Διαφημίσεις

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε κατά 9,0% το 2021 στις 10.042 τεραβατώρες (TWh), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το 1985.

Στη διάσκεψη της COP26 το 2021, 40 κράτη συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα από τα ενεργειακά τους μείγματα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Bruno Venditti από το Visual Capitalist, παρά το γεγονός αυτό, το 2021, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση άνθρακα έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών παγκοσμίως, αναδεικνύοντας ότι η εξάλειψη του άνθρακα από το ενεργειακό μείγμα δεν θα είναι απλή υπόθεση.
Η ταχεία κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που θα απαιτούνταν για να επιτευχθούν οι καθαροί μηδενικοί στόχοι εκπομρών έως το 2050, με βάση μια ανάλυση του Ember είναι περίπου… ουτοπία με βάση τα δεδομένα που παρέχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Το χαμηλό κόστος (σε χρήμα) και το (υψηλό) περιβαλλοντικό κόστος

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε κατά 9,0% το 2021 στις 10.042 τεραβατώρες (TWh), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το 1985.
Ο κύριος λόγος είναι το κόστος.
Ο άνθρακας είναι το πιο προσιτό ενεργειακό καύσιμο παγκοσμίως.
Δυστυχώς, η χαμηλού κόστους ενέργεια έχει υψηλό κόστος για το περιβάλλον, με τον άνθρακα να είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 για την παραγωγή ενέργειας.

Η κατανάλωση από Κίνα και Ινδία

Η Κίνα έχει την υψηλότερη κατανάλωση άνθρακα, αποτελώντας το 54% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.
Η κατανάλωση της χώρας αυξήθηκε κατά 12% μεταξύ 2010 και 2020, παρά το γεγονός ότι ο άνθρακας αποτελεί χαμηλότερο ποσοστό του ενεργειακού μείγματος της χώρας σε σχετικούς όρους.
Μαζί, η Κίνα και η Ινδία αντιπροσωπεύουν το 66% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα και εκπέμπουν περίπου το 35% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Εάν προσθέσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μείγμα, αυτό φτάνει στο 72% της κατανάλωσης άνθρακα και στο 49% των εκπομπων αερίων ρύπων.

Πόσο επείγουσα είναι η σταδιακή κατάργηση

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι εκπομπές από τις τρέχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές ορυκτών καυσίμων είναι ήδη υπερδιπλάσιες από το ποσό που θα ωθούσε τον πλανήτη πάνω από 1,5°C υπερθέρμανση ένα επίπεδο που οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να φέρει πιο ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας/καύσωνες, πυρκαγιές, καταιγίδες, πλημμύρες , και ξηρασία από τους σημερινούς 1,2°C.
Εκτός από τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2, η καύση άνθρακα αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία λόγω των λεπτών σωματιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα.
Ως ένα μόνο παράδειγμα αυτού του αντίκτυπου, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι υπεύθυνη για 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως.

Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα πρέπει να μειώνεται κατά 13% κάθε χρόνο έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης μόνο στους 1,5 βαθμούς.
Για να φτάσουν στο σημείο αυτό, οι χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν τη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια.
Με βάση την έρευνα του ghostwriter deutschland, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι tο πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η μετάβαση από τον άνθρακα εξαρτάται από μια περίπλοκη ισορροπία μεταξύ των περικοπών των εκπομπών άνθρακα και της διατήρησης των τρεχόντων ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης, η τελευταία από την οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια από άνθρακα.

bankingnews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek