Οι Σομαλοί έχουν υπογράψει αμυντικό σύμφωνο για ανάπτυξη μεραρχιών του αιγυπτιακού Στρατού στο έδαφος τους
Η Αιθιοπία ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση στα σύνορα με τη Σομαλία, ως απάντηση στη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Σομαλίας, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 10.000 Αιγύπτιων στρατιωτών στη Σομαλία.
Η στρατιωτική αυτή κλιμάκωση συμβαίνει καθώς η Αιθιοπία προχωρά στην πέμπτη φάση πλήρωσης του Μεγάλου Φράγματος Αναγέννησης (GERD) στον Νείλο, ένα έργο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον ποταμό Νείλο, ο οποίος παρέχει το 90% του νερού της χώρας.
BREAKING:
Tensions rise between Egypt and Ethiopia, with Egypt sending 10 000 soldiers to Somalia & Ethiopia moving armored vehicles toward the border with Somalia.
The conflict is about Ethiopia continuing to fill up the Grand Ethiopian Renaissance Dam pic.twitter.com/QKmQFmsTMp
— Visegrád 24 (@visegrad24) September 4, 2024
Το φράγμα GERD, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη ροή του ποταμού, μειώνοντας την ποσότητα νερού που καταλήγει στην Αίγυπτο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση για την υδάτινη και επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.
Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 114 εκατομμύρια, η Αίγυπτος ανησυχεί ότι η πλήρης λειτουργία του φράγματος θα περιορίσει δραματικά τα αποθέματα νερού που χρειάζεται για την άρδευση και την ύδρευση.
Παρά τις 13 χρόνια διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν οδήγησαν σε μια βιώσιμη συμφωνία, η Αίγυπτος έχει κατηγορήσει την Αιθιοπία ότι εκμεταλλεύεται τον χρόνο για να επιβάλει μια τετελεσμένη κατάσταση (fait accompli).
Η αιγυπτιακή στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, ερμηνεύεται από την Αιθιοπία ως απειλή.
Το Κάιρο δείχνει να προετοιμάζεται για όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις, περιλαμβανομένης και της πιθανότητας στρατιωτικής παρέμβασης.
Η ανάπτυξη στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Αιθιοπίας από πλευράς Αιγύπτου διαφαίνεται ξεκάθατα ως προσπάθεια πίεσης προς την Αιθιοπία.
Η πιθανότητα για ένοπλη σύγκρουση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, δεδομένου ότι ο Νείλος είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Αιγύπτου.
Ορισμένοι ειδικοί αναλυτές κάνουν μάλιστα λόγο για την πρώτη μεγάλη «υδάτινη σύγκρουση» στην περιοχή.
Η Αιθιοπία, από την άλλη πλευρά, θεωρεί το φράγμα ως απαραίτητο έργο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΚΑΙ ΠΟΙΟΊ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ? ΟΛΟΣ ΤΥΧΑΊΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.
ΕΡΕ ΚΆΤΙ ΣΥΜΠΤΏΣΕΙΣ!