Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν ανεβεί σε πολύμηνα υψηλά και τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2016, ο φόβος για μία νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αναβιώνει. Οι αντίθετοι άνεμοι στην αγορά είναι πολλοί και ποικίλοι, ενώ την κατάσταση περιπλέκουν ακόμα περισσότερο οι προβλέψεις για πιο κρύο χειμώνα από τους προηγούμενους.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 86,%.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε σήμερα ενδιάμεσους στόχους, τους οποίους καλούνται να επιτύχουν οι χώρες της ΕΕ το 2025, ώστε να να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου θα καταφέρουν να είναι γεμάτες τουλάχιστον στο 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου 2025, όπως απαιτείται από τον κανονισμό της ΕΕ για την αποθήκευση αερίου (EU/2022/1032), όπως αναφέρει ο ΟΤ
Κατόπιν αυτού, ο εκτελεστικός κανονισμός ορίζει στόχους για την 1η Φεβρουαρίου, την 1η Μαΐου, την 1η Ιουλίου και την 1η Σεπτεμβρίου 2025 για τις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους και για τις χώρες της ΕΕ που συνδέονται μέσω του δικτύου φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, πρώτος στόχος είναι τουλάχιστον 50% για τις αρχές Φεβρουαρίου και στη συνέχεια το 30% για τις αρχές Μαΐου.
Απώτερος στόχος είναι να διευκολυνθεί η αναπλήρωση των αποθηκών εντός του θερινού εξαμήνου του 2025, ώστε να ξαναφτάσουν το 90% ενόψει του επόμενου χειμώνα. Όπως τονίζει σχετικά η Κομισιόν, η διαφαινόμενη διακοπή των ρωσικών προμηθειών μέσω της Ουκρανίας στα τέλη αυτού του έτους, σε συνδυασμό με την πιθανότητα ενός πιο ψυχρού χειμώνα καθιστούν απαραίτητους τους παραπάνω στόχους.
Υπογραμμίζει επίσης, ότι η τροχιά πλήρωσης και οι ενδιάμεσοι στόχοι βασίζονται στο μέσο ποσοστό πλήρωσης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών.
Αυτοί οι στόχοι είναι τα ελάχιστα όρια που πρέπει να τηρήσουν οι χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού μέσω αναπληρωμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης για το χειμώνα 2025-2026.
Από την έγκρισή του τον Ιούνιο του 2022, ο Κανονισμός αποθήκευσης αερίου διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας επαρκούς ποσότητας αερίου για το χειμώνα.
Κάθε χρόνο από την εισαγωγή του Κανονισμού κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΕΕ έχει υπερβεί τον στόχο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου. Φέτος, η αποθήκευση ήταν περίπου στο 95% κατά την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 100 bcm αποθηκευμένο φυσικό αέριο στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας κατανάλωσης αερίου της ΕΕ.
Η αστάθεια στις αγορές
Το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα καθώς οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω μεταβαλλόμενων καιρικών φαινομένων και συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ακόμη και με ένα σταθερό περιβάλλον προσφοράς.
Ο Δρ Yousef Alshammari, Πρόεδρος του London College of Energy Economics είπε στο Euronews Business: «Η υπερπροσφορά αβεβαιότητας συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές». O Alshammari προειδοποιεί ότι τα επίπεδα αποθήκευσης δεν θα είναι τόσο υψηλά μέχρι την άνοιξη του 2025 όσο ήταν στο τέλος του προηγούμενου χειμώνα, τον Απρίλιο του 2024, όταν ήταν στο 60% της χωρητικότητας.
«Φαίνεται ότι αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να πάνε πολύ κάτω από το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να αγοράσει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο φέτος για να αποκαταστήσει την αποθήκευση αερίου σε σχεδόν πλήρη επίπεδα. Αυτό σε συνδυασμό με σχετικά ψυχρότερο καιρό είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές σε λογικά υψηλότερα επίπεδα επίπεδα σε σύγκριση με τα επίπεδά τους τον προηγούμενο χειμώνα, που ήταν σχετικά πιο ήπιος».
Κίνδυνοι που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, που οδηγούνται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αποτελούν κύριο παράγοντα κινδύνου για τις τιμές της ενέργειας στην ήπειρο. «Αν και αναμένω ότι αυτή η ένταση είναι πιθανό να αποκλιμακωθεί υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ, φαίνεται ότι οι μέρες που απομένουν για την τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνουν την κατάσταση πιο περίπλοκη, γεγονός που θα προσθέσει στην αστάθεια των τιμών της ενέργειας τόσο όσον αφορά το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο», είπε.
pentapostagma.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice