Κινδύνους και ταυτόχρονα ευκαιρίες εμπεριέχει κάθε κρίση, είτε είναι οικονομική είτε κλιματολογική, με την τελευταία να είναι η πιο επικίνδυνη που έχει αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος πολιτισμός, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με την ιδιότητά του προέδρου της Συμμαχίας για την Προστασία του Κλίματος.
Μιλώντας στο συνέδριο για τις Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή και τα Εμπορεύματα που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά η Marfin Popular Bank, o τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος, συνέδεσε την οικονομία με το περιβάλλον, κάνοντας λόγο για «αειφόρο καπιταλισμό».
Σπουδαίες πηγές
Οι κλιματικές αλλαγές παρουσιάζουν σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, οι οποίες έχει τις σπουδαιότερες πηγές ηλιακής αλλά και αιολικής ενέργειας, επισήμανε ο κ. Γκορ και πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να αργεί να βγει τόσο μια άδεια ανεμογεννήτριας ή γιατί να μην είναι χαμηλότερες οι τιμές των φωτοβολταϊκών.
Πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα τη γραφειοκρατία και να βάλουμε στην άκρη τα συμφέροντα των μονοπωλίων όταν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι και τέτοιες ευκαιρίες», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Τα ελληνικά νησιά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς σήμερα τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσω καύσης λιγνίτη, και η ενέργεια αυτή μεταφέρεται έως εκεί με καλώδια, τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες ενώ θα μπορούσαν εύκολα να αξιοποιήσουν οικολογικότερες μορφές ενέργειας.
Σύμφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ο κ. Γκορ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενεργειακές δυνατότητες που δίνουν στη χώρα μας η έντονη ηλιοφάνεια και η ύπαρξη ανέμων και προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια φαινόμενα που προέρχονται από τη Σαχάρα θα αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία και την ξηρασία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ευκαιρίες
Η κλιματολογική κρίση βρίθει ευκαιριών για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ανθρώπους ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία είχαν αγνοήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, των ασθενειών, της πείνας, τόνισε προσθέτοντας όμως ότι το καίριο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της οικονομίας με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Με αυτή την οπτική βλέπουν τις αποφάσεις τους οι επιχειρήσεις, προσπερνώντας επενδύσεις που θα τους εδραιώσουν μελλοντικά και εστιάζοντας στο άμεσο όφελος τόνισε ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των παραγώγων σε πετρέλαιο που έχουν εξαπλάσια αξία από το σύνολο της αγοράς πετρελαίου ως φυσικού προϊόντος. Πρόκειται για στοιχεία του καπιταλισμού όπως ισχύει σήμερα που δημιουργούν τα προβλήματα, είπε ο πρώην αντιπρόεδρος.
Κλιματικοί πρόσφυγες
Ο Αλ Γκορ παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα για το περιβάλλον, αναφερόμενος στη μόλυνση από το διοξείδιο του άνθρακα, τον απεμπλουτισμό των ωκεανών, την καταστροφή των τροπικών δασών, της βιοποικιλότητας και το πιο επικίνδυνο κομμάτι αυτής της κρίσης, την υπερθέρμανση του πλανήτη από τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως είπε. Ο ομιλητής έκανε λόγο για κύμα «κλιματικών προσφύγων» καθώς οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν και μετακινήσεις πληθυσμών.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice