Το ενδεχόμενο να υπάρξει μία ενδιάμεση συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με δηλώσεις του τη Δευτέρα στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «10».
Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο πρωθυπουργός «δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο μίας ενδιάμεσης συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή».
Διευκρίνισε ότι «αν φθάσουμε σε ένα αδιέξοδο αναφορικά με την Ιερουσαλήμ και τους πρόσφυγες, τότε πιθανώς η έκβαση να είναι μία ενδιάμεση συμφωνία».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν οι Παλαιστίνιοι αποδεχτούν ένα αποστρατιωτικοποιημένο κράτος και απεμπολήσουν το δικαίωμα των προσφύγων να επανέλθουν (στο Ισραήλ), τότε θα φθάσω στα άκρα τη συμφωνία και πιστεύω ο λαός θα με ακολουθήσει».
Οι απευθείας συνομιλίες του Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, άρχισαν στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από διακοπή σχεδόν δύο ετών αλλά γρήγορα κατέρρευσαν όταν το Ισραήλ παρέτεινε την πολιτική του εποικισμού της Δυτικής Όχθης.
Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το ανατολικό της οποίας διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι σαν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους και το προσφυγικό ζήτημα είναι από τα μόνιμα και ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους.
Μόλις την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, είχε δηλώσει ότι αν οι συνομιλίες δεν επιτύχουν, το Ισραήλ δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με την Παλαιστινιακή Αρχή. Την ιδέα έχουν απορρίψει από την πλευρά τους και οι Παλαιστίνιοι. «Δεν είναι ώρα για προσωρινές συμφωνίες, είναι ώρα για συμφωνίες για το μόνιμο καθεστώς», υπογράμμισε ο Σαέμπ Ερεκάτ, βασικός διαπραγματευτής των Παλαιστινίων.
«Όχι» στη συγγνώμη προς τη Τουρκία
Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι το Ισραήλ αποκλείει να ζητήσει συγγνώμη, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με την Τουρκία, μετά την στρατιωτική επιδρομή εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι πολίτες.
«Δεν θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη, αλλά να εκφράσουμε τη λύπη μας προς την Τουρκία», δήλωσε ο Νετανιάχου στην ίδια συνέντευξη. «Δεν θέλουμε οι στρατιώτες μας να παραπέμπονται ενώπιον διεθνών δικαστηρίων. Οι στρατιώτες μας ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες», είπε ακόμη.
Την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι «αυτός που θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξη της τρομοκρατίας».
Πάντως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού του: «Στον κυβερνητικό συνασπισμό μου, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά ο πρωθυπουργός εκφράζει τη φωνή της κυβέρνησης». Υπενθυμίζεται ότι ο Λίμπερμαν είναι αρχηγός ενός μικρότερου κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice