Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας την εκτίμησή του για την «θαρραλέα» αντίδραση του Τραμπ σε μια απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Παρά τις αρχικές αντιφάσεις και την επιδεικτική σιωπή του Πούτιν για την εκλογή του Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, συγχαίροντάς τον κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Λέσχης Βαλντάι στο Σότσι. Αν και δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη επικοινωνήσει με τον Τραμπ, εξέφρασε την προθυμία του να το πράξει, εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θελήσει να τον καλέσει. Ο Πούτιν εξήγησε ότι δεν επικοινώνησε ο ίδιος με τον Τραμπ λόγω της αλλαγής στην επικοινωνία μεταξύ των δυτικών ηγετών και του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι μέχρι πρόσφατα λάμβανε συχνά κλήσεις από δυτικούς ηγέτες, οι οποίες ξαφνικά σταμάτησαν.
Η στάση αυτή του Πούτιν έρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με την πολιτική του Τραμπ προς τη Ρωσία και την Ουκρανία, δεδομένων των υποσχέσεων του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «σε μία ημέρα» και θα μείωνε τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς το Κίεβο. Παρά την αμφιβολία για την υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων, ο Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σχόλια του Τραμπ για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και την επίλυση της ουκρανικής κρίσης αξίζουν προσοχής.
Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τις δηλώσεις του Τραμπ, θεωρώντας ότι μια «γρήγορη» ειρηνική συμφωνία με τη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με «ήττα» για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι, που βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, εκφράζει ανησυχία ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα έδινε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία θα υπονόμευε την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, η στάση του Πούτιν φαίνεται να αντανακλά μια πιο στρατηγική προσέγγιση, στην οποία η Ρωσία δεν αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκφράσει στο παρελθόν την εκτίμησή του για τον Τραμπ, επαινώντας την ικανότητά του να ανατρέπει τις παραδοσιακές διεθνείς ισορροπίες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλαπλά επίπεδα. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι θαυμάζει τον Πούτιν, κάτι που φαίνεται να έχει ανταποκριθεί θετικά στο Κρεμλίνο.
Η επερχόμενη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, λοιπόν, παραμένει μια ασαφής παράμετρος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αν και ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει την αμερικανική στρατηγική στην Ουκρανία, η ικανότητά του να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις είναι αβέβαιη, δεδομένων των διεθνών πιέσεων και των γεωπολιτικών ισχυρισμών. Παρόλα αυτά, η δήλωση του Πούτιν ότι είναι «έτοιμος» να μιλήσει με τον Τραμπ και να αναζωογονήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ακόμα και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, υποδηλώνει την προθυμία της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την όποια θετική διάθεση προκύψει από την αμερικανική πλευρά.
Συνολικά, η κατάσταση παραμένει ασταθής και γεμάτη αβεβαιότητες. Η αλληλεπίδραση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, καθώς και η πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία, θα μπορούσαν να κρίνουν την πορεία των διεθνών σχέσεων στο μέλλον. Η Ρωσία, έχοντας βιώσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές πιέσεις από τη Δύση, φαίνεται πρόθυμη να δοκιμάσει νέες στρατηγικές, αν η αμερικανική διοίκηση προσφέρει ένα παράθυρο συνεργασίας.
vimaorthodoxias.gr/
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice