Διαφημίσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθόρισε το έτος 2020 ως «Έτος νοσηλευτών/τριων και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Φλόρενς Νάιτινγκέϊλ.

Την απόφαση πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) στις 30/1/2019 και η πρόταση εξετάστηκε και εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη κατά την 72η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 με 28 Μαΐου στη Γενεύη.

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στη φροντίδα μητέρων και παιδιών, παρέχοντας σωτήριες ανοσοποιήσεις και συμβουλές υγείας · φροντίζουν τους ηλικιωμένους και γενικά, ανταποκρίνονται σε καθημερινές βασικές ανάγκες υγείας. Αποτελούν συχνά, το πρώτο και μοναδικό σημείο φροντίδας στις κοινότητές τους. Ο κόσμος χρειάζεται 9 εκατομμύρια περισσότερους νοσηλευτές και μαίες για να επιτευχθεί παγκόσμια υγειονομική κάλυψη έως το 2030.

Η Βρετανίδα Φλόρενς Νάιτινγκέϊλ, έδρασε στον Κριμαϊκό πόλεμο και έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Φανάρι» . Όντας η ίδια νοσηλεύτρια, πίστευε ότι έπρεπε να γίνουν άλματα στην εκπαίδευση των νοσηλευτών και στην θεραπεία των ασθενών. Πρόσφερε σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής. Θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Η Διεθνής Ημέρας Νοσηλευτή και Νοσηλεύτριας, γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, ημέρα γέννησης της Φλόρενς Νάιτινγκέϊλ, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses) και αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Ημέρα Μαίας και Μαιευτή, καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM). Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού.

Η Μαιευτική είναι από τις αρχαιότερες επιστήμες – τέχνες που εμφανίστηκαν στην ανθρώπινη κοινωνία. Με τη γέννηση του πρώτου ανθρώπου γεννήθηκε και η μαιευτική, καθώς πάντοτε η γυναίκα που γεννούσε χρειαζόταν τη βοήθεια και συμπαράσταση άλλων γυναικών, που σταδιακά εκπαιδεύτηκαν και αποτέλεσαν τις αρχαίες Μαίες.

Στην Ελληνική μυθολογία, η θεότητα του τοκετού ήταν η Ειλειθυία ή Ελευθώ. Η μητέρα της, η ΄Ηρα, μετέτρεψε το πίσω μέρος του ναού της σε πρότυπο μαιευτήριο. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε Ηραίο περιστοιχίζεται από 40 κίονες, που συμβολίζουν τις 40 εβδομάδες της κύησης, τις 40 ημέρες της λοχείας, τις 40 εβδομάδες του υποχρεωτικού μητρικού θηλασμού και τις 40 ημέρες αποχής από τα συζυγικά καθήκοντα.

Από την Αγνοδίκη που είναι η πρώτη γυναίκα που καταγράφεται να εξασκεί το επάγγελμα της μαίας στην Αρχαία Ελλάδα και τις αναφορές του Σωκράτη, που δεν παραλείπει να δηλώσει με υπερηφάνεια ότι ήταν γιος μαίας, από την τέχνη της οποίας εμπνεύστηκε τη μαιευτική μέθοδο της φιλοσοφίας του, σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς, η μαία υπήρξε ο βασικός παράγοντας για την συμπαράσταση και εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού.

Η εκτίμηση προς τις Μαίες συνεχίστηκε απρόσκοπτα όλους τους επόμενους αιώνες. Στην ελληνιστική περίοδο ο Σωρανός, γράφει το πρώτο σύγγραμμα που αναφέρεται στην τέχνη των Μαιών και στη γυναικεία υγεία, καθορίζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά που οφείλει να διαθέτει μία Μαία προκειμένου να είναι «άριστη».

Προσωπικά, δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάτι που να εξηγεί, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, 5/5 ως Διεθνής Ημέρα Μαίας και Μαιευτή.

Ως ενδιαφέρουσα παρατήρηση, στην αγγλική γλώσσα, τόσο η Μαία όσο και ο Μαιευτής αποκαλούνται «midwives» Η λέξη, δεν έχει σχέση με το φύλο και κυριολεκτικά σημαίνει «Με τη γυναίκα [που γεννά]» Midwife.

Το πρόθημα Mid εκτός από «Με» σημαίνει και στο μέσο, στα μισά, στη μέση.

Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η 5η Μαΐου είναι η 125η ημέρα του έτους (126η σε δίσεκτα έτη) με 240 ημέρες να υπολείπονται ως το τέλος του έτους.

Η συγκεκριμένη ημέρα, σηματοδοτεί το κατά προσέγγιση μέσον [MID point] της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο και το φθινόπωρο στο Νότιο Ημισφαίριο (υπολογίζοντας το ξεκίνημα της εποχής, από την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αντίστοιχα).



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από filarianna1

«Η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία και αυτό γιατί η φαντασία είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της τις πιθανότητες. Η αλήθεια όχι.» Tο έκφρασε ο Μπάιρον, μα εγώ προτιμώ τον Μαρκ Τουαίην και το ταξίδι του στον κόσμο.

Μια σκέψη στο “2020: Έτος Nοσηλευτών Και Μαιών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek