσει» στην εικόνα, επιτρέποντας στον εγκέφαλο ή τις κάμερές μας να κατασκευάσουν μια εικόνα.

Ωστόσο τα φωτόνια δεν μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στον εγκέφαλό μας από άλλα φωτόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με κανέναν τρόπο.

Αυτό που σχολιάστηκε κατευθείαν, όπως θα δείτε, είναι το γεγονός ότι το φωτόνιο, που ουσιαστικά είναι τα «μάτια μας» μοιάζουν με… μάτι!

«Η οπτικοποίηση είναι μια ακριβής προσομοίωση ενός φωτονίου καθώς εκπέμπεται από ένα άτομο που βρίσκεται στην επιφάνεια ενός νανοσωματιδίου», δήλωσε ο Μπεν Γιουέν από τους συγγραφείς του New Atlas. «Το σχήμα του φωτονίου επηρεάζεται βαθιά από το νανοσωματίδιο, καθιστώντας χιλιάδες φορές πιο πιθανό το φωτόνιο να εκπέμπεται, και μάλιστα επιτρέποντάς του να επαναρροφηθεί από το άτομο πολλές φορές».

Το “σχήμα” ενός φωτονίου είναι δύσκολονα εντοπιστεί , ωστόσο μπορεί να υπολογιστεί η κατανομή έντασης, δηλαδή ένας χάρτης όπου υπολογίζεται που θα εντοπιστεί ένα φωτόνιο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι φωτεινότερες περιοχές υποδεικνύουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί το φωτόνιο εκεί όταν μετρηθεί η θέση του.

«Η οπτικοποίηση είναι ακριβώς αυτή η κατανομή ενός φωτονίου λίγο μετά την εκπομπή του», είπε ο Γιουέν. «Επειδή είναι ένα κβαντικό σωματίδιο δεν μπορείτε να το μετρήσετε με μία κίνηση καθώς η μέτρηση το καταστρέφει. Ωστόσο, αν επαναλάβατε τη μέτρηση του σημείου που ανιχνεύτηκε ένα φωτόνιο πολλές φορές, θα βλέπατε ακριβώς αυτή την κατανομή.

«Επιπλέον, και ένα από τα πιο περίεργα πράγματα σχετικά με την κβαντική μηχανική, είναι ότι πριν ανιχνευθεί το φωτόνιο, όλες οι λεπτομερείς πληροφορίες αυτής της κατανομής έντασης υπήρχαν ήδη μέσω αυτού που ονομάζουμε «κυματική συνάρτηση» του, που είναι ακριβώς αυτό που μπορέσαμε να υπολογίστε για πρώτη φορά», συνεχίζει ο Yuen.

«Ξεκινήσαμε να απαντήσουμε σε κάτι πολύ θεμελιώδες: Πώς εκπέμπονται πραγματικά τα φωτόνια από τα άτομα και τα μόρια και τι επίδραση έχει το περιβάλλον τους σε αυτό;» είπε ο Γιουέν. «Αυτό είναι κάτι που οι φυσικοί μπορούν να μοντελοποιήσουν με ακρίβεια μόνο σε ένα τέλειο κενό που περιέχει μόνο ένα άτομο/μόριο, αλλά τίποτα άλλο τριγύρω. Ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι το περιβάλλον μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο καμία θεωρία δεν μπόρεσε να συλλάβει πλήρως όλες τις λεπτομέρειες».

Για να το πετύχει αυτό, η ομάδα ξεκίνησε αναπτύσσοντας μια έκδοση της κβαντικής θεωρίας πεδίου που περιελάμβανε ένα νανοσωματίδιο πυριτίου που αλληλεπιδρά με φωτόνια. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ουσιαστικά άπειρες δυνατότητες για το πώς το νανοσωματίδιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένα συνεχές φάσμα φωτός. Ευτυχώς, η επιστημονική ομάδα βρήκε έναν τρόπο να το περιορίσει.

«Χρησιμοποιήσαμε έναν κλάδο των μαθηματικών που ονομάζεται σύνθετη ανάλυση για να μετατρέψουμε το πρόβλημα από ένα συνεχές σύνολο που βασίζεται στους πραγματικούς αριθμούς, σε ένα διακριτό σύνολο που βασίζεται σε ορισμένους διακριτούς μιγαδικούς αριθμούς», είπε ο Yuen. «Αν και μπορεί να φαίνεται «σύνθετο», αυτό απλοποίησε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντάς μας να το αναπαραστήσουμε ακριβώς ως αλληλεπίδραση με μερικές μόνο εκατοντάδες «σύνθετες» λειτουργίες φωτός.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η εργασία βελτιώνει δραστικά την κατανόησή μας για το πώς αλληλεπιδρούν το φως και η ύλη, κάτι που θα μπορούσε να έχει εφαρμογές σε ηλιακά κύτταρα, κβαντικούς υπολογιστές και αισθητήρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Review Letters.

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Απίθανη ανακάλυψη: Απεικονίστηκε το φωτόνιο – Έμειναν έκπληκτοι οι επιστήμονες με αυτό που μοιάζει..”
  1. Μια σφαίρα με τρεις μεγάλες οριζόντιες γραμμές με ένα κύκλο στη μέση. Χμ, ξέρω ακριβώς με τη μοιάζει και έχει αποικονιστει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ίσως αυτό βοηθήσει στο να καταλάβουμε εδώ στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει αγαπημένος λαός του Θεού, ούτε ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ… Ότι πιο παράλογο για τη Ζωή -Πηγη- Θεο-Ο Ων- Ανώτερο Εαυτό πείτε το όπως θέλετε, να έχει προτιμήσεις ανάμεσα στη δημιουργία του- του ιδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek