Διαφημίσεις

Στα 188 τρισ. δολάρια έφτασε το άθροισμα του παγκόσμιου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στο τέλος του 2018, αυξημένο κατά 3 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2017. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του επί του παγκόσμιου ΑΕΠ έφτασε κατά μέσον όρο στο 226%, σημειώνοντας αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στην ανησυχητική αυτή διαπίστωση καταλήγει σχετική έρευνα του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε χθες στο blog του Ταμείου. Οπως τονίζει το Ταμείο, η μείωση του παγκόσμιου χρέους που σημειώθηκε το 2017 αποδείχθηκε πως δεν αποτελούσε την αρχή μιας σταθερής πτωτικής πορείας του εφόσον το 2018 το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε ξανά σε επίπεδα ελαφρώς πάνω από εκείνο του 2016. Στις περισσότερες χώρες, άλλωστε, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, εξαιρουμένων ορισμένων σημαντικών χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μειώθηκε τόσο το χρέος του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι οι μισές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες σημείωσαν δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2018. Και πάλι πάντως στο 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών τα ποσοστά του δημοσίου χρέους βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων χωρών με χαμηλό εισόδημα παραμένει συνολικά σε ανοδική πορεία. Βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των οικονομικών κρίσεων της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990.

Σε ό,τι αφορά το χρέος των εταιρειών, το Ταμείο προειδοποιεί επιπλέον πως η χρήση ιδιωτικού χρέους με σκοπό την πληρωμή μερισμάτων, την επαναγορά μετοχών, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές θα μπορούσε «να πολλαπλασιάσει τα πλήγματα» σε περίπτωση πτώχευσης εταιρειών ή σε περίπτωση που κάποιες εταιρείες προσπαθούν να περιορίσουν ραγδαία το χρέος τους μειώνοντας δραματικά τις επενδύσεις ή το προσωπικό τους.

Οπως τονίζει, το χρέος των εταιρειών στις ανεπτυγμένες οικονομίες αυξάνεται σταθερά από το 2010 και μετά και σήμερα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν και το 2008, όταν και πάλι είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Βρετανία έχει μειωθεί σημαντικά το επίπεδο του εταιρικού χρέους τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, στις ΗΠΑ το χρέος των εταιρειών αυξάνεται σταθερά από το 2011 και μετά και εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη του 2018.

kathimerini.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek