Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν σύμφωνο με το οποίο δεσμεύονται για αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δύο χώρες. Η συμφωνία επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ, σηματοδοτώντας μια σπάνια επίσκεψη του Πούτιν στο απομονωμένο, πυρηνικό κράτος, καθώς και τα δύο έθνη αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αντιπαραθέσεις με τη Δύση.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνθήκη ως “ένα πραγματικά επαναστατικό έγγραφο”, τονίζοντας την κοινή πρόθεση να αναβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Κιμ χαρακτήρισε το σύμφωνο ως μια ειρηνική συμφωνία που επισημοποιεί τη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών.
Η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μπορεί να διευκολύνει τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας στην Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα πυρομαχικά που χρειάζεται η Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τέτοιες ανταλλαγές θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, αποτελώντας απειλή για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Κιμ, ο οποίος έχει αυξήσει τις δοκιμές όπλων και αυξάνει τις εντάσεις με τη φιλική προς τη Δύση Νότια Κορέα, υποσχέθηκε την “πλήρη υποστήριξή” του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Η επίσκεψη του Πούτιν, η πρώτη του στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια, έγινε καθώς οι δυνάμεις του Κρεμλίνου επιδιώκουν να επιτύχουν τομές στην ανατολική και βόρεια Ουκρανία, ενώ η άμυνα του Κιέβου ενισχύεται από νέες δεσμεύσεις των συμμάχων του. Ο Πούτιν έφτασε το μεσημέρι για μια τελετή υποδοχής στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγκγιάνγκ, που πήρε το όνομά της από τον παππού του Κιμ, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας.
Εν μέσω πλήθους πολιτών που ζητωκραύγαζαν, ο Πούτιν και ο Κιμ υποδέχθηκαν αξιωματούχους σε ένα κόκκινο χαλί έξω από το κεντρικό κτίριο της πλατείας, κάτω από τα πορτρέτα τους.
Στρατιωτικές μπάντες έπαιξαν τους εθνικούς ύμνους και των δύο χωρών και τα παιδιά κουνούσαν μπαλόνια και σημαίες. Στη συνέχεια οι ηγέτες μετέβησαν στο παλάτι Kumsusan για συνομιλίες κορυφής.
Οι συζητήσεις της αντιπροσωπείας διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα, ενώ ακολούθησαν δύο ώρες κατ’ ιδίαν συνομιλιών μεταξύ του Κιμ και του Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ηγέτες αντάλλαξαν δώρα, με τον Κιμ να λαμβάνει μια ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, ένα σετ τσαγιού και ένα στιλέτο αξιωματικού του ναυτικού. Ο Πούτιν έλαβε προτομές και άλλα έργα τέχνης που τον απεικονίζουν.
Νωρίτερα, ο Κιμ υποδέχθηκε προσωπικά τον Πούτιν στο διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ, τον αγκάλιασε και τον συνόδευσε στον κρατικό ξενώνα Kumsusan. Το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας ανέφερε ότι οι ηγέτες “αντάλλαξαν τις καταπιεσμένες ενδόμυχες σκέψεις τους” κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αναδεικνύοντας το “αήττητο και τη διάρκεια” των δεσμών Ρωσίας-Βόρειας Κορέας.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πούτιν και ο Κιμ παρέστησαν σε κρατική δεξίωση στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Πιονγκγιάνγκ το 2000 για να ενισχύσει τους δεσμούς με τον πατέρα του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας πέρυσι σηματοδότησε την εμβάθυνση των σχέσεων.
Η συμφωνία θα μπορούσε να δει τη Βόρεια Κορέα να κατακλύζεται από ρωσικά όπλα
Η συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για διευρυμένες συμφωνίες όπλων μεταξύ των δύο χωρών και να ενισχύσει τον αυξανόμενο αντι-αμερικανικό και αντι-δυτικό συνασπισμό που διαμορφώνει ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Λάμι Κιμ, καθηγητή στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Ασίας-Ειρηνικού Daniel K. Inouye.
Οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την ανταλλαγή όπλων και πληροφοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία και να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην Ασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν παρατήρησε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα υποδηλώνουν την απελπισία της να διατηρήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποδεικνύουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να παρέχει στη Βόρεια Κορέα τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων και βαλλιστικών πυραύλων σε αντάλλαγμα για πυρομαχικά, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να διαθέσει ένα υποβρύχιο με πυρηνικό οπλισμό.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε μεταφορά όπλων, η οποία θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία η Ρωσία υποστήριζε στο παρελθόν.
Το πρόσφατο βέτο της Ρωσίας στην παρακολούθηση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας έχει εγείρει ανησυχίες για την αποφυγή του ελέγχου και τη θωράκιση του Κιμ από τις συνέπειες για τις δοκιμές όπλων.
Η συμφωνία με τη Μόσχα θα μπορούσε να παρέχει στην Πιονγκγιάνγκ βασικό πετρέλαιο και φυσικούς πόρους για την οικονομία και το πυραυλικό της πρόγραμμα, υπονομεύοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.
Δείτε αυτό το βίντεο που δείχνει την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice